SKILSMISSE:  Ekspertene er ikke i tvil om at flere går fra hverandre i forbindelse med ferier enn ellers i året. Foto: ALL OVER PRESS
SKILSMISSE: Ekspertene er ikke i tvil om at flere går fra hverandre i forbindelse med ferier enn ellers i året. Foto: ALL OVER PRESSVis mer

Jula trigger samlivsbrudd

Slik anbefaler eksperten at du takler konfliktene.

(KK.no): Vi har gledet oss i lang tid. Endelig skal vi få ordentlig med tid til hverandre. Finne på morsomme ting med barna, kanskje kose oss med litt vin på kvelden.

Jula er full av forventninger og enkelte ganger blir ikke høytiden som vi hadde håpet og ønsket. For en del av oss ender det med vonde krangler.

- Brudd kommer ofte i forbindelse med ferier, forteller sexolog Gro Isachsen til KK.no.

Alt kommer til overflaten Hun får støtte av psykolog og samlivsekspert Peder Kjøs, som også merker ekstra pågang etter ferier.

- Jula og sommerferien er vel de feriene som er mest forhåndsfylt med forventninger, sier han til KK.no.

Han tror høytiden ender med krangling for en del, fordi vi er mer sammen enn vi er vant til.

- Vi faller ut av de vanlige rutinene og måtene å gjøre ting på, også blir kanskje ikke ting helt som vi hadde tenkt oss, sier Kjøs.

Ofte har uenighetene vært der lenge før juleferien startet.

- Er forholdet dårlig i utgangspunktet, bruker vi gjerne ferien til å lete etter det som ikke fungerer og irriterer oss over det, sier Isachsen.

Det kan føre til at fortroligheten forsvinner, sexen og kjærtegnene blir borte, og både den mentale og fysiske avstanden blir større.

Sjalusi og svigerforeldre Peder Kjøs tror mange av kranglene i jula dukker opp akkurat nå, fordi mange drikker en del mer alkohol enn ellers.

- Kombinasjonen av skuffelse, lite tid for deg selv, mye tid med familien og samtidig mye alkohol - det kan bli nokså ugreit, forteller Kjøs.

Om det er mulig, er hans råd å ta en diskusjon om det dere er uenige om, før det ender i en krangel.

- Dette forutsetter at du tåler å høre hva partneren din har å si om ting som betyr mye for deg, som for eksempel foreldrene dine.

Kjøs mener man bør unngå all form for krangling i jula, spesielt når det er barn til stede, og spesielt om man har drukket alkohol.

Isachsen har også sett at for mye alkohol kan føre til krangler om et annet vanlig tema:

FAMILIE: Vi er mer sammen i jula, og fordi det er uvant, kan det føre til konflikter, sier ekspertene. Foto: ALL OVER PRESS
FAMILIE: Vi er mer sammen i jula, og fordi det er uvant, kan det føre til konflikter, sier ekspertene. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer

- Det blir ofte mange sosiale sammenkomster med alkohol, og dette ser vi at ofte fører til sjalusi, sier hun.

Krangler som går igjen Isachsen har i løpet av sine mange år som sexolog sett at det er noen typer krangler som går igjen.

Hun skiller mellom par som er i starten av et forhold og par som er etablerte.

De som er i starten av et forhold, krangler ofte om hvor jul og nyttår skal feires. Hver for seg, hos hennes foreldre, hans eller om de skal etablere egne juletradisjoner.

For etablerte par handler det ofte om uenighet rundt barneoppdragelse.

- Slike uenigheter forsterkes ofte når vi er mye sammen.

Parterapi Isachsen mener at kranglene og diskusjonene som kommer igjen og igjen, bør bli liggende i jula. Da er det bedre å bestemme seg for at man skal gå til parterapi på nyåret.

Er det akutte uenigheter, er hennes råd å avholde husmøte.

Her kan dere ta opp eventuelle uoverenstemmelser, og da er det viktig at begge forplikter seg til å være løsningsorienterte.

- Prøv å se saken fra den andres side og legg bort de største følelsene, råder Isachsen.

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no.

Sjekk også ut følgende saker:
Hemmeligheten bak et langt ekteskap
Blir du avvist i senga?
Har du valgt feil partner?
Egenskapene kvinner elsker hos menn

ALKOHOL: For mye drikke kan kickstarte kranglene. Foto: ALL OVER PRESS
ALKOHOL: For mye drikke kan kickstarte kranglene. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer