BEKKENSMERTER: Da Ragnhild Kuntze (33) i vinter prøvde hormonspiral, ble hun igjen plaget med kraftige bekkensmerter. Foto: Privat
BEKKENSMERTER: Da Ragnhild Kuntze (33) i vinter prøvde hormonspiral, ble hun igjen plaget med kraftige bekkensmerter. Foto: Privat Vis mer

- Jeg kunne nesten ikke sitte

Prevensjonen ga Ragnhild enorme smerter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Mange kvinner sliter med bekkenløsning, også etter fødselen.

Eggløsning, menstruasjon og hard trening kan få bekkensmertene til å blusse opp igjen, men visste du at også innsettelse av hormonspiral kan gi deg bekkenplagene tilbake?

Ble dårlig av spiralen Ragnhild Kuntze (33) opplevde nettopp det. I vinter prøvde hun hormonspiral for å redusere smerter og blødninger hun fikk av kobberspiralen. Hun hadde da vært smertefri i bekkenet i 3,5 år. Bare noen dager etter innsettelsen fikk hun ubehag og betennelseslignende smerter i bekkenet.

- Jeg kunne nesten ikke sitte, bekkenet var ømt og ubehagelig. Jeg opplevde svie og brennende smertefølelse, forteller Ragnhild Kuntze til Foreldre.no.

Fikk bekkenløsning i uke 8 Hun har vært engasjert i Landsforeningen for kvinner med bekkenløsningsplager i flere år. Hun har to barn på 10 og 7 år og slet veldig med bekkenlåsning i begge svangerskapene.

- Med førstemann fikk jeg låsning og betennelse i bekkenet allerede i uke 8, forteller tobarnsmoren.

Ragnhild var sengeliggende i store deler av graviditeten. Etter fødselen var hun bra i tre måneder - så begynte det å verke igjen. De begynte å tenke på et nytt barn, men var usikre på om det kunne la seg gjøre. I perioder var hun ganske bra, og hun begynte å trene opp indre muskulatur for å se om det kunne hjelpe.

Ragnhild tok ut kobberspiralen og ble gravid etter kort tid. Etter bare noen dager var det like ille igjen.

- Jeg krøp på gulvet, jeg kunne ikke gå. Bekkenet var betent og jeg hadde låsning på begge sider bak, i tillegg til venstre side av symfysen.

Nervecellene endres

Unni Merete Kirste er gynekolog og smertespesialist ved Oslo universitetssykehus.

Hun jobber mye med kvinner med bekkensmerter og forteller at det er et vanlig fenomen at smerter ikke forsvinner selv om det som har utløst smertene, er over.

- Det er delvis fordi nervecellene er endret på bakgrunn av erfaringen smerten representerer, og delvis fordi vi ofte legger oss til avvergemønstre, som kanskje lindrer i den akutte fasen, men som forsterker og forlenger smertene på sikt, sier Kirste til Foreldre.no.

Hvis det er satt i gang slike mekanismer for å avverge smerten, og du ikke får hjelp til å endre bevegelsesmønsteret til et som er mer hensiktsmessig igjen, kan smertene vare lenge.

- Jeg har aldri truffet noen som har hatt smerter hele livet. De smertene som «bare» er relatert til endringer under svangerskapet, pleier å gå over i løpet av få dager.

Etter barn nummer to tok det fire år før Ragnhild var bra i bekkenet igjen. Hun må hele tida ta hensyn til kroppen for at den skal fungere som den skal. For å unngå at bekkenet stivner, sitter hun aldri lenge av gangen, går mye i trapper og skifter sko jevnlig.

- Jeg valgte å fjerne hormonspiralen etter seks uker, da både humøret, selvfølelsen og bekkenet «ga beskjed» om dette. Etter 3-4 dager var jeg på topp igjen, og jeg har ikke kjent noe i bekkenet siden.

Går ikke over hos alle Dette kan manuellterapeut og forsker Elisabeth K. Bjelland bekrefte. Hun er tilknyttet Akershus universitetssykehus og Folkehelseinstituttet og har brukt opplysninger fra Den norske mor og barn-undersøkelsen i sin forskning på kvinner og bekkenløsningsplager. Hun forteller at bekkenløsning hos de fleste går over etter graviditeten, men ikke hos alle.

