JULEKALENDER: Bake, koke, steke, sylte, vaske, binde, pakke, bære, sende. Egentlig er det vi voksne som trenger en julekalender, et verktøy for alt vi må - og strengt tatt ikke må - gjøre før jul. Foto: METTE RANDEM
JULEKALENDER: Bake, koke, steke, sylte, vaske, binde, pakke, bære, sende. Egentlig er det vi voksne som trenger en julekalender, et verktøy for alt vi må - og strengt tatt ikke må - gjøre før jul. Foto: METTE RANDEMVis mer

Julekalenderen du ikke visste at du ønsket deg

- Det er jeg som trenger julekalender, ikke barna.

For barn er advent enkel. De står opp og åpner kalenderen - hver dag er én dag nærmere julaften.

For oss voksne er det mer komplisert.

Ikke bare er det bestemt at det er vi som skal lage barnas julekalender (som de ikke anerkjenner som en gave; de ser det snarere som et godartet naturfenomen), vi må også manøvrere veien fram til jul, med all den forventning, stress, skuffelse, glede og tradisjon det innebærer.

Vi skal bake, koke, steke, sylte, vaske, binde, bære - uten å glemme noe. Og uten å bli utslitt.

Vi skal planlegge uten å stresse. Vi skal være handlekraftige uten å bukke under for handlepresset.

Nedtelling til jul Egentlig er det vi som trenger en julekalender.

Vi trenger et verktøy for å finne ut hva vi bør gjøre og når vi bør gjøre det, et verktøy som kan gjøre oss bedre og mer effektive, men som også kan gi oss mot til å gi opp, snu i tide, en oppskrift på en levelig førjulstid.

Her er min julekalender, en slags huskeliste for plikter og gleder. Jeg følger den sjelden til punkt og prikke, men da vet jeg i det minste hva jeg går glipp av i stedet for å ende opp med panikk to dager før julaften.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se også vår test av årets gourmetkalendere for voksne.

Viestads julekalender
1. DESEMBER. Lag julekalender. Legge planene for hva du skal gjøre.

2. DESEMBER. Jul på nett. Bestille alt som må bestilles fra utlandet og fra spesialhandlere.

3. DESEMBER. Lag gløgg. Lag mye, så du har en base for hele førjulstida. (Se oppskrift.)

4. DESEMBER. Hvor er julepynten? I stedet for å lete desperat på lille julaften, begynner jeg letingen nå. (Fasit i fjor: Halvparten på
boden, der jeg trodde det var, resten i skoskapet. Det var derfor det var så dårlig plass der.)

5. DESEMBER. Lag risengrynsgrøt. (Se oppskrift.)

6. DESEMBER. Lag rislapper.

7. DESEMBER. Rydd i krydderhyller. Kast kanel og kardemomme som har blitt til smakløst støv.

8. DESEMBER. Kjøp nye krydder.

9. DESEMBER. Bli invitert bort på lutefisk. Eller inviter hjem.

10. DESEMBER. Luft ut. (Hvis du har hatt lutefisklag hjemme.)

11. DESEMBER. Bestill polvarer på nett. De beste kjøpene finnes på bestillingsutvalget, og du slipper å handle i førjulskaoset.

12. DESEMBER. Bak lussekatter.

13. DESEMBER. Lag sild. Bare ved å gjøre det selv kan du komme unna de altfor søte variantene i butikken. (Alle som én har dobbelt så mye sukker som Coca-Cola.)

14. DESEMBER. Bestill inn kjøtt til julemiddagen. Helst and, eventuelt ribbe. (Det beste kjøttet er fra fjellgris.)

15. DESEMBER. Sett pepperkakedeig.

16. DESEMBER. Bak pepperkaker.

17. DESEMBER. Lag sjokoladekuler, karamell, marsipan og annet spiselig snop. (Det er ikke så vanskelig, det er mye smak i det, og man spiser det med andakt.)

18. DESEMBER. Lag gravlaks. Tradisjonelt er det mannen i huset som skal gjøre det. Og vi liker tradisjoner, gjør vi ikke? Særlig når de innebærer at menn skal gjøre husarbeid.

19. DESEMBER. Bak det som skal bakes, enten det er én eller sju sorter.

20. DESEMBER. Vask gulvet. Bær ved. Sett opp fuggelband.

21. DESEMBER. Ta ut det som behøves fra fryseren. Husk at det blir best hvis det får tine langsomt.

22. DESEMBER. Gjør klar noe av tilbehøret og desserten til julemiddagen.

23. DESEMBER. Gjør det du må. Gjør minst mulig annet. Det er viktig å være i noenlunde form på den store kvelden.

24. DESEMBER. Lag julemiddagen. Helst presset and. Eller ribbe, hvis det ligger nærmere ditt hjerte.