Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

- Jeg var så langt nede som det går an, og ble innlagt

Det vil ta år å reparere skadene av mobbingen.

INNLAGT: Sandra Gundersen fikk store problemer som resultat av mobbingen. Foto: Ole Morten Melgård
INNLAGT: Sandra Gundersen fikk store problemer som resultat av mobbingen. Foto: Ole Morten Melgård Vis mer

(Dagbladet): - Det første jeg husker fra førskolen var en gutt som sa jeg hadde stor rumpe. Jeg sa ikke fra. Jeg syntes det var pinlig, sier Sandra Gundersen fra Trondheim til Dagbladet.

De andre elevene på kullet hadde plukket ut Sandra som mobbeobjekt, og de ble fler og fler. Mobbingen var psykologisk i form av utfrysning og stygge kommentarer.

- Jeg følte at Sandra ble synonymt med stygg, feit og ekkel. Da det startet var jeg seks år gammel, forteller hun.

Psykologiske skader Mobbingen skjedde på skole og Internett. Den lille gruppa som Sandra var en del av ble ofte holdt utenfor. Hun var alltid lei seg.

- Jeg turte aldri å si fra. Jeg gråt, men ville ikke si noe. Jeg prøvde å lure alle med å si at jeg ikke var lei meg, prøvde å ikke bry meg.

Foreldrene hennes viste ikke hva som foregikk på skolen. Hjemme hadde Sandra det bra, og viste aldri synlige tegn på indre smerte. Men det tæret på psykologisk.

- Jeg følte at jeg var stygg og ekkel. Jeg hatet meg selv.

Burde anmeldt I 8. klasse flyttet Sandra og moren et halvt år til England. Dette ble et pusterom for Sandra, men mobberne fra Trondheim slapp ikke taket. Det fortsatte over internett, som MSN og hjemmesider.

- Det var vanlig å ha en egen hjemmeside, og i min skrev jentene forferdelige kommentarer og trusler i kommentarfeltet. Jeg ser nå at jeg burde anmeldt det, sier Sandra.

Det skjedde aldri, og jentene fikk truet Sandra til å slette kommentarene. Da Sandra kom hjem til 9. klasse fortsatte mobbingen, helt til hun var ferdig med ungdomsskolen.

Selvbildet til Sandra var knust. Hun fikk høre, og tenkte selv, hvor verdiløs hun var. På barne- og ungdomsskolen beholdt hun et tappert ansikt. Ettervirkningen av mobbingen viste seg først når livet så lysere ut.

- Jeg slet med det som viste seg å være angst. Jeg hadde konstant vondt i magen. I 1. klasse på videregående hadde jeg min første depresjon, og dette var i en periode jeg ikke grua meg for skolen.

Innlagt Da Sandra var 18, og midt i læringstiden på skolen, sa det stopp. Sandra hadde nådd bunnen.

- Jeg var så langt nede som det går an, og ble innlagt. Da jeg ble innlagt første gang, visste jeg ikke at det var mobbingen som lå bak. Jeg bare hatet meg selv, og jeg hadde fortrengt ungdomsskolen.

Disse minnene kom tilbake, og da greide ikke Sandra mer. I dag har hun tatt en pause fra skolen for å reparere skadene av mobbingen.

- Psykologen sier det kan ta opptil ti år å reparere noen av skadene. For ett til to år siden kunne jeg ikke pratet om dette, men i dag håper jeg å kunne bruke opplevelsene mine som en ressurs til å hjelpe andre.

Hun unner ikke sin verste fiende å bli mobbet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media