Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

- Jula er ekstra vanskelig for barn som lever i en tøff hverdag

Noen gleder seg bare til jula er over.

SÅRBARE BARN: -Urovekkende mange barn lever med store utfordringer i oppveksten. Dette gjør dem ekstra sårbare i jula, sier Kristin Oudmayer i Unicef.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
SÅRBARE BARN: -Urovekkende mange barn lever med store utfordringer i oppveksten. Dette gjør dem ekstra sårbare i jula, sier Kristin Oudmayer i Unicef. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

(Dagbladet): - De fleste barn i Norge har det godt og den materielle velstanden er stor. Likevel er det urovekkende mange barn som lever med store utfordringer deler av eller hele oppveksten sin, sier Kristin Oudmayer i Unicef Norge.

Oudmayer leder prosjektet «Du kan være Den ene»  og jobber for å inspirere alle voksne på barns arenaer til å se og inkludere sårbare barn i sitt nærmiljø.

Disse utfordringene gjør mange barn ekstra sårbare, påpeker hun. Noen risikerer å falle utenfor fellesskapet, og mange står også i fare for å få svekket muligheten til god fysisk og psykisk helse.

Inkludere barn - Prosjektet «Den ene» bygger på forskning som viser at man ved å forebygge tidlig kan unngå at atferdsforstyrrelser og symptomer på psykisk sykdom blir kroniske, sier hun.

Forskningen viser også at barn og unge som strever hele eller deler av sin oppvekst, men som senere klarer seg, svært ofte har hatt tilknytning til en voksenperson som har utgjort en forskjell.

Forsterke problemer Enkelte perioder i løpet av året kan ensomheten og følelsen av annerledeshet kjennes ekstra sterk, fastslår hun.

Jula er en slik tid. Vi pleier å si at jula er som et forstørrelsesglass. Det som kjennes godt blir enda bedre, og det som er trist og vondt, føles vondere, sier Oudmayer.  

Julas fokus på fellesskap og feiring, bidrar i mange tilfeller til å forsterke de problemene barn og voksne allerede står i, mener hun.

-Når alle trykker sine nære og kjære enda tettere til seg, forsterkes også følelsen av å falle utenfor fellesskapet. Jula er en ekstra vanskelig tid for barn som i utgangspunktet lever i en tøff hverdag, av grunner som fattigdom, rus eller sykdom i hjemmet, ensomhet eller minoritetsbakgrunn, sier Oudmayer.

Gruer seg til jul Hun ønsker ikke å gi folk dårlig samvittighet, eller frata dem gleden over tida vi går i møte.

- Det er lov å ha det bra og glede seg over det. Men vi ønsker å inspirere voksne til å være en som bidrar til at færre barn må grue seg til jul - og til at flere barn får gode minner de kan dele med andre. Vi vil gi voksne muligheten til å være en som bryr seg, sier Oudmayer.

- Barn som lever i belastende miljøer har det ofte verre i jula enn andre barn, sier Willy Tore Mørch, professor i barn og unges psykiske helse, Universitetet i Tromsø.

-Barn som er fattige relaterer seg til barn rundt seg, både med tanke på gaver og det å ha det godt i jula. De sammenlikner sin egen situasjon med hvordan andre har det. Det kan være en stor belastning, sier Mørch.

Drikker for mye Det samme gjelder barn som lever med omsorgssvikt.

- Når foreldrene er rusavhengige eller drikker seg fulle i jula, har ungene det vanskelig. I jula har mange mye fri, og man er mer sammen hjemme. Det oppleves som svært tøft for barn som lever under slike forhold, sier professoren.

Noen har foreldre som sliter med psykiske problemer, og jula gjør det ikke lettere.

- Hvis man sliter med depresjon, har jula en tendens til å forverre dette. Som forelder føler man kanskje at man ikke strekker til, og forventningene er ekstra høye i jula. Barn som eksponeres for foreldrenes psykiske problemer, har det vanskelig, sier Mørch.

-En god del barn gleder seg bare til jula er over, sier Kari Randen, daglig leder i alkovettorganisasjonen Av og til.

Hun tror mange barn gruer seg til jul fordi de forbinder høytida med mye alkohol og festing blant de voksne.

- Når de andre gleder seg til pakker, kos og familiehygge, er det alltid noen som tenker at denne tida ikke blir så grei hos oss, sier hun.

Utrygt En ny undersøkelse Ipsos MMI har utført for Av og til, viser at mange foreldre drikker når barn er til stede. Én av sju svarer at de har drukket seg beruset foran barn. Mange sier også at de har gått over sine egne grenser med alkoholbruken.

- I desember - og særlig i jula - drikker vi mer enn ellers i året, og det går ofte utover barna. Ingen barn liker fulle foreldre, det oppleves som utrygt og skummelt, sier Randen.

Barn har veldig høye forventninger til jula, påpeker hun. Når man vet at andre har det hyggelig, forsterker det følelsen av at man selv ikke har det så bra.

- Hvis man ikke er som alle andre - men føler seg veldig annerledes - kan det bli ekstra vanskelig i jula. Jeg har snakket med flere som fortalte om hvordan det gjerne var mer fritt fram med alkohol i jula. Når de voksne har fri noen dager i strekk og dermed ikke har noen rammer å forholde seg til, drikker mange for mye, sier Randen.

Hun tror det viktigste andre mennesker kan gjøre er å anerkjenne barnet - og snakke om problemet.

-Hvis ingen sier noe, men bare later som ingenting, er det vanskeligere for barn å vite om det de selv opplever som ugreit faktisk er akseptabelt, sier Randen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling