Julegaver før middag?

Barn må pine seg gjennom julemiddagen før de får åpne gaver, mener noen. Hva mener du?

GAVER:Folk er uenige om barna skal måtte pine seg igjennom juemiddagen før gavene. FOTO:Istockphoto.com
GAVER:Folk er uenige om barna skal måtte pine seg igjennom juemiddagen før gavene. FOTO:Istockphoto.comVis mer

Noen foreldre venter med gavene til etter middag på julaften. Andre lar barna få en eller flere gaver i løpet av dagen for at ikke spenningen skal bli for stor for barna. I forumet på Dinbaby er meningene svært delte på hva som er "riktig" og "galt" å gjøre i forhold til barn på juaften

Har godt av å vente - Jeg er helt mot "trøstegaver" og "ventegaver", og skjønner ikke helt hva som får foreldre til å tro at barn har så fryktelig vondt av å måtte vente på noe fint...Vi åpner pakker etter middag og desserten. Det gjorde vi også da jeg var liten. Synes man tar bort mye av spenningen og gleden ved det hele om man skal ha små drypp av gaver helt fra dagen før, skriver Mom2Two

Hun er ikke alene om å mene dette:

- Ungene skal vente, eller er det jo ikke noe stas... Husker at jeg nesten ikke greide å få ned en bit middag fra jeg selv var liten fordi jeg var så spent, og nå synes jeg det er gøy å bygge opp under forventingene til ungene. Det er da ikke noe moro om det bare blir å kaste i seg middag og la ungene rive av julepapiret. I tillegg gjør vi det sånn at vi åpner en gave hver om gangen, og alle må se hva de andre har fått før neste åpner sin. Det gjelder ungene også. Selv om de som regel har så mange at de får ta to på sin "tur", skriver TinkerBelle

Pakker annenhver time - Her blir det så mye pakker at hun minste på 2,5 år får åpne et par stykker allerede lille julaften på kvelden. Hun får julestrømpa og en pakke på morgenen julaften, og så en pakke ca hver 2 time. Ca 4-5 stk før middag. Enda er det mer enn nok å åpne etter middagen. Gjorde det samme ifjor og da fikk hun lekt litt med pakkene før hun åpnet ny, skriver Marinas Skatt.

Må tilpasses barna - Når ungene er veldig små, tilpasses julaften utfra deres behov for søvn og mat. Det kommer mange nok julekvelder senere hvor alt skal stemme med "tradisjonen" , mener Mor Løvehjerte.

Dette synes Stein Erik Ulvund, professor i pedagogikk ved Universitetet i Oslo, er et godt resonnement.

- Hver familie må gjøre som de selv mener er riktig. Men for barn i førskolealder tror jeg det kan være smart finne noen smidige løsninger. Gi noen gaver før midag for å få dem til å spise noe i det hele tatt. For, sett fra et spent barns synspunkt, er det jo nesten terror å skulle sitte gjennom en julemiddag etter å ha gledet seg til gaver hele dagen. Hvis barna har fått en gave eller to på forhånd, spiser de kanskje også mer, og så kan de leke litt mens de voksne får nyte julemiddagen litt til, sier han.

Etterhvert som barna blir eldre, kan man forvente at de kan takle denne spenningen bedre, mener han.

Trøtte barn For de minste barna handler det også om at de blir trøtte.

- Julaften skal jo være litt på barna premisser. Det er ikke noe gøy å vente på nissen og åpne gaver når man er trøtt. Mange barn får også så mange gaver at det kan være lurt å fordele det litt utover dagen, så det ikke blir et kaos der man river opp gaver og ikke husker hva man har fått av hvem, sier han.

- Hva med tradisjonene man har med seg hjemmefra?

- Alle må velge om de vil føre sine egne juletradisjoner videre, men det kan også være fint å skape nye og egne tradisjoner, sier Stein Erik Ulvund.

Les også: Slik kurerer du nisseskrekk

Les også: Julegodtet barna elsker

Les også: Dette gjør de fleste foreldre feil på julaften

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.