Jordhaugen skjuler et unikt hjem

Hentet inspirasjon fra Machu Picchu.

SLIPPER LYSET INN: Ekteparet ønsket å føle nærhet til naturen rundt. Gjennnom vinduer i taket slippes lys ned i huset. FOTO: CHOlon Photography
BESKYTTET: Denne boligen er beskyttet av naturen rundt. FOTO: CHOlon Photography
UNDER BAKKEN: Denne boligen spiller på lag med naturen. FOTO: CHOlon Photography
DUSJEN: Klientene ønsket seg et hjem hvor naturen rundt skulle ha fokus, ikke interiøret inne. FOTO: CHOlon Photography
TRADISJON: Ifølge gammel Inka-tradisjon skulle tomten ligger beskyttet til. FOTO: CHOlon Photography
SNART FERDIG: Dette huset får ikke mye unødvendig dekor og pynt. FOTO: CHOlon Photography
SAMSPILL: Arkitektene forsøkte å få til et unikt samspill mellom natur og arkitektur. FOTO: CHOlon Photography
PENSJONISTER: Ekteparet søkte hjelp av kjente arkitekter for å få lage sitt siste hjem. FOTO: CHOlon Photography
UTFORDRING: Det var ikke fritt for at det bød på litt hodebry å skulle lage et hjem av denne jordhaugen. FOTO: CHOlon Photography

Smaken er som baken heter det så fint. Og dette gjelder så mangt, også måten man ønsker å bo på. For der noen elsker å skape sitt hjem i høyden, med utsikt og luft på alle kanter, er det andre igjen som synes det er både trygt og jordnært å bo både nede på - og også under - bakken.

Det finnes mange flotte eksempler på boliger som i så liten grad som mulig virker forstyrrende på naturen og miljøet rundt, og ifølge designnettstedet Homedsgn var det nettopp dette som var målet også da arkitektene fra Longhi Architects i Lima i Peru skulle planlegge og tegne det nye huset til et pensjonert ektepar fra hovedstaden som ønsket å flytte mer ruralt.

Tomten er hellig Ifølge eldgammel Inka-tradisjon var det å velge ut tomten det absolutt viktigste du gjorde når det kom til bygninger.

- Bare når man fant den rette tomten kunne man sette i gang med å reise flotte og viktige byggverk, forklarer arkitekt Hector Suasnabar hos Longhi Architects til design- og arkitekturnettstedet Arch Daily.

- Både solens og månens tempel ved Machu Picchu er begge gode eksempler på hvor viktig tomten er når det kommer til byggverk. Det samme gjaldt for dette paret, som begge er filosofer av yrke, selv om de i dag har pensjonert seg.

Arkitekten forklarer at det nå til dags ikke er mange som verken bryr seg om tradisjonen, eller tar hensyn til denne når de skal bygge.

- Hva slags hus man har lyst på, hvor mange rom det skal ha betyr som regel mer nå, forklarer Suasnabar.

- Men når det gjelder dette prosjektet så hadde det seg faktisk slik at klientene forelsket seg i tomten først, og først etter at tomten var avgjort begynte vi å tenke på hva slags hjem man kunne lage her.

Suasnabar forklarer at da dette huset skulle være ekteparets siste hjem, ble hver avgjørelse bare mer meningsfull og viktig.

Bygget huset ned i bakken Ett av de viktigste elementene når det gjaldt byggetradisjoner hos de gamle Inkaene, var å alltid se etter en såkalt "Apu" - en beskytter - i landskapet rundt.

- Her, i området kjent som Pachacamac, var det de høye fjellene på begge sider av tomten som sørget for dette, beskriver Suasnabar.

- Den lille haugen omgitt av fjell var den perfekte tomten for ekteparets nye hjem.

Arkitekten forklarer at det var en naturlig respons til tomten å bestemme seg for å grave huset ned i haugen.

- Målet var å skape en slags balanse og dialog mellom arkitekturen og landskapet, utdyper Suasnabar.

- Det nakne rå landskapet skulle beskytte boligen, og samtidig skulle man fra innsiden av huset kunne ha utsyn mot naturen og elementene rundt.

Å føle seg trygg inne, men å kunne beundre både naturen, og da særlig lyset og mørket, ute, var elementært da arkitektene sammen med klientene planla huset.

- Glassboksen som stikker ut av fjellet var ment som et symbol på hvordan arkitektur kan påvirke en ellers urørt natur.

Naturen styrte prosjektet Tomten som ekteparets hus skulle bygges på, som ligger ca. 40 km sør for hovedstaden Lima, bød naturligvis på store utfordringer når det gjaldt både vann, kloakk og elektrisitet.

- Vi måtte tenke både nytt og annerledes når det gjaldt mange ting med dette prosjektet i motsetning til andre boliger vi har jobbet med, forklarer arkitekten.

- Men etter å ha sett det samme som klientene så når det gjaldt denne tomten og dette stedet, så var hver utfordring bare et spennende stoppested på vei mot målet.

Arkitekten forklarer at alt dreide seg om boligens kommunikasjon med naturen rundt.

- Det er denne fasinerende "samtalen" med jorden og elementene som har vært en konstant guide gjennom hele prosjektet, og som har drevet oss videre og fremover.

Suasnabar forklarer at både han og kollegaene har fått en ny forståelse av viktigheten av å forstå seg på elementene.

- Det var først etter dette prosjektet at jeg fullstendig forstod at man for å kunne oppnå suksess med arkitektur i rurale områder, må lære seg å lytte til og etablere et forhold til miljøet og naturen rundt.

Arkitekten sammenligner forholdet mellom arkitektur og natur med forhold mellom mennesker:

- Det kan være direkte eller indirekte, sofistikert eller vilt, romantisk eller på grensen til galskap; der hvor mennesker og relasjoner mellom dem er ulike, er også natur og arkitektur aldri akkurat det samme to steder.

Rått og naturlig Interiøret i den nedgravde boligen er nesten like rått og nakent som naturen rundt. Dette, forklarer arkitekten, var også et ønske fra klientene som skulle flytte inn i huset.

- Ekteparet, som flyttet ut hit fra storbyen, ønsket i utgangspunktet et enklere liv, forteller Suasnabar.

- De ønsket ikke at interiøret inne i huset skulle forstyrre dem fra å nyte naturen på utsiden, eller forstyrre dem i å finne den roen og enkelheten de søkte i sitt nye liv som pensjonister.

Arkitekten forklarer at paret nå har et hjem hvor ulike rom og soner kan minner dem om noe, og på mange måter kan transportere dem i drømmer og tanker til steder og situasjoner fra tidligere.

- I tillegg til at boligen også selvsagt skal være et hjem hvor e nyter å være både i nåtid og fremtiden også.

Tolke drømmer Ekteparet har fått drømmehjemmet.

- Det er en arkitekts jobb å kunne tolke drømmene til klienten sin, forklarer Suasnabar.

- Og jo mer interessant klienten og hans drømmer er, desto mer interessant vil selvsagt resultatet bli.

Les også: Dette minihuset deles av to familier
Her finner du de lekreste interiørbildene
Dette smarte minihuset har de fleste råd til
Alt om arkitektur

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.