TESTET: Villmarksliv og Klikk.no har testet multiverktøy. Perfekt julegave for friluftsinteresserte! Foto: John Arne Tungen
TESTET: Villmarksliv og Klikk.no har testet multiverktøy. Perfekt julegave for friluftsinteresserte! Foto: John Arne TungenVis mer

Julegaven alle friluftsfolk vil ha

Vi har testet 19 multiverktøy.

Multiverktøyet har et bredt bruksområde, og det er ikke uten grunn at disse hendige verktøyene er blitt svært populære.

Det er mye å velge blant, fra topp produkter med livstidsgaranti til multiverktøy du helst bør styre unna.

Best i test Testvinneren denne gang er Leatherman Wave - et solid verktøy i stål som ligger godt i hånden og har meget gode komponenter. Den eneste sekseren.

Hele ti multiverktøy får nest beste karakter - sammenlagt. Det som skiller dem, er delkarakterene. Ingen får toppkarakter for praktisk bruk, men alle disse får (i likhet med testvinneren) toppkarakter for både kvalitet og soliditet.

Sjekk ut hver enkelt nederst i saken.

Impulskjøp Mange kjøper nok sitt første multiverktøy på impuls, fordi det er «kjekt å ha», men oppdager etter hvert at det faktisk er et nyttig verktøy som kan løse mange ulike behov. Det dekker ikke det samme behovet som en hel verktøykasse, men man har jo ikke tilgang til en verktøykasse hvis skibindingen ryker midt på fjellet, en skrue løsner på kikkertsiktet under jakta eller dersom båtmotoren trenger en midlertidig justering.

Jeg har til og med vært på storviltjakt der vi har endt med å bruke et slikt verktøy til vomming. Det var ikke optimalt til utvommingen, men i mangel av annen kniv, gjorde den jobben.

At slike verktøy nærmest er blitt en del av standardutstyret for politi, vektere, soldater og ikke minst vaktmestere, sier også noe om bruksområde og kvaliteten på flere av de modellene som er på markedet.

Enkelt vedlikehold Multiverktøy krever ikke all verdens vedlikehold. Tørk av fukt og møkk etter beste evne når du er ute, og ikke la verktøyet ligge i etuiet når du kommer hjem, om etuiet eller selve verktøyet er vått. Gå over eventuelle skruer, og smør friksjonspunkter med noen dråper olje en gang iblant.

Etuiet tørkes og børstes rent med en myk børste. Bruk lunkent vann og eventuelt en svamp eller klut om det er spesielt møkkete.

Er etuiet av lær, kan det smøres med skokrem eller annen lærimpregnering for at det skal holde seg smidig og motstå fukt og skitt på best mulig måte.

Når du kjøper multiverktøy Størrelse og vekt: Vær obs på at samtidig som det ofte er en sammenheng mellom vekt og soliditet, er det flere produsenter som bruker lettere materialer som aluminium og titan på enkelte deler for å spare vekt.

Funksjoner: Tenk over hvilke aktiviteter du skal bruke verktøyet til. Det finnes egne modeller tilpasset jakt, fiske, camping, speiderbruk, osv.

Tanga må være funksjonell, hvis ikke kan du like gjerne velge en modell uten. Vi har best erfaring med spisse tenger. De fungerer godt til små deler og kan også erstatte en pinsett.

Tilbehør: Det kan være smart å gå for en modell som bare inneholder de mest basale funksjonene, som f.eks. kniv, tang og saks, og heller supplere med ekstrautstyr etter behov. Da trenger du ikke å bære med deg mer enn nødvendig.

Et etui som festes med et belte eller reim, kan være kjekt å ha. Etuiet bør ikke bygge for mye, men være solid og hensiktsmessig utformet. Lukke-/ åpnefunksjonen bør fungere godt.

LES OGSÅ: Test av kokesystemer
Stor test av dagstursekker
Disse fleecejakkene holder deg varm
Stor test av årets ullundertøy

Saken ble opprinnelig skrevet av Villmarksliv for Klikk.no. Les her.

Leatherman Wave Vårt førstevalg til generelt friluftsliv! Karakter: 6/6 Pris: 1199 Wenger Mike Horn Ranger Litt stor, men god å ha i sekken på tur. Karakter: 5/6 Pris: 1449 Victorinox SwissTool Spirit Et solid verktøy du vil ha glede av i mange år! Karakter: 5/6 Pris: 1500 Leatherman Charge AL X Et solid verktøy du vil ha glede av i mange år! Karakter: 5/6 Pris: 1799 Victorinox SwissTool X Et godt valg når soliditet og størrelse er viktigere enn pakkevolum og egenvekt. Karakter: 5/6 Pris: 1515 Wenger RangerGrip Litt stor, men god å ha i sekken på tur. Karakter: 5/6 Pris: 779 Gerber Bear Grylls Litt for korte og små kniver og sag, men en glimrende tang. Karakter: 5/6 Pris: 849 Leatherman Sidekick Solid og hendig verktøy til en fin pris. Karakter: 5/6 Pris: 649 Leatherman Skeletool C X Få funksjoner, men lav vekt og en god kniv trekker opp. Karakter: 5/6 Pris: 1249 SOG S61 PowerLock Ikke vår favoritt til friluftsliv, men en god tang trekker opp. Karakter: 5/6 Pris: 855 Leatherman Blast Et solid verktøy med greit utvalg av funksjoner. Karakter: 5/6 Pris: 849 SOG B66-N PowerAssist Ikke vår favoritt til friluftsliv, men gode kniver og en god tang trekker opp. Karakter: 4/6 Pris: 950 Leatherman Freestyle stnd Et alternativ for dem som ønsker et enkelt verktøy. Karakter: 4/6 Pris: 599 Gerber Strata Noe plunder med enkelte momenter, men en glimrende tang. Karakter: 4/6 Pris: 1149 Gerber Flik Gode kniver, sag og saks, men en del andre momenter trekker ned helhetsinntrykket. Karakter: 4/6 Pris: 999 Asaklitt Multi Tool Mye for pengene! Karakter: 3/6 Pris: 179 Biltema Multiplier Ikke egnet for turbruk, men OK å ha liggende i bilen, båten eller på hytta. Karakter: 3/6 Pris: 79,90 Cocraft Multi-Tool Den lave prisen gjenspeiler seg i kvalitet og antall verktøy. Karakter: 2/6 Pris: 199 Biltema Multi-Function Plier Ikke et verktøy vi ville valgt å ha med på tur, men OK å ha liggende i bilen, båten eller på hytta. Karakter: 2/6 Pris: 79,90