HYRDESTUND: Noen flyturer kan være ensformige. «Medlemmer» av 10 000-metersklubben vet hvordan de skal få tida til å gå. Foto: SINDRE GRANLY MELDALEN
HYRDESTUND: Noen flyturer kan være ensformige. «Medlemmer» av 10 000-metersklubben vet hvordan de skal få tida til å gå. Foto: SINDRE GRANLY MELDALENVis mer

- Jeg tipper at 89 prosent av dem er menn under 40 år

En av fem nordmenn kan tenke seg sex på fly.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

Kunne du tenke deg å ha sex under en flyreise?

Ja, svarer en av fem nordmenn i en fersk undersøkelse om nordmenn og reiser utført av Respons Analyse for Ticket reisebyrå.

Undersøkelsen er gjort blant nordmenn mellom 18 og 79 år i januar og februar i år.

HARDT Å VENTE: Vi har mer sex på ferie. Noen tar vorspielet på flyet. Flysex er særlig en mannlig fantasi. Kvinner liker bedre å ha sex på steder som er romantiske, som på stranda. Foto: JOHN T. PEDERSEN
HARDT Å VENTE: Vi har mer sex på ferie. Noen tar vorspielet på flyet. Flysex er særlig en mannlig fantasi. Kvinner liker bedre å ha sex på steder som er romantiske, som på stranda. Foto: JOHN T. PEDERSEN Vis mer

Hvor gamle de sexlystne er, og hvilket kjønn de tilhører, går ikke fram av svarene.

Mannlig fantasi - Jeg tipper at 89 prosent av dem som svarer «ja» er menn under 40 år. Sex på fly er en typisk mannlig fantasi, sier samlivsterapeut Peder Kjøs.
 
- Mange menn fantaserer om sex i offentlige bygninger, sex i bilen, sex i butikken og på steder hvor de står i fare for å bli oppdaget. Det risikable og forbudte er ekstra pirrende, sier Kjøs.

- Men, legger han til, det er nok en del kvinner som også finner dette opphissende.

Kjøs tror mange kvinner vil dersom stedet er litt romantisk.

- På stranda, i skogen eller på fjellet. Mange kvinner synes sex på slike steder kan være deilig og eksotisk, sier han.

Verdensomspennende «10 000-metersklubben er et ganske vanlig utrykk». Slik innledes spørsmålet om nordmenn kunne tenke seg flysex.

FLYR HØYT: Mangemilliardær og eier av flyselskapet Virgin, Richard Branson, skal ha hatt sex på fly som 19-åring. Historien forteller ikke noe om hvorvidt navnevalget på flyselskapet har sammenheng med opplevelsen. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
FLYR HØYT: Mangemilliardær og eier av flyselskapet Virgin, Richard Branson, skal ha hatt sex på fly som 19-åring. Historien forteller ikke noe om hvorvidt navnevalget på flyselskapet har sammenheng med opplevelsen. Foto: JACQUES HVISTENDAHL Vis mer

Seks prosent svarer at de ikke kjenner til «klubben», en av ti er usikker på om erotikk i lufta er noe for dem.

56 prosent svarer «nei» til hyrdestunder i lufta.

Googler du «flysex», «10 000-metersklubben» eller «Mile high club», får du opp saftig lesestoff. Her kan du lese om «medlemmenes» erfaringer. Tro ikke at all flysex foregår på toalettet. Det skjer mye under dyna på første klasse og under tepper lenger bak i kabinen, særlig på lange flyvninger.

Noen lurer på om klubben virkelig eksisterer, og om man kan titulere seg som medlem straks hyrdestunden er over. Andre stiller mer praktiske spørsmål.

Opphissende turbulens Wikipedia kan fortelle at turbulens og bevegelser i flykroppen kan virke opphissende. Fantasier om flyvertinner og piloter kan også sette fart på sexlivet.

Det finnes også dem som har fetisj på fly i seg sjøl. For de fleste handler det om spenningen ved å gjøre noe tabubelagt. Hva som er realistisk å få til på det knøttlille avtredet, er antagelig ikke noe å lure på.

MEDLEM:Skuespiller Ralph Fiennes lot seg forføre av flyvertinnen. Hun jobber ikke lenger i Qantas.
MEDLEM:Skuespiller Ralph Fiennes lot seg forføre av flyvertinnen. Hun jobber ikke lenger i Qantas. Vis mer

En nordmann forteller at han «kopulerte på flytoalettet på vei hjem fra syden» med sin høygravide samboer. Både han og samboeren forteller at det var «utrolig deilig med litt høydetrening».

Paret legger til at at de også praktiserte sex på toalettet ved bassenget (med defekt lås) og på hotellverandaen på sydenturen.
  Best om natta Samlivsterapeut Kjøs vet at fenomenet diskuteres blant kabinansatte, men tror ikke flysex er veldig utbredt.

- Det er praktisk vanskelig for to å snike seg inn, for ikke å snakke om smette ut, av et flytoalett. Det er ikke noe du driver med mellom Oslo til Bergen. Langflyvning på natta er nok mer egnet, sier han.

Patetisk På nettet kaller flere fenomenet patetisk.

En skriver at han ville gitt paret en springskalle om de hadde blokkert toalettet for ham. Flysex både irriterer og får fram negative følelser.

- Jeg tror mange får fnatt ved tanken, sier Ellen Wolff Andresen, markeds- og administrasjonssjef i Ticket, Nordens største reisebyrå.

Hun presenterte undersøkelsen om nordmenns reisepreferanser sammen med årets bookingstatistikk. Hun har en teori om hvorfor noen lar seg friste av trange, ulekre og illeluktende rom.

- Jeg tror de ser på det som et trofé, sier hun.

Eget toalett? I undersøkelsen blir folk spurt hva de kan tenke seg å betale ekstra for på kortere flyturer.

Mange ønsker wifi og bedre plass til beina.

Fem prosent ønsker seg eget toalett.

HETT  Går du inn på nettstedet til Mile High Club får du saftige fortellinger fra folk som har «gjort det» i et fly. De fleste rapporterer om erotikk som har tatt dem til nye høyder. Illustrasjonsfoto: FORT LAUDERDALE TURISTKONTOR
HETT Går du inn på nettstedet til Mile High Club får du saftige fortellinger fra folk som har «gjort det» i et fly. De fleste rapporterer om erotikk som har tatt dem til nye høyder. Illustrasjonsfoto: FORT LAUDERDALE TURISTKONTOR Vis mer

Kanskje vi nå vet hvorfor.