Jenter skal gjøre som gutta - Tren hardt og intenst

Det er beinhard styrke og tøff intervallltrening som gjelder.

KOM IGJEN, EN TIL: Nina Kirkens løfter tungt med hjelp av personlig trener Zandra Stenman på PT-huset.
Foto: HANSEN NINA / Dagbladet
KOM IGJEN, EN TIL: Nina Kirkens løfter tungt med hjelp av personlig trener Zandra Stenman på PT-huset. Foto: HANSEN NINA / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet) På treningssentre er ofte jenter å finne i aerobic-salen, mens gutta løfter vekter i studio.

Det er en vanlig feiloppfatning at jenter ikke skal løfte så tungt, de bør heller trene utholdende styrke for å få lange muskelfibre.

- Type muskelfibre er genetisk bestemt. Noen har lange, slanke muskler, mens noen har mer bulende muskler. Det er genetikken som avgjør hvordan musklene ser ut, ikke om du løfter lett og lenge. For å få økt fettforbrenning, må også jenter løfte tungt, sier Zandra Stenman, personlig trener og gründeren bak treningsstedet PT Huset.

Samme utbytte Det har tidligere vært antatt at jenter har mindre utbytte av styrketrening, fordi styrke har sammenheng med hormonet testosteron. NTNU-professor Jan Hoff har forsket på virkningen av styrketrening. Hans forskning tilbakeviser denne antakelsen.

- Hormonkoblingen er ikke så sterk som man tidligere trodde. Styrketrening virker akkurat likedan på jenter som på gutter. Jenter har de samme treningsresponsene på styrketrening, sier Hoff til Dagbladet.

Hoff har veiledet på en mastergrad som er ferdig i disse dager. Funn herfra viser, i likhet med Hoffs tidligere forskning, at jenter har samme effekt av styrketrening som gutter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer