VEDLIKEHOLDSFRITT: Men det betyr ikke at du kan droppe vasken. FOTO: Produsenten
VEDLIKEHOLDSFRITT: Men det betyr ikke at du kan droppe vasken. FOTO: ProdusentenVis mer

Jo da, vedlikeholdsfritt må også vaskes

Det er snart terrassetid igjen. Slik tar du vårrengjøring på utemøblene.

Endelig. Klokken er stilt på sommertid, og sakte med sikkert går det mot lengre, lysere og varmere dager. Snart skal vi få lov til å flytte stuen ut på terrassen igjen, og nyte sene grillmiddager under åpen himmel og late ettermiddager med en god bok i skyggen. Men før vi kan innta terrassen for fullt igjen og glede oss over det deilige uterommet, burde man gi utemøblene en liten vår-overhaling etter at man har hentet de frem fra garasjer og kjellere igjen.

Selv de mest vedlikeholdsfrie av terrassemøbler holder seg ifølge ekspertene nemlig enda finere og lengre med litt jevnlig rengjøring og oppmerksomhet.

Vask også det som er vedlikeholdsfritt Nordmenn bruker stadig mer penger på stil og komfort også når det gjelder møbler til terrasse og uterom. Nå skal møblene vi sitter i ute være minst like behagelige og trendy som de vi benytter oss av inne i stuen, men mange er selvsagt opptatte av at møblene til uteplassen skal være så lettstelte og vedlikeholdsfrie som mulig.

- Møbler i plastrotting er blitt mer og mer populære fordi de krever minimalt med vedlikehold, forklarer kommunikasjonssjef hos Ikea, Siv Elizabeth Egger, til Klikk Bolig.

- Disse tåler også det meste av vår og vind, og kan oppbevares ute også på vinterstid.

Men Egger anbefaler likevel å gi møblene en kjapp omgang med såpe og vann når du pakker de frem fra presenningen om våre.

- Vi anbefaler at disse dekkes med et vanntett materiale på vinterstid, slik at vann ikke slipper til. Når du så er klar for å ta i bruk møblene igjen, bør du vaske over med et mildt såpevann for å fjerne det som måtte være av støv og skitt.

Plastrotting og andre vedlikeholdsfrie materialer Det er ikke bare roser, stauder, busker og trær som krever litt oppmerksomhet når sommeren står for døren igjen. Selv materialer som betegnes som vedlikeholdsfrie har godt av en liten vask før terrassesesongen er i gang igjen for fullt.

- Begrepet "vedlikeholdfrie hagemøbler" brukes ofte, men kan misforstås, forklarer Bente Grønlund hos Ballerud Hagesenter til Klikk Bolig.

- Alle utemøbler krever noe stell, og de blir også skitne, men utover generell rengjøring krever vedlikeholdsfrie hagemøbler lite arbeid for å holde seg pene år etter år, noe som er fint for miljøet og ikke minst mer komfortabelt for deg.

Grønlund forklarer at når det gjelder kunstrotting - eller plastrotting som det også kalles - er det lett å rengjøre.

- For lettere smussfjerning kan du bruke høytrykkspyleren på et lavt nivå, forklarer eksperten.

- Men unngå eventuelle synlige teakdeler da trykket kan erodere overflaten på treverket. Oftest holder det fint å spyle med vanlig hageslange.

Grønlund anbefaler spesialprodukter for mer "inntørket" skitt eller flekker på møblene.

- Vi anbefaler sprayen Gloster?s Sling & Woven Cleaner, men husk å følge bruksanvisningen nøye. Det er viktig å bruke et rengjøringsmiddel som ikke skummer da rester av skummet kan feste seg i mellomrommene i fletten og deretter trekke til seg skitt.

Møbler i plast De aller fleste av oss eier ett eller annet til hagen eller uteplassen i plast, og plastmøbler er i dag minst like populære som de alltid har vært - om enn i litt mer trendy design enn det mange forbinder med hagemøbler i plast.

SÅPE OG VANN: Mildt såpevann og en myk svamp er perfekt for å rengjøre møbler i kunstrotting. FOTO: Produsenten
SÅPE OG VANN: Mildt såpevann og en myk svamp er perfekt for å rengjøre møbler i kunstrotting. FOTO: Produsenten Vis mer

- Alle hagemøbler kan rengjøres raskt og lettvint med mildt såpevann, forklarer Tore Furland i Møbelringen til Klikk Bolig.

- Til plast kan man bruke plastrens.

Husk på at sollys bryter ned plastmøblene.

- Solstrålene gjør at plastoverflaten blir ru, som igjen resulterer i at urenheter i luften fester seg i plasten, forklarer Furland.

- Her er det beste rådet grundig vask med såpe og vann, deretter voks.

Egger er enig:

- Plastmøbler er lekende lette å gjøre rent som regel, og det holder lenge med Zalo, vann og en myk børste.

På nettstedet Kjerringråd.no har de følgende råd for å rengjøre utemøbler av plast:

"Stygge hagemøbler av plast blir som nye igjen med litt båtpolish. Båtpolish er spesielt beregnet på polering av hard plast, og egner seg derfor utmerket til polering av skitne hagemøbler."

Grønlund anbefaler å rengjøre plastmøbler hver vår.

- Grønnsåpe eller et vanlig oppvaskmiddel holder fint. Og hold deg langt unna skuremidler som etterlater stygge riper og gjør at smuss får enda bedre feste. For å beskytte plasten mot smussangrep, går det an å polere møblene med bivoks.

