OG HVA GJØR DU ETTERPÅ? Noen mener såpe er tabu, mens andre synes det kan brukes, bare såpen skylles godt ut etterpå. Illustrasjonsfoto: Fiskars
OG HVA GJØR DU ETTERPÅ? Noen mener såpe er tabu, mens andre synes det kan brukes, bare såpen skylles godt ut etterpå. Illustrasjonsfoto: FiskarsVis mer

Jo, du kan vaske jerngryta di med såpe

Bare du gjør det riktig.

Rengjøring av kjøkkenredskaper og -utstyr krever noen ganger både kraft og hjelpemidler. Og i noen tilfeller handler det også om å bryte myter, som for eksempel at jerngrytene og -pannene ikke skal vaskes med såpe.

- Dette med at man ikke skal vaske med såpe er nok mest en myte. Vi anbefaler vask med såpe fra tid til annen, og etter behov ved fastbrente matrester, sier produktsjef hos Høyang-Polaris, Gro Flisnes, til bonytt.no.

Hun framhever at det imidlertid er viktig at man tørker godt i etterkant, og til slutt metter produktet med matolje.

- Det er i det hele tatt viktig at hele produktet, også undersiden, vaskes og behandles, framhever Flisnes.

- Viktig med rengjøring etter såpebruk Lena Furuberg er rådgiver hos Teknologisk institutt. Hun bruker ikke selv såpe når hun rengjør jerngryta, men forteller at dersom man ønsker å bruke såpe, er det veldig viktig at gryta skylles og tørkes etter såpebehandling.

- Dersom man ikke gjør det, vil såpen kunne trekke inn i jernet og sette smak på maten, og i ekstreme tilfeller kan såpe som har trukket inn i gryta, føre til at den sprekker, sier hun til bonytt.no.

Sette inn med matolje Furuberg understreker at noe av det viktigste med rengjøring av jerngryter er at den settes inn med matolje før den settes bort.

Og ifølge Flisnes vil oljen også ha betydning for grytas funksjonsevne.

- Dersom støpejernsproduktet blir tørt, kan det enklere ruste eller fungere dårlig som stekepanne eller gryte. Når panna eller gryta er mettet med olje, kan den gjerne settes inn i en varm ovn slik at oljen varmes inn i jernet. Men husk å ta av eventuelle trehåndtak, forklarer Flisnes.

Lukt i gryta Jerngryter er ikke helt glatte i overflaten, men har ørsmå porer. Det gjør at lukten kan bli sittende igjen i gryta selv om den er rengjort.

- Såpe er først og fremst egnet dersom man har laget mat som har satt lukt i kjelen. Den beste måten å rengjøre kjelene på er å bruke gryteskrubb, helst i plastikk, forklarer Gro Flisnes.

Nettstedet 80dager.no trekker også fram Zalo som et godt hjelpemiddel for å fjerne lukten, dersom behandling med vann ikke har fungert:

«En skånsom metode er å fylle gryta med vann, kok opp, og la det stå et par minutter før vannet tømmes ut. Er du heldig, har lukten forsvunnet med vannet. Lukter det fremdeles av gryta, rengjør du den som du ville rengjort en vanlig gryte, dvs. bruk Zalo og skrubb den ren. Det er ekstremt viktig å få fjernet alle rester av såpe etter en slik behandling. Skyll den grundig, eller bruk metoden som beskrevet over, dvs. fyll den med vann og kok opp. Etter den behandlingen må gryta settes inn med fett», skriver de.

Salt på fastbrent skitt Dersom maten har brent seg skikkelig fast i gryta, er rådet fra 80dager.no å bruke salt. De anbefaler følgende framgangsmåte:

«Dekk hele stekepanna med 1 cm salt. Sett den på full varme og la den fastbrente skitten brenne seg inn i saltet. Bruk en metallgjenstand for å skrape bunnen på panna med jevne mellomrom for å hjelpe til å løse det. Dette tar 2-3 minutter. Det oser ganske kraftig. Fjern saltet og vask panna i varmt vann. Tørk den godt og sett den inn med fett».

Dette er en metode som også anbefales av Furuberg hos Teknologisk institutt.

Et annet alternativ for å fjerne fastbrent mat i en gryte er å bruke bakepulver.

Les også:
Våre beste rengjøringstips
Kjøkkenvifta må rengjøres ofte
Eldre mødre og prøverør: - Kritikerne mine hadde rett
Så mye sparer du på å kjøpe barnevogna brukt

Saken ble opprinnelig skrevet av Bonytt for Klikk.no. Les her.