- Jeg vissste ikke hvor farlig det var å drikke alkohol i svangerskapet

Gravide Lisa Tønne ( 32) venter sitt andre barn.

GRAVID: Jeg tror gravide vil ha klare og entydige råd om alkohol i svangerskapet, sier Lisa Tønne. Denne uken lanserer Helsedriektoratet på nytt en kampanje for å motivere gravide kvinner til avhold. FOTO: Julie Gjørven
GRAVID: Jeg tror gravide vil ha klare og entydige råd om alkohol i svangerskapet, sier Lisa Tønne. Denne uken lanserer Helsedriektoratet på nytt en kampanje for å motivere gravide kvinner til avhold. FOTO: Julie GjørvenVis mer

||| - Jeg vissste faktisk ikke hvor farlig det var å drikke alkohol i svangerskapet, sier komiker Lisa Tønne. Hun er gravid med sitt andre barn og har termin i slutten av desember.

Se hvordan du tar fine gravidbilder.

Vanskelig å vite Hun tror det svirrer mye ulik og usikker informasjon om gravide og alkohol ute blant folk. Dessuten har du besteforeldre og andre som sier: "Det gikk jo bra da jeg drakk da jeg var gravid, så da er det sikkert ikke så farlig". Slike uttalelser kan gjøre det forvirrende for gravide, tror komikeren.

Her kan du se svangerskapet fra uke til uke.

Torsdag holdt hun et innlegg i forbindelse med at Helsedirektoratet starter en ny informasjonskampenje "Alkoholfritt svangerskap" rettet mot gravide, partnere, helsepersonell og andre som har kontakt med gravide.

Ikke noe offer - For meg hadde det vært helt meningsløst å ta et glass vin noen ganger i svangerskapet. Det gir meg ingen ting, og dessuten ville jeg hatt dårlig samvittighet overfor barnet i magen. Men jeg drikker generelt ganske lite. Det har vært litt værre med snusingen. Jeg er helt nikotinavhengig, men klarte fint å slutte med snus da jeg oppdaget at jeg var gravid.

Lisa Tønne velger å se på svangerskapet som ni hvite måneder.

- Da kan man få verdens beste samvittighet til å drikke og snuse etterpå, sier hun.

De fleste slutter å drikke Nye tall fra Helsedirektoratet viser at bare to prosent av kvinner sier at de ikke sluttet helt å drikke alkohol da de fikk vite at de var gravide. Samtidig sier seks av ti at de kjenner noen som drakk alkohol under svangerskapet.

- Det er nok også en del underrapportering her, sier Knut-Inge Klepp, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet.

- Det er sterke holdninger i samfunnet vårt om at gravide ikke skal drikke alkohol, og mange vil nok svare det de tror er forventet av dem, sier han.

Urtesnus i Generalboks Mange vil heller ikke vise at de er gravide den første tiden, og kan synes det er vanskelig å ikke drikke alkohol når de er ute i sosiale sammenhenger.

-Jeg løste dette med å ha alkoholfritt øl i halvliterglass og urtesnus i en Genaralboks. Du må bare huske på å ikke dele med noen, sier Lisa Tønne.

Vil bli skremt I tidligere holdningskampanjer har Helsedirektoratet blitt kritisert for å drive skremselspropaganda og få jenter til å ta abort fordi de har drukket alkohol i svangerskapet .

-For meg er skremsel bra. Selv om du kanskje ikke tar det innover deg der og da, synker det inn. Det ville kanskje være uetisk å vise bilder av alkoholskadde barn, men det kunne kanskje vært effektivt. Jeg tror de må tørre å være beintøffe, sier Lisa Tønne.

Kvinner drikker mer - Norske kvinner drikker mer enn før. De føder senere og har derfor lengre tid med alkoholforbruk bak seg før de blir gravide. Da kan det være vanskeligere å slutte, sier Rolf Lindemann, professor og overlege ved barneklinikken på Ullevål universitetssykehus.

Umulig å si hvor mye som er farlig Hans klare råd til gravide og de som prøver å bli gravide, er å holde seg borte fra alkohol.

- Man vet ikke hvor lite eller hvor mye alkohol som er skadelig for fosteret. Det varierer fra kvinne til kvinne og fra foster til foster. Men man vet at alkohol i første trimester gir større risiko for misdannelser, mens alkohol senere i svangerskapet påvirker hjerneutviklingen. Likevel er det aldri for sent å stoppe og drikke alkohol i svangerskapet, sier han.

Han mener å se flere alkoholskader hos barn i takt med at kvinner drikker mer, og tror det er behov for informasjonskampanjer.

- Altfor mange jordmødre og leger spør bare kort om den gravide drikker uten å gå ordentlig inn i det og prøve å få et realistisk svar. Det er stor forskjell på å spørre den gravide: "Drikker du" ? eller "Hvordan synes du det var å slutte å drikke alkohol"? sier han.

Les også:

Norske gravide kaster klærne
De fem flaueste tingene å spørre jordmoren om
Skriver bok om sin døde kone

Saken ble opprinnelig skrevet av BarniMagen for Klikk.no. Les her.

ALDRI FOR SENT: Det er aldri for sent å slutte å drikke i svangerskapet. Da vil man minske risikoen for skader på barnet, sier Rolf Lindemann, professor og overlege ved barneklinikken på Ullevål universitetssykehus  FOTO: Julie Gjørven
ALDRI FOR SENT: Det er aldri for sent å slutte å drikke i svangerskapet. Da vil man minske risikoen for skader på barnet, sier Rolf Lindemann, professor og overlege ved barneklinikken på Ullevål universitetssykehus FOTO: Julie Gjørven Vis mer