Jerseys mest spesielle fiskerestaurant finner du i en tysk bunker fra andre verdenskrig

Her får du både hummer og vin til hverdagspris.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

ST. OUEN (Dagbladet): Jerseys mest spesielle fiskerestaurant finner du i en tysk bunker fra andre verdenskrig.

I det tidligere ammunisjonskammeret får du tak i fersk hummer, kokt etter en eldgammel oppskrift med en ingrediens som de færreste bruker.

- Jeg lærte av min bestemor å ha laurbærblader i kokevannet, avslører innehaver Sean Faulkner (61).

ENKEL IDYLL: Det er nesten vanskelig å tro, men dette er et av de mest populære og spesielle spisestedene på Jersey, særlig på fine sommerdager. Det den gamle krigsbunkeren er det i våre dager et lager av ferske skalldyr og fisk, som tilberedes på stedet og som gjestene kan ta med seg til de enkle utebordene. Foto: EIVIND PEDERSEN
SJEFEN: Sean Faulkner (61) er storfornøyd med både sin ide om å bruke den gamle bunkeren som produksjonslokale og med etterspørselen fra kunder som etterspør hans enkle, men særdeles kvalitetsfulle retter. Foto: EIVIND PEDERSEN
TYSK: Under andre verdenskrig var Kanaløyene de eneste «britiske» landområdene som sto under tysk okkupasjon. Denne store bunkeren på Jersey sto lenge tom, men er nå hovedkontoret til selskapet Faulkner Fisheries. Foto: EIVIND PEDERSEN
KØ: Gjestene stiller seg i kø vi inngangspartiet og blir ekspedert etter tur. Foto: EIVIND PEDERSEN
DELIKATESSER:Kamskjell og skalldyr, klare for tilberedning. Denne kunden ville også ha en biff med til måltidet. Foto: EIVIND PEDERSEN
KLAR: Makrellfilet og rekespyd klar for grilling. Foto: EIVIND PEDERSEN
FERDIG: Nygrillet makrellfilet og skalldyrspyd, værsågod. Foto: EIVIND PEDERSEN
HALVFABRIKATA: I kjøleskapet kan kundene velge hva man vil ha, enten for å ta med hjem eller la kokken hos Faulkner stå for tilberedningen. Foto: EIVIND PEDERSEN
IDYLL: Bokstavelig talt i steinrøysa er det satt opp enkle utebord der gjestene kan nyte maten. På gode sommerdager som dette, er idyllen fullkommen. Foto: EIVIND PEDERSEN
BUNKER: I ly av den gamle tyskerbunkeren inntas måltidene med nylagd mat fra havet. Foto: EIVIND PEDERSEN
ENKELT: Tilbehøret er enkelt, men gjennomført. Legg merke til de nykokte potetene - de er en av spesialitetene på Jersey som lokalbefolkningen er veldig stolt av. Foto: EIVIND PEDERSEN
KUM: Innehaver Sean Faulkner lovpriser fasilitetene i det gamle ammunisjonsrommet. Der er det i våre dager lager for levende skalldyr. Temperaturen er konstant og ideell for et slikt lager. Foto: EIVIND PEDERSEN
FERSKMAT: Sean Faulkner (61) viser med stolthet et par av spesialitetene; krabbe og hummer. Nyfisket dagen i forveien rett utenfor stuedøra på Jersey. Foto: EIVIND PEDERSEN
TOPP: Kvaliteten på Jersey-sjømaten er høy. Selv denne store hannkrabben er full av mat. Foto: EIVIND PEDERSEN

- Hemmeligheten er at du ikke merker laurbærbladene på smaken - men du merker det hvis laurbærbladene ikke har vært i gryta, sier han.

- Dessuten må det være litt hvitløk i vannet, legger han til.

Fikk en idé Historien om Sean Faulkners forretningseventyr er beretningen om en pågangsrik 26-åring som fikk en god idé og satte den ut i livet.

I dag er Faulkner Fisheries en av Jerseys største leverandører av fisk og skalldyr.

Dagbladet treffer den joviale karen en varm og solrik seinsommerdag. Selv i begynnelsen av september kan været på Kanaløyene måle seg med en flott norsk sommerdag.

ETTERTRAKTET:  De spesielle Jersey-østersene var i mange år nesten utryddet. Nå er de tilbake. Sean Faulkner viser restene av dagens beholdning. Foto: EIVIND PEDERSEN
ETTERTRAKTET: De spesielle Jersey-østersene var i mange år nesten utryddet. Nå er de tilbake. Sean Faulkner viser restene av dagens beholdning. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

Øyene har Storbritannias varmeste klima, der de ligger langt nærmere Frankrike enn England.

