- Jo da, hummer er godt det. Men her i Maine blir det litt som å spise kylling

I 2014 ble det fanget hummer her for 456,9 millioner dollar.

HUMMERKOMPANI: Restauranten Portland Lobster Company får levert levende hummer to ganger daglig. Her kan man nyte det ferskeste hummermåltidet, med førsteklasses utsikt utover fiskehavnen. Foto: MARI BAREKSTEN
HUMMERKOMPANI: Restauranten Portland Lobster Company får levert levende hummer to ganger daglig. Her kan man nyte det ferskeste hummermåltidet, med førsteklasses utsikt utover fiskehavnen. Foto: MARI BAREKSTENVis mer

(Magasinet Reiselyst): - Ser vi noen som sitter på en restaurant i Portland og spiser hummer, vet vi at det er en turist, ler Andy Gary.

Han jobber i fiskebutikken Harbour Fish Market nede ved havna. Fiske har han gjort siden han var barn, og han viser stolt fram ankeret han har tatovert på underarmen. Favorittene er torsk, laks og makrellhai.

FISKELANDSBY: Portlands historiske havneområde er et populært turistmål. Foto: MARI BAREKSTEN
FISKELANDSBY: Portlands historiske havneområde er et populært turistmål. Foto: MARI BAREKSTEN Vis mer

Hva med hummer, spør vi.

- Jo da, hummer er godt det, men her i Maine blir det litt som å spise kylling. Det smaker fint, men det er bare en del av kjøkkenet vårt. Ikke noe spesielt. Og hvis vi først skal spise hummer, bruker vi fiskere å tilberede den hjemme, vi går ikke på restaurant, sier han og ler.

FISK OVER HUMMER: Andy Gary foretrekker fisk framfor hummer. Favorittene er torsk, laks og makrellhai. Foto: MARI BAREKSTEN
FISK OVER HUMMER: Andy Gary foretrekker fisk framfor hummer. Favorittene er torsk, laks og makrellhai. Foto: MARI BAREKSTEN Vis mer

«Lobster crawl»
Men hummer er ikke hverdagskost for turistene som har meldt seg på den matguidede turen gjennom Portlands viktorianske gater. Og turens første smaksprøve er naturligvis hummer.

Matguiden Chuck Grossland serverer ferskt hummerkjøtt som er vendt i majones, harissakrydret sennep og gressløk. Til hummeren får vi servert mjød.

GLAD GUIDE: Chuck Grossland mener han har kapret drømmejobben som matguide, og holder gjerne opp Maines største varemerke -  hummeren. Foto: MARI BAREKSTEN
GLAD GUIDE: Chuck Grossland mener han har kapret drømmejobben som matguide, og holder gjerne opp Maines største varemerke - hummeren. Foto: MARI BAREKSTEN Vis mer

Vi står og spiser inne i krydderbutikken Vervacious, som er et godt utgangspunkt for dem som liker å kombinere reise og mat. Det var nemlig slik butikken ble til. Heidi og Mark Stanvick sa opp jobbene sine, solgte huset og flyttet om bord i seilbåten «Verve» i 2003. Deres to største lidenskaper var reise og mat.

De seilte nedover USAs østkyst, øyhoppet De små antiller og krysset Atlanterhavet over til Portugal og Spania. Der ble ideen om krydderbutikken skapt.

FAMILEBEDRIFT: I over 40 år har fiskebutikken Harbour Fish Market solgt fisk, sjømat og hummer i Portland havn. Foto: MARI BAREKSTEN
FAMILEBEDRIFT: I over 40 år har fiskebutikken Harbour Fish Market solgt fisk, sjømat og hummer i Portland havn. Foto: MARI BAREKSTEN Vis mer

Inne i butikken står det med store bokstaver «Travel far, eat well, live long» på et skilt.

Viktig for byen
Fra krydderbutikken går ferden videre ut i Portlands gater. Og på hjørnet av Temple og Middle Street blir vi påminnet hvor viktig hummeren er for Maine.

Ikke bare har bilene som kjører forbi skilt med hummer på. Her står også statuen «The Lobster Man» og kneler over en hummer.

- Det er hardt arbeid å drive med hummerfiske, og fiskerne har mye å gjøre, sier Chuck.

2014 var et rekordår og hummerfiskerne fanget hummer til den nette verdi av 456,9 millioner dollar.

- Ja, Maine er staten hvor man kan spise hummer til alle døgnets måltider. Men man går glipp av mye hvis man bare holder seg til det, poengterer Chuck.

Kulinarisk by
For Portland har en stor kulinarisk scene, og kan tilby mer enn hummerretter. Unge fremadstormende kokker som ikke har råd til å etablere seg i store byer som New York og Boston, har preget matscenen her de seineste åra.

Så mye at byen har blitt trukket fram av internasjonale matmagasiner som en av de beste kulinariske destinasjonene i USA.

- Det er over 300 restauranter og barer i denne byen, sier Chuck.

Dette gjør at den lille storbyen har flere restauranter per innbygger enn noen annen by i USA - hvor du kan spise hummer både til frokost, lunsj og middag. Men bare om du vil.