- Man forventer at leddforbindelsene trekker seg sammen etter graviditeten, og vi fant at nesten 80 prosent av kvinnene som rapporterte om smerter i svangerskapet, var smertefrie seks måneder etter fødselen, opplyser Bjelland til Foreldre.no.

I en fersk studie om sammenhengen mellom hormonell prevensjon og bekkensmerter inkluderte forskerne over 90 000 kvinner. Dette er kvinner i den norske mor og barn-undersøkelsen som hadde besvart spørreskjema i svangerskapsuke 17 og 30.

Resultatene viste at kvinner som hadde brukt hormonspiral siste år før svangerskapet, og kvinner som rapporterte langvarig bruk av mini-piller, hadde en lett økt risiko for å utvikle bekkenleddssmerter.

- Resultatene tyder imidlertid på at p-piller kan brukes uten fare for å utvikle bekkenleddssmerter i svangerskapet. Derimot er det behov for flere studier for å undersøke sammenhengen mellom bruk av mini-piller samt hormonspiral og bekkenleddssmerter, sier postdoktor Elisabeth K. Bjelland.

Hun mener det kan være mange årsaker til at bekkenproblemene ikke går over av seg selv, og kvinnens atferd kan spille en rolle. Kjernemuskulaturen er svekket etter graviditeten, og overgangen til å ta seg av en baby kan være stor.

Noen kvinner er mer sårbare - Kvinner som fra før har muskel- og skjelettplager, kan være mer sårbare for å utvikle langvarige smerter enn andre. Angst- og depresjonssymptomer kan virke inn på tilfriskningsprosessen. De fleste kvinner blir kvitt bekkenplagene på sikt, men hos noen brenner smertene seg fast, forteller Bjelland.

MÅ VITE MER: - Det er behov for flere studier for å undersøke sammenhengen mellom bruk av mini-piller samt hormonspiral og bekkenleddssmerter, sier postdoktor Elisabeth K. Bjelland. Foto: Privat
MÅ VITE MER: - Det er behov for flere studier for å undersøke sammenhengen mellom bruk av mini-piller samt hormonspiral og bekkenleddssmerter, sier postdoktor Elisabeth K. Bjelland. Foto: Privat Vis mer

I en tidligere studie fant de at risikoen for bekkensmerter økte fra svangerskap til svangerskap. Kvinner som har bekkenløsning i ett svangerskap, har høy risiko for smerter i det neste, og det er ikke uvanlig at smertene øker.

Likevel opplever noen å ha bedre kontroll over smertene i det neste.

- Hvis du gjenkjenner smertene tidlig og avlaster kroppen på en bedre måte enn i det foregående svangerskapet, kan atferden bidra til å forebygge utvikling av smertene, understreker manuellterapeuten.

Hun råder kvinner som er plaget av bekkenleddsmerter etter fødselen, til å søke hjelp. Individuell opptrening er viktig dersom smertene vedvarer. Seksukerskontrollen hos legen kan være et godt tidspunkt for å be om henvisning til fysioterapi, og gjerne til en fysioterapeut med spesiell interesse for kvinnehelse.

- Ta tak i problemet tidlig og få gradvis, individuell oppfølging. Da reduseres sjansen for at bekkensmertene blir kroniske. For mye eller for lite aktivitet er ikke lurt. Jeg anbefaler en gyllen middelvei, sier Elisabeth K. Bjelland.

Smertene kom tilbake Også Hilde Stendal Robinson kan bekrefte sammenhengen. Hun er fysioterapeut, manuellterapeut og forsker på kvinner og bekkenløsning ved avdeling for helsefag ved Universitetet i Oslo.

- Jeg har vært borti dette flere ganger på klinikken i løpet av de 25 årene jeg har jobbet med kvinner og bekkensmerter, fastslår hun.

- Noen opplever at smertene de hadde under graviditeten kommer tilbake. Siden de ikke har gjort noen andre endringer i sitt liv, virker det logisk å relatere det til hormonspiralen. Jeg har flere ganger hørt pasienter si at bekkenplagene normaliserte seg da de fjernet hormonspiralen, sier Stendal Robinson.

Kobberspiral

• Kobberspiralen plasseres i livmorhulen og gir en langtidsvirkende prevensjonseffekt.

• Fra spiralen utskilles små menger kobber som virker lokalt på slimhinnen i livmorhulen. Dette medfører forandringer i slimhinnen slik at egg ikke klarer å feste seg til livmorveggen.

Fordeler:
 • • En sikker og trygg prevensjonsmetode.
 • • Effekten er lokal i livmorhulen og medfører ingen alvorlige bivirkninger.
 • • Ingen tilførsel av hormoner.
 • • Spiralen kan ligge urørt i 5-10 år uten å tape sikkerhet.
 • • Etter at spiralen er fjernet, er muligheten til å bli gravid like god som før.
 • • Kan også brukes under amming, og kan settes inn fra 6 uker etter en normal fødsel.
Ulemper:
 • • Medfører i de fleste tilfeller noe økt menstruasjon. Menstruasjonssmerter kan også øke.
 • • Noen få merker smerter eller ubehag også utenom menstruasjon.
 • • Det er vist at underlivsinfeksjoner lettere sprer seg til livmor og eggledere de aller første ukene etter at spiralen ble satt inn.
 • • I sjeldne tilfeller faller spiralen ut, oftest under en menstruasjon.
Kilde: Norsk helseinformatikk

Manuellterapeuten understreker at dette er individuelt, og at det absolutt ikke er alle som opplever tilbakefall av bekkensmerter når de får innsatt hormonspiral.

Det er også usikkert hvorfor hormonspiralen hos enkelte kan gi økte smerter.

- Vi vet ikke hvorfor smertene kommer. Tidligere har vi trodd at hormonet relaksin er årsaken til bekkenløsningssmerter, men her har tidligere studier vist varierende resultater. Ved en av våre studier publisert i 2012, fant vi ingen sammenheng mellom høyt nivå av relaksin og smerter, tilføyer Stendal Robinson.

Ta hensyn til bekkenet Hun råder dem som er plaget av hormonelle endringer til å unngå å ta både husvasken og treningen på de dagene du har eggløsning eller menstruasjon.

- Vi er litt mer sårbare akkurat da, så det er lurt å tilpasse det litt.

Og selv om hun har sett tilfeller på klinikken som gjør at man kan tenke seg en sammenheng mellom hormonspiral og bekkenløsning, synes hun det er vanskelig å gi bombastiske råd angående dette.

- For de aller fleste er hormonspiral et veldig godt prevensjonstilbud. Det er såpass dyrt å få den innsatt, så jeg synes det er vanskelig å råde noen til å ta den ut for å se om det blir bedring. Men plages du veldig etter å ha få satt inn hormonspiralen, kan det være noe å tenke på.

Treningen må tilpasses Manuellterapeuten anbefaler dem som er plaget med bekkenet etter graviditeten, om å finne en behandler som har greie på bekkenleddsmerter. Trening har god effekt, men må tilpasses den enkelte.

- Tett oppfølging er viktig. Det er ikke bare å få et treningsprogram i hånda. Noen trenger å trene stabilitet, mens andre har behov for å tøye musklene. Det er ikke uvanlig at vi «hilser på ting igjen», selv om det har gått mange år siden graviditeten.

SMERTENE BORTE: - Jeg har flere ganger hørt pasienter si at bekkenplagene normaliserte seg da de fjernet hormonspiralen, sier fysioterapeut Hilde Stendal Robinson. Foto: Privat
SMERTENE BORTE: - Jeg har flere ganger hørt pasienter si at bekkenplagene normaliserte seg da de fjernet hormonspiralen, sier fysioterapeut Hilde Stendal Robinson. Foto: Privat Vis mer

Det er ikke uvanlig å halte for å unngå smerten. Derfor anbefaler Hilde Stendal Robinson trening i kombinasjon med tilpassede elementer som korreksjon av gange og belastning.

Alternativ til hormonspiral - Det er ikke noe jeg har hørt mye om fra mine pasienter. Men selvfølgelig det er mange som bruker hormonspiral som jeg ikke har møtt. Bekkenløsning er en tilstand som utløses av relaksinhormonet, så hvis hormonspiral gir bekkenløsning, må det være via det hormonet som finnes i hormonspiral, opplyser Anne Stensløkken. Hun er lege, gynekolog og spesialist i kvinnesykdommer og fødselshjelp ved Balderklinikken.