Fra Sean Faulkners kontor i en liten brakke ringer telefonen i ett - og 61-åringen tar imot hver bestilling med et stort smil.

Tiltrukket av havet - Det kan være travelt, men dette er jo mitt og mine ansattes levebrød, sier han og bevilger seg en pause for å ta imot den norske gjesten med kamera og notisblokk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Som guttunge vokste han opp noen hundre meter unna bunkeren som er blitt hans livsverk.

Foreldrene drev med frukt- og grønnsakdyrking, mens Sean følte at han ble sterkere tiltrukket av havet. Etter seks år som ung purser om bord på P&O-cruiseskip, gikk han i land.

Jerseys mest spesielle fiskerestaurant finner du i en tysk bunker fra andre verdenskrig

- Jeg fikk overtatt den gamle tyskerbunkeren som hadde stått gjenmurt i mange år, forteller han.

Det var ikke akkurat noe vakkert syn å åpne den. Rester av gamle bål og knuste flasker lå strødd.

Hummer hele året - Men tyskerne gjorde tingene grundig. Bygningsmassen var fortsatt intakt. Dermed satte vi i gang med å støpe kummer til fisk og skalldyr, forteller Faulkner.

Med en beliggenhet på et nes helt nordvest på Jersey, på L'Etacq, er det ikke noe problem å få tak i ferskt sjøvann.

To ganger i døgnet skiftes vannet. Tidevannsforskjellen er enorm, ofte åtte-ti meter. Det gir tilsig av sjøvann av beste kvalitet.

TRAVELT:  Olly Mount Gomery er både kokk og servitør hos Faulkner Fisheries på Jersey. Her på vei ut med nye forsyninger, tilberedt inne i den gamle krigsbunkeren. Foto: EIVIND PEDERSEN
TRAVELT: Olly Mount Gomery er både kokk og servitør hos Faulkner Fisheries på Jersey. Her på vei ut med nye forsyninger, tilberedt inne i den gamle krigsbunkeren. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

Faulkners forretningsidé er ukomplisert. Han satser på å gjøre ting enkelt og at alle varer har høyeste kvalitet.

- Det nytter ikke å jukse. Da taper jeg bare kunder, sier han.

Selskapet har avtaler med lokale fiskere som kommer med daglige forsyninger. Inne i hovedstaden St. Helier har firmaet eget fiskeutsalg og en avdeling som forsyner forretninger og restauranter med havets delikatesser.
 
Havets delikatesser Likevel er det maten fra bunkerkjøkkenet som trekker mange matglade gjester.

I sommersesongen er det ofte lange køer av gjester som vil nyte nylaget grillmat. Nedenfor bunkeren er det satt opp et drøyt titalls utebord der gjestene kan kose seg med delikatessene.

Her går det unna i både hummer, krabbe, østers, kamskjell, trollkrabbe, blåskjell, reker og hva det skal være. Alt hentet opp fra havet utenfor Jersey.

- Vi har ingen fredningstid, så hummeren kommer inn daglig, hele året, forteller Faulkner.

Hver dag serveres også nylaget fiskesuppe og «dagens fisk».

Denne dagen er det filet av pigghå som står på menyen.

Rimelige priser Prisene står i kontrast til hva vi er vant til i Norge.

En halv grillet hummer betales med 8,95 pund, som med dagens svake kronekurs tilsvarer cirka 115 norske kroner.

En fersk Jersey-østers betales med ett pund, mens den grillede varianten selges for 1,50 pund.

Hvis du ønsker en surf and turf-variant, er det bare å bestille en ekstra entrecôte-biff for drøyt 75 kroner.

Vin må til Til et godt måltid fra havet hører også godt drikke. Hvis du bestiller take away-mat får du med deg ei flaske hvitvin for cirka 125 norske kroner.

Når du spiser maten på stedet koster vinflaska 160 kroner.

Jersey har også sin egen produksjon av vin av merket «Sante Marie». Prisen for denne vinen er to-tre pund dyrere enn den franske standardvinen.

- En av hemmelighetene våre er å bruke få ingredienser. Hvitløk og hvitvin er viktige stikkord. Dette inngår i de fleste rettene våre, forteller Sean Faulkner.

Han er spesielt glad i hvitløk, selv om han ikke kan bruke fullt så mye hvitløk i rettene han selger.

- Når jeg kjenner at det lukter hvitløk av noen, blir jeg misunnelig på den matopplevelsen de har hatt, sier han og ler hjertelig.