Utemøbler i stål og jern Stålmøbler rengjøres også best med mildt såpevann og krever lite vedlikehold, men det er en god idé å holde dem tørre under lagring.

- Bruk såpe og vann, og gjerne en gammel tannbørste slik at du kommer skikkelig til i alle kriker og kroker, forklarer nettstedet Channel4.

- Har møblene fått rustflekker fjerner du disse ved å bruke litt stålull. Spesialmiddel for rust kan også være nyttig å prøve. Når du først har fjernet rusten, bør du benytte deg av et spesialmiddel for å "forsegle" området slik at rusten ikke kommer tilbake. Blank neglelakk kan brukes om det er snakk om et lite område.

Tremøbler Mange av oss synes det er det peneste og mest tradisjonelle valget til uterommet, men det er ingen tvil om at tremøbler krever mer vedlikehold enn utemøbler i andre materialer.

ZALO ER SUPERT: Bruk lunkent vann med Zalo når du skal vaske av plastmøblene dine. FOTO: Produsenten
ZALO ER SUPERT: Bruk lunkent vann med Zalo når du skal vaske av plastmøblene dine. FOTO: Produsenten Vis mer

- Tremøbler bør oljes minst én gang i året, men dersom det kommer små sprekker i treet eller fargeforandringer er det et tegn på at de bør oljes på nytt, forklarer Egger.

- Det er også viktig å beskytte møbler i tre mot vær og vind, da disse møblene kan utvikle mugg om de utsettes for fukt over lengre perioder.

Egger forklarer at møbler i tre bør vaskes med mildt såpevann, og at man deretter bør være nøye med å tørke av all overflødig væske med en ren, tørr klut.

De aller fleste hagemøbler i tre krever regelmessig overflatebehandling med olje, lakk eller beis. Men dersom møblene er trykkimpregnerte, og uten noen form for overflatebehandling, er det først og fremst vask som gjelder.

- Trykkimpregnerte materialer vil på samme måte som ikke impregnerte materialer gråne og sprekke opp dersom de blir eksponert for sol, har sjefingeniør Bjørn Jacobsen hos Treteknisk institutt tidligere uttalt til Klikk Bolig.

TIPS: Du bør unngå å lakke, male eller beise når det er sterkt solskinn, fuktig vær eller lave temperaturer. Sjekk værmeldingen før du går i gang med vedlikeholdsarbeidet.

Grønlund understreker også at tremøblers levetid først og fremst vil avgjøres av hvordan de oppbevares når de ikke er i bruk.

- Overmalte møbler er tilpasset utendørs bruk, men treverk er et levende materiale og vil påvirkes av luftfuktighet og større temperatursvingninger, forklarer Grønlund.

- Noe som kan medføre at malingen sprekker. Malte møbler bør rengjøres jevnlig når de er i bruk, og skulle det bli et hakk i malingen, er det viktig å overmale riften så snart som mulig, slik at fuktighet ikke trenger inn i treverket.

Grønlund anbefaler spesialmiddelet Gloster Painted Furniture Cleaner.

Tekstiler til uteplassen Uteplassen er ikke bare møbler i plast eller treverk, de aller fleste av oss har også investert i diverse stolputer og andre tekstiler for å gjøre uterommet mer komfortabelt og trivelig. Selv om de fleste av disse er tilpasset utelivet, så sier det seg selv at også tekstilene krever litt vask og rengjøring i ny og ne.

- Hvordan du behandler sitteputene avhenger naturligvis av hva slags stoff de er laget av, forklarer Egger.

- Det viktigste du gjør med henhold til renhold at tekstiler til uterommet er å følge vaskeanvisningen som står på, da noen må vaskes for hånd, mens andre igjen kan vaskes i vaskemaskin.

Hos Ballerud Hagesenter er man snar med å påpeke at tekstiler til uteplassen ikke må glemmes bort når det kommer til rengjøring.

TREMØBLER: Av alle utemøbler, er det hagemøbler i tre som krever mest vedlikehold for å holde seg pene. FOTO: Thinkstock
TREMØBLER: Av alle utemøbler, er det hagemøbler i tre som krever mest vedlikehold for å holde seg pene. FOTO: Thinkstock Vis mer

- Når det gjelder utemøblering er tekstiler det svakeste leddet, forklarer Grønlund.

- Så her gjelder det å velge god kvalitet.

Slik rengjør du:

- Bruk en tørrmoppklut for å fjerne tørt støv som pollen og lignende, forklarer eksperten.

- Tørt på tørt - vått på vått. Bruk mildt såpevann til våte flekker, fett og annet klissete, skyll godt, bruk gjerne haveslangen. Bruk et ikke-skummende, såpefritt vaskemiddel på tekstilene. Såperestene fester seg i nettingen, og skitt og lort fester seg i såperestene. Vi har spesialproduktene som gjør jobben lettere.

Les også: Sjekk den smarte overdekkede terrassen
Her finner du inspirasjon til interiøret hjemme
Så lett lager du kjøkkenhage på terrassen
Stor guide: Biopeiser til uteplassen

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

TID FOR EN VASK: Plastmøbler til hagen må vaskes av regelmessig om de skal beholde både farge og glans. FOTO: Produsenten
TID FOR EN VASK: Plastmøbler til hagen må vaskes av regelmessig om de skal beholde både farge og glans. FOTO: Produsenten Vis mer