Alternativet til hormonspiral er kobberspiral. Felles for begge spiraltypene er at de ikke påvirker menstruasjonssyklusen, slik at man for eksempel har eggløsning som vanlig. Den største forskjellen mellom dem er blødningsmengden.

- Kobberspiral kan gi økte blødninger, men hos mange vil det ikke merkes så veldig godt. For noen blir derimot blødningene så kraftige at denne typen spiral er uaktuell. Hormonspiral har den motsatte effekt. Der blir blødningen svært sparsom, og hos ca. 20 prosent blir den helt borte, sier Anne Stensløkken til Foreldre.no.

De fleste opplever ingen bivirkninger Det er Bayer HealthCare som produserer hormonspiralen Mirena.

- Mirena har den laveste hormondosen av alle hormonelle prevensjonsmidler som finnes i Norge, og er et velutprøvd produkt som generelt tolereres godt. Mirena har vært på markedet i mer enn 20 år, og det store flertallet av brukerne opplever få eller ingen bivirkninger, sier Måns Edlund, overlege i gynekologi og medisinsk ansvarlig for kvinnehelse hos Bayer i Skandinavia.

Han legger til at alle hormonelle prevensjonsmidler kan gi uønskede bivirkninger, og bivirkningene blir ofte flere jo høyere hormondosen er.

- Så selv om hormondosen i Mirena er lav, kan en del kvinner dessverre oppleve problemer. Når det gjelder Folkehelseinstituttets forskning om koblingen mellom hormonspiral og bekkenløsning, analyserer vi nå resultatet fra den studien nøye. Dessverre har vi ikke alle detaljer klare enda, men vi vil komme tilbake til det, opplyser Måns Edlund til Foreldre.no.

Les mer:
Prevensjon etter fødselen
Kom i mammaform
En av fire gravide blir sykemeldt
Bli kvitt bekkenplagene med slyngetrening

Hormonspiral

• Hormonspiralen er et langtidsvirkende prevensjonsmiddel som plasseres i livmorhulen. Inneholder ikke østrogen.

• Gjennom små porer skilles det ut en konstant, og svært liten, mengde av hormonet levonorgestrel hvert døgn. Livmorslimhinnen blir tynnere og mindre mottagelig for et befruktet egg.

Fordeler:
 • • Meget sikker prevensjon.
 • • Spiral kan også brukes av ungdom og unge kvinner som ikke har født barn.
 • • Ingen alvorlige bivirkninger. Ikke økt fare for blodpropp.
 • • Hormonspiral gir små og kortvarige menstruasjoner.
 • • Spiralen kan ligge på plass i livmoren i fem år før den må skiftes.
 • • Etter at hormonspiralen er fjernet, er muligheten til å bli gravid like god som før.
 • • Rimelig prevensjon over tid, men kostbar i innkjøp (ca. kr 1100 + egenandel til legeundersøkelse).
 • • Hormonspiral kan også brukes under ammeperioden.
Ulemper:
 • • Kan gi uregelmessige småblødninger den første tida.
 • • Kan gi smerter i rygg og underliv, som andre spiraler.
 • • Brystspreng, hodepine, depresjon og kviser kan være bivirkninger av hormonene. Disse bivirkningene er sjeldne og oftest forbigående
Kilde: Norsk helseinformatikk

Saken ble opprinnelig skrevet av Foreldre & Barn for Klikk.no. Les her.

FÅ PLAGER: - Det store flertallet av brukerne opplever få eller ingen bivirkninger, sier Måns Edlund, overlege i gynekologi og medisinsk ansvarlig for kvinnehelse hos Bayer i Skandinavia, som produserer hormonspiralen Mirena. Foto: CHRISTIAN ARNBERG
FÅ PLAGER: - Det store flertallet av brukerne opplever få eller ingen bivirkninger, sier Måns Edlund, overlege i gynekologi og medisinsk ansvarlig for kvinnehelse hos Bayer i Skandinavia, som produserer hormonspiralen Mirena. Foto: CHRISTIAN ARNBERG Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer