- Jeg var så redd da de trillet meg inn på operasjonsbordet

Slik kan du unngå samme fødselsmareritt som Hilde (32).

FRA UNORMALT TIL NORMALT: Ved hjelp av alternative medisiner og terapi fikk Heidi et helt normalt og sunt svangerskap med lille Ella.  FOTO: Privat
FRA UNORMALT TIL NORMALT: Ved hjelp av alternative medisiner og terapi fikk Heidi et helt normalt og sunt svangerskap med lille Ella. FOTO: PrivatVis mer

- Da jeg var gravid med Emil (4) var jeg kvalm og uvel fra første dag, og alt kjentes veldig tungt, forklarer obarnsmor Heidi Berg, 32, til foreldre.no

- Men da dette var mitt første svangerskap, så tenkte jeg jo naturlig nok at det var slik det skulle være.

Og det stoppet ikke med kvalmen for den unge mammaen.

- Jeg fikk symptomer på bekkenløsning svært tidlig i svangerskapet, og fikk tilbud om fysioterapi, uten at det hjalp nevneverdig.

Vektøkning, ødemer og sviktende morkake Ukene som fulgte var både slitsomme og skremmende for den vordende mammaen.

- Fra jeg var halvveis i svangerskapet ved uke 20 begynte jeg å legge mye på meg, og i raskt tempo, forklarer Berg.

- Uten at jeg på noen måte hadde endret verken spisevaner eller diett noe av betydning. Jeg fikk også problemer med mye ødemer i kroppen, vondt i hodet, og var mye sliten.

På kontroll hos jordmor fant man tidlig spor av proteiner i urinen, i tillegg til at blodtrykket var forhøyet, noe som resulterte i en tettere oppfølgning hos både jordmor og lege.

- Jeg begynte å lese om svangerskapsforgiftning, og ble naturlig nok både redd og bekymret, forklarer Berg.

- Ingen vet jo helt 100% hva svangerskapsforgiftning skyldes, og hva det er som gjør at noen får det og andre ikke. Jeg passet heller ikke inn i noen av årsakene man vet kan ha en tilknytning til fenomenet, som overvekt eller diabetes.

I mellomtiden fortsatte Heidis tilstand å forverre seg.

- Blodtrykket fortsatte å stige, og ble på et punkt så høyt at jeg var inne til observasjon på sykehus et par netter. Jeg hadde gått opp hele 27 kg, og følte meg på sliten og trøtt hele tiden.

De siste par ukene av svangerskapet var preget av både redsel og ubekvemme for Heidi.

- Jeg var på nærbutikken en av de siste dagene og møtte en venninne som ikke kjente meg igjen på grunn av all væsken jeg hadde i kroppen, forklarer Berg.

- Jeg hadde konstant hodepine, slørete syn, var tungpustet og hadde fryktelig vondt i bena på grunn av ødemer.

Ble tatt med hastekeisersnitt Fire uker før terminen hadde Heidis tilstand forverret seg såpass at legene ikke turte å vente lengre.

- Plutselig en dag skjedde alt kjempefort, og jeg ble mye dårligere, forklarer Berg.

- Blodtrykket økte mye, og det føltes som om det satt en elefant på hodet mitt. Jeg fikk smerter i magen opp mot ribbeina, ble kvalm og fikk slørete syn.

På sykehuset konkluderte blodprøvene med det Heidi ikke hadde villet høre: Forgiftningen hadde gått over i blodet, babyen måtte ut, og det så snart som mulig.

- Jeg var så redd når de trillet meg inn på operasjonsstua, forklarer Berg.

- Jeg visste jo ikke hva dette betydde for babyen min, og hastekeisersnitt var jo ikke måten jeg hadde sett for meg at jeg skulle få barn på.

Lille Emil ble født med keisersnitt fire uker før tiden, og veide bare 2600 gram.

- Han var ifølge jordmor dysmatur, altså tydelig preget av for lite næring den siste tiden i magen, forklarer Berg.

- Noe som jo er et tegn på at morkaken hadde begynt å svikte.

Redd for å bli gravid igjen Etter hvert begynte Heidi og mannen å tenke på søsken til lille Emil, men frykten for at også dette svangerskapet skulle bety sykdom og redsel bekymret paret.

- Jeg har jo hele tiden visst at jeg ønsket meg flere barn, men tanken på samme opplevelsen en gang til gjorde at jeg kviet meg, forklarer Berg.

- Vi har også måttet ha en del oppfølging med Emil, og selv om man ikke med sikkerhet kan si at dette skyldes svangerskapsforgiftningen, så gjør man seg jo opp noen tanker.

Fikk hjelp av alternativ behandling På denne tiden kom Heidi over en artikkel om Frøyaklinikken i Oslo, og bestemte seg for å ta kontakt for råd og veiledning.

- Det var et betryggende første møte med Anette på Frøyaklinikken, forklarer Heidi.

- Hun lovet etter å ha hørt hele historien om mitt første svangerskap å hjelpe meg, slik at det denne gangen skulle bli annerledes, noe det absolutt ble.

Snart var Heidi gravid igjen, og fortsatte gjennom hele svangerskapet å gå til kontroll på Frøyaklinikken hver 3. uke.

- Hver gang jeg merket noe til bekkenløsningen, satte Anette akupunktur og gjorde soneterapi, forklarer Berg.

- Det gjorde at jeg holdt bekkenløsningen i sjakk hele svangerskapet. Jeg fikk også gode råd om kosthold, og fulgte disse. Men den største forskjellen uten tvil var at jeg følte meg friskere og hadde en god og trygg følelse fra begynnelse til slutt, noe jeg jo absolutt ikke hadde da jeg var gravid med Emil.

