Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

- Jeg var redd for at folk skulle tro livet mitt hadde vært en løgn

Ingenting lå til rette for at de skulle bli et par. Det endte med en helt spesiell kjærlighetshistorie.

FORELSKA: Amelie (t.v.) og Irene med mopsen Desirée og gårdshunden Ebba ved sommerhuset på Gotland. - Det er heftig å være så forelsket i en alder av 46 år, sier Amelie. Foto: ÅSE HOLTE/DAGBLADET
FORELSKA: Amelie (t.v.) og Irene med mopsen Desirée og gårdshunden Ebba ved sommerhuset på Gotland. - Det er heftig å være så forelsket i en alder av 46 år, sier Amelie. Foto: ÅSE HOLTE/DAGBLADET Vis mer

(God torsdag) - Jeg vil vise for hele verden at jeg er sammen med Irene, sier Amelie von Zweigbergk (46).

Den profilerte svenske politikeren sitter på en trebenk i sitt barndomsparadis, øya Gotland i Østersjøen. Utenfor den lokale fiskebutikken Sysna er sommerværet endelig perfekt. Vannet glinser i sola og de gotlandske spesialitetene røkt laks og flyndre frister på bordet.

Ved siden av Amelie sitter Irene Wennemo (46) og ser smilende på kjæresten sin. Irene er politiker i partiet Socialdemokraterna og skriver utredninger for regjeringen, mens Amelie tilhører det liberale Folkpartiet. Socialdemokraterna er svenskenes svar på Arbeiderpartiet, mens Folkpartiet ligner vårt Venstre.

Parets spesielle historie om kjærlighet på tvers av partigrenser og på tross av egne tabuer, har fylt spaltene i svenske aviser og magasiner. De har også delt sin historie på «Skavlan».

- Man må stå for det man gjør. Å smyge rundt er ikke et alternativ for oss, sier Irene.

Hun snakker som om det har vært selvfølgelig og et enkelt valg å bli sammen med Amelie. Det tok derimot både tid og mot å komme så langt.

Første møte Amelie og Irene møtes for første gang i 2007. Amelie er gift med en mann og Irene er nettopp blitt enke etter at mannen gjennom ti år døde brått. De har tre barn hver, og begge har karrierer i hvert sitt parti. Deres første møte er på en politisk konferanse om utdanning.

Begge skal tale på konferansen, men blir mest interessert i å snakke med hverandre. De to politiske rivalene sitter ved siden av hverandre i salen og finner først tonen i felles hån mot en av de første talerne som var veldig pretensiøs.

Irene innser raskt hvor hyggelig, smart og dyktig Amelie er, til tross for at hun er Folkparti-politiker.

- Jeg innså nok litt mer enn det. Gud, for en utrolig kontakt vi fikk, smiler Amelie.

- Den vakreste jeg har sett De møtes ikke igjen før høsten to år seinere. De skal begge være med den svenske delegasjonen til Yrkes-VM i Canada.

Uten helt å forstå følelsene sine, trekkes de mot hverandre og vil helst prate med hverandre hele turen. Likevel anstrenger begge seg for å ikke virke altfor klengete på den andre.

På en busstur til en av Canadas turistattraksjoner, setter de seg på hver sin side av midtgangen i bussen for å forsøke på å skape avstand. Men de snakker høylytt over medpassasjerene.

KJEMI: Amelie og Irene møttes i 2007, men ble ikke sammen før i 2011. Likevel forsto begge tidlig at de hadde en helt spesiell kjemi. Foto: ÅSE HOLTE/DAGBLADET
KJEMI: Amelie og Irene møttes i 2007, men ble ikke sammen før i 2011. Likevel forsto begge tidlig at de hadde en helt spesiell kjemi. Foto: ÅSE HOLTE/DAGBLADET Vis mer

- Da Irene kom inn i bussen tenkte jeg jo at hun var den vakreste kvinnen jeg noensinne hadde sett, sier Amelie og fortsetter:

- Hvis Irene hadde vært en mann, hadde det ikke vært noen tvil om at vi hørte sammen. Det var full klaff. Men siden hun er en kvinne, var det vanskeligere.

Skilsmisse Når Amelie kommer hjem fra Canada, til ektemannen og barna, tenker hun: «Hva er det jeg egentlig har vært med på?».

- Jeg hadde vært gift med samme mann i 21 år, og det eneste jeg tenkte på var hvordan jeg kunne få treffe Irene igjen, sier Amelie.

Like etter skiller Amelie seg fra mannen. Forholdet har vaklet i lang tid, men etter Canada-turen med Irene blir hun overbevist om at ekteskapet må ryke.

Hun fortsetter å holde kontakten med Irene over SMS i lang tid. Kommunikasjonen utvikler seg bare i én retning.

- Det slår meg at «Shit, Amelie er jo forelska i meg,» sier Irene.

Irene later likevel som om hun ikke forstår. Hun er jo ikke lesbisk. Amelie må vente i hele to år før Irene åpner opp for at hun kan forelske seg i en kvinne. Å erkjenne det er ikke lett for noen av dem.

Vendepunktet kommer når Irene sitter hjemme alene i påsken 2011. Barna er borte, og det er stille i leiligheten. «Hva har jeg mest lyst til å gjøre nå?» tenker hun.

- Svaret var at jeg helst ville være med Amelie, sier Irene som da forsto at hun og Amelie er ment for hverandre.

Likevel er begge for sjenerte til å ta initiativ til både å kysse og å bli kjærester før nesten to måneder seinere.

Det første kysset 3. mai 2011 blir de sammen over SMS. De var såpass blyge at det var eneste utvei.

- Vi var veldig nær ved å kysse og bekrefte følelsene våre for hverandre «live» noen dager i forveien, men jeg feiget helt ut, sier Amelie.

Det første kysset kommer rett etter at de er blitt sammen.

Midt på natta skriver Irene til Amelie: «Nå kommer jeg hjem til deg. Vi må kysse.»

De møtes i Vasastaden i Stockholm i sene nattetimer. Og der, midt i gata, blir de plutselig redde for at noen skal se dem. Amelie og Irene smyger seg inn i Amelies trappeoppgang. Der står de og ser hverandre inn i øynene. Amelies tungpustede mops Desirée tusler rundt dem i ring. Hundebåndet legger seg rundt beina deres og binder de to damene sammen. Så kysser de for første gang.

- Det første kysset var utrolig - og veldig langt. Jeg tenkte mest på hvor mye jeg elsket henne og hvor rett det føltes, sier Amelie.

- Jeg tenkte mest på at hun verken hadde skjegg eller skjeggstubber. Hun var så myk, sier Irene.

Fryktet hva folk ville tro I dag bor de sammen i Stockholm. Og de har feriehus på Gotland. Det er idyll. Epletrær, valnøttrær og roser rammer inn huset. Kaffe og kjeks står på hagebordet. På plenen tusler mopsen rundt - og grynter tungpustet. Den viltre gårdshunden Ebba hugger tennene i Amelies skolisser og river og sliter.

Amelies datter Hedvig (9) og Irenes datter Rakel (13) sitter inne og spiller dataspill, mens Amelies sønn Anton (23) legger et steingjerde i hagen.

Irene forteller at hun fryktet hva folk ville tenke om hennes tidligere liv.

- Jeg var så redd for at folk skulle tro at mitt liv fram til da hadde vært en løgn, sier hun.

- Men de tidligere forholdene mine var jo riktige den gangen, understreker Irene.

Guttejenter Selv om hun plutselig ble interessert i Amelie, tror ikke Irene at hvem som helst kan falle for en av det samme kjønn.

- Jeg var litt guttete i oppveksten, og på den tida var jeg nok mer åpen for tanken om å være sammen med ei jente, sier hun.

- Men så ble jeg sammen med en gutt, og da var det liksom bestemt.

Hvis Amelie var ungdom i dag, tror hun kanskje at hun hadde kommet fram til at hun likte jenter tidligere.

KOSER SEG: Amelies datter Hedvig og Irenes datter Rakel  var skeptiske til Amelie og Irenes forhold i begynnelsen. Nå koser hele gjengen seg sammen på Gotland. Foto: ÅSE HOLTE/DAGBLADET
KOSER SEG: Amelies datter Hedvig og Irenes datter Rakel var skeptiske til Amelie og Irenes forhold i begynnelsen. Nå koser hele gjengen seg sammen på Gotland. Foto: ÅSE HOLTE/DAGBLADET Vis mer

- Jeg var en ei skikkelig gutte-jente. Jeg gikk kledd i v-hals med skjorte under, caps, shorts og med Mora-kniv i lomma. I tillegg hadde jeg en jentevenn som jeg fikk noen følelser for som jeg ikke skjønte helt hva var, sier Amelie.

- Men mine forhold til gutter har vært ekte. Det var ikke «fake».

Flau datter Noe av det mest utfordrende med å bli sammen med en av samme kjønn, var å fortelle nyheten til familie, venner og kollegaer.

- Det tøffeste var å fortelle det til min datter Rakel, sier Irene.

Rakel hadde nettopp blitt tenåring og likte ikke tanken på at mamma var sammen med en annen kvinne. Da Irene fortalte det, brøt Rakel ut: «Vet du hvor flaut det er, mamma?».

Amelies datter Hedvig var også umiddelbart skeptisk til at Irene skulle bli «bonusmamma». Da Irene skulle flytte inn i leiligheten spurte Hedvig: «Mamma, hvor skal Irene sove?». Amelie kjente en klump samle seg i magen.

- Jeg tenkte at «Oj, nå må jeg ta praten om hva som skjer i senga», sier hun.

Nervøs sa hun at Irene skulle sove på rommet hennes.

«Så bra. Da blir det jo rom til alle,» smilte Hedvig og løftet 20 kilo av Amelies skuldre.

Fortalte det til mannen Verre for Amelie var det å skulle fortelle sin eksmann om Irene. Under deres forhold hadde nemlig eksmannen uttrykt sin sympati overfor den svenske popartisten Nicklas Strömstedt som ble forlatt av kjæresten Efva Attling som fant kjærligheten med en kvinne.

- Mannen min syntes veldig synd på Nicklas Strömstedt. «Tenk at han fortsatt står på beina,» sa han, forteller Amelie.

Nå måtte han selv oppleve det samme.

- Heldigvis hadde han allerede funnet seg en ny kjæreste og tok det hele med fatning. Han har aldri sagt noe imot forholdet vårt, sier Amelie som i dag har et godt forhold til eksmannen.

Nerdete Irene og Amelie utstråler lykke der de sitter sammen med kaffekoppen i hånda utenfor feriehuset sitt på Gotland. Irene har nettopp fortalt om det hun mener er et «helt fantastisk» kapittel i boka «Svenska Lant Raser». Ei bok om svenske husdyr.

NERDER: Amelie og Irene mener begge at de er to store nerder. De har felles interesse for svenske husdyr, vann- og vindmøller og stein. Her henter de stein til det nye gjerdet sitt. Foto: ÅSE HOLTE/DAGBLADET
NERDER: Amelie og Irene mener begge at de er to store nerder. De har felles interesse for svenske husdyr, vann- og vindmøller og stein. Her henter de stein til det nye gjerdet sitt. Foto: ÅSE HOLTE/DAGBLADET Vis mer

- Jeg trodde aldri jeg skulle finne noen som var like nerdete som meg selv, sier Amelie som videre forteller om deres sære, men delte fascinasjon for vann- og vindmøller.

Amelies datter Hedvig begraver oppgitt ansiktet i hendene.

Det synes at Amelie og Irene er rusa på kjærligheten til hverandre. Folk sier stadig vekk til dem at det må være fantastisk å være så nyforelsket som de er i en alder av 46 år. De negative tilbakemeldingene de fryktet før de sto fram, har heldigvis vært få.

Snakkis i partiet Likevel sørget de for en skikkelig snakkis i det politiske miljøet etter at de på vandring i Slovenia i den 29. mai 2011 fant ut at de skulle forlove seg. Rett etterpå la de ut et bilde av ringene på Facebook for å vise sin kjærlighet til hele verden.

- I Socialdemokraterna reagerte de mer på at jeg ble sammen med en fra Folkpartiet enn at det var en kvinne. Der er det veldig uvanlig å bli sammen med en fra et annet parti. Det var nok et større problem for meg enn for Amelie, sier Irene.

- Vi i Folkpartiet er mer individualister, så det var greiere, sier Amelie.

Nå har derimot oppstyret lagt seg og i hjembyen Stockholm ble folk raskt vant til at de var et par.

- Her på Gotland synes de derimot det er litt spennende at vi er sammen, ler Amelie som har opplevd at noen av naboene har vært ekstra nysgjerrige.

Giftemål For Amelie og Irene personlig er det ingen stor utfordring at de er fra ulike partier. Så lenge de lar være å diskutere EU og euroen, går det fint. Nå prøver de å bidra til at det skal bli lettere å stå fram som homofil.

- Det er en verdimessig manifestasjon å fortelle om at vi er sammen, sier Amelie.

- Skal dere gifte dere?

- Ja, det skal vi en gang, sier Irene bestemt.

- Men vi vet ikke helt når.  

SAMMEN: Irene sammen med datteren Rakel (t.v.) og Amelies datter Hedvig. Valpen Ebba er familiens nye kjæledegge. Foto: ÅSE HOLTE/DAGBLADET
SAMMEN: Irene sammen med datteren Rakel (t.v.) og Amelies datter Hedvig. Valpen Ebba er familiens nye kjæledegge. Foto: ÅSE HOLTE/DAGBLADET Vis mer

- Vi må jo ha noe å se fram mot, smiler Amelie.

Denne saken ble opprinnelig publisert i Dagbladets magasin God torsdag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media