KRABBELURER: Helt vanlig i norske hjem før i tida. Nå en glemt smultkake. Kanskje du skulle vekke den til live? Oppskriften finner du nedenfor. Foto: TOR LIE
KRABBELURER: Helt vanlig i norske hjem før i tida. Nå en glemt smultkake. Kanskje du skulle vekke den til live? Oppskriften finner du nedenfor. Foto: TOR LIEVis mer

Julekakene du ikke visste at fantes

Hørt om krabbelurer?

- Det finnes mange glemte julekaker, tradisjonsrike norske kaker som bare forsvant, sier Liv Gregersen Kongsten, matekspert og mangeårig assistent til hele Norges matmor, Ingrid Espelid Hovig.

Nedenfor finner du oppskrifter på to av de glemte kakene. Kanskje noe å overraske med i jula?

Lyst til å prøve noen virkelig gammeldagse kaker? Prøv socker plæsker fra 1700-tallet, en godbit gravd fram av Riksarkivet.

Krabbelurer Krabbelurer var vanlig for 50-60 år siden. Krabbelurer er en smultkake, mindre enn smultringen, uten hull i midten.

SMULTBAKST: Liv Kongsten baker gjerne krabbelurer, små smultboller. Favoritten er likevel fløtegoro, en annen glemt julekake,. Foto: TOR LIE
SMULTBAKST: Liv Kongsten baker gjerne krabbelurer, små smultboller. Favoritten er likevel fløtegoro, en annen glemt julekake,. Foto: TOR LIE Vis mer

Les også: Lite å snakke om med slekta? Dra småkakenes historie

Små skjeer med deig ble lagt ned i kjelen. I mange hjem ble det kokt krabbelurer til ettermiddagskaffen når det var noe smult igjen etter julebaksten.

Stripekjeks og såkalte jødekaker var også vanlig. I mange norske byer får du fremdeles kjøpt kakene med det kontroversielle navnet jødekaker, som det blant annet i Danmark har vært stor diskusjon rundt.

Noen steder får du dem under annet navn. Å døpe dem om er blitt vanlig.

-Jeg kaller dem Kirstens kanelpletter, sier Liv Kongsten.

Les også: Bak supergode julekaker uten gluten

Selv er hun særlig glad i fløtegoro, en type goro som mange i dag ikke kjenner til.

-En virkelig selskapskake, sier Kongsten, som har forbedret oppskriften hun engang fikk ved å ha i revet sitronskall.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun baker den hvert år, og naboen sier det samme hvert år; Så god goro har jeg aldri smakt.

Vil du bake glemte kaker? Her er andre oppskrifter du kan lete etter: Huldakaker, oldemors snipper, sitronkjeks og sitronkake.

Krumkake uvanlig Mange baker de samme kakene til jul hvert år, men over tid forandrer tradisjonene seg likevel.

- Krumkaker, som i dag er den mest populære julekaken, var ikke selvskreven i sortimentet tidligere, sier Kongsten.

Julekakene som er kompliserte å bake har lett for å falle bort, mener hun.

- Goro og fattigmann er slike kaker. I dag er de ikke populære og mange kjenner dem ikke engang.

Noen kaker blir liggende. Her er tre som faktisk blir spist

Hennes egen gorooppskrift stammer helt fra Hanna Winsnes (1789-1872) tid, men ble modernisert på 1940-tallet.

- Jeg synes oppskriften passer godt i dag. For Goro likner mye på krumkaker. Som jo er Norges mest populære julekake akkurat nå.