Lille Ella ble født i januar i år, 4 dager på overtid og veide hele 4270 gram

- Det er nesten det dobbelte av broren, ler Heidi.

FARLIG FOR BÅDE MOR OG BARN: Svangerskapsforgiftning er en alvorlig tilstand som kan ha fatale konsekvenser om det ikke behandles. FOTO: Thinkstockphotos
FARLIG FOR BÅDE MOR OG BARN: Svangerskapsforgiftning er en alvorlig tilstand som kan ha fatale konsekvenser om det ikke behandles. FOTO: Thinkstockphotos Vis mer

- Alt i alt var dette svangerskapet en helt annerledes opplevelse. Jeg gikk "bare" opp 15 kg, noe som er en mye mer normal vektøkning enn 27 kg som ved forrige svangerskap, men tok også andre forhåndregler og var halvt sykemeldt.

Positiv effekt av alternativ behandling For Anette Hegemsnes ved Frøyaklinikken i Oslo er ikke Heidi den første kvinnen hun har hjulpet til å få sunnere og bedre svangerskap.

- Vi ser på klinikken at kvinner som har slitt med begynnende svangerskapsforgiftning, høyt blodtrykk, proteiner i urinen og hevelser i tidligere graviditeter, blir helt fine neste svangerskap under behandling hos oss, forklarer Hegemsnes til foreldre.no.

- Denne gruppen, hvor man har hatt slike problemer i foregående svangerskap, er i utgangspunktet mye mer utsatt for å få det samme igjen i neste svangerskap.

Hegemsnes understreker at selv om ingen kjenner til den fullstendige årsaken til at svangerskapsforgiftning oppstår, har man gjennom forskning funnet ut av mange ting som kan virke forebyggende.

- Når det gjelder Heidi kom hun til oss før hun ble gravid med lille Ella og ønsket hjelp til et bedre og sunnere svangerskap, forklarer Hegemsnes.

- Hun ble raskt gravid, og umiddelbart begynte vi med en behandlingsplan som omfattet homeopati, akupunktur, soneterapi, vitaminer/mineraler og kostveiledning.

Kostholdet er viktig Det finnes mange kloke råd når det gjelder hva gravide bør og ikke bør spise.

- Når den gravide pasienten har hatt svangerskapsforgiftning før anbefaler vi et kosthold i retningen av lavkarbo, med mye grønnsaker, forklarer Hegemsnes.

- Det vil si spise ofte for å holde blodsukkeret i balanse, og spise mindre av brød, poteter, ris og sukker.

Eksperten forklarer at proteiner er viktig da det er foreligger en del forskning rundt at proteinmangel kan være en medvirkende årsak til svangerskapsforgiftning.

- Bønner, linser, egg, fisk og kjøtt er viktige å få i seg nok av, det samme gjelder mat som inneholder naturlig fett fra nøtter, frø og avokado, da både proteiner og fett er med på å holde blodsukkeret i balanse.

I tillegg anbefaler Hegemsnes kosttilsudd i form av omega3, D-vitamin, B-complex, magnesium, kalsium, zinc, Q10 og vitamin E og C.

- Forskning tyder på at disse vitaminer og mineraler er positive for å forebygge svangerskapsforgiftning.

Uklart hvorfor morkaken svikter Det er mange uløste svar når det gjelder hvorfor svangerskapsforgiftning oppstår.

- Man vet at det er en svikt i morkaken som bidrar til symptomene kvinnen får, men man vet ikke hva som er den reelle årsaken til at dette skjer. Vi vet også at noen kvinner er mer utsatte for å få svangerskapsforgiftning enn andre, for eksempel førstegangsgravide, dersom du har hatt svangerskapsforgiftning tidligere, dersom du har høyt blodtrykk, nyresykdom, diabetes, overvekt og flerlinggraviditet, bekrefter jordmor Karin Johansson ved Oslo Jordmor- og Kvinnesenter til foreldre.no.

Jordmoren understreker at det er viktig å ta alle symptomer på svangerskapsforgiftning på alvor.

- Hyppigere kontroller av blodtrykk og urin i tillegg til å følge med på barnets vekst gjøres ofte av spesialist. I noen tilfeller må man avslutte svangerskapet tidligere enn tenkt grunnet fare for både mor og barns helse, sier hun.

Men den erfarne jordmoren beroliger med at de aller fleste tilfeller av svangerskapsforgiftning ikke er så alvorlige.

- Det er likevel viktig med hyppige kontroller dersom man får symptomer, nettopp for å unngå at det skal utvikle seg til en alvorlig tilstand.

Endringer i kosthold kan virke forebyggende Jordmor Tonje Wessel Rummelhoff, som arbeider som kommunejordmor og driver det webbaserte fødselsforberedende kurset Engodfødsel.no, er klar over at forskning har vist en sammenheng mellom kosthold og svangerskapsforgiftning.

- Et variert kosthold med mye fiber og proteiner  og lite sukker og karbohydrater er en stor fordel for stabilisering av blodsukkeret og forebygger svangerskapsdiabetes, forklarer Wessel Rummelhoff til foreldre.no.

Jordmoren anbefaler også ro og hvile dersom symptomer oppstår.

- Det kan godt tenkes at den gravide kvinnen i denne artikkelen har helt rett, og hadde god hjelp og nytte av den alternative behandlingen. Fordi hun var i risikogruppen kan det ha forebygget å utvikle sykdommen, forklarer Wessel Rummelhoff.

- Men jeg vet for lite om henne og hennes tilstand og bakgrunn til å uttale meg sikkert, sier hun.

Les også: Keisersnitt gir barna dårligere helse
Her er kjennetegnene på brystbetennelse
Kosthold i svangerskapet: Her er maten gravide kan spise
Det gravide ikke tør spørre om

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.