Juleknask du liker

Her kommer godsakene som berger jula.

PUNSJBOLLER: De er gode. Farlig gode. Foto: Alf Børjeson
PUNSJBOLLER: De er gode. Farlig gode. Foto: Alf BørjesonVis mer

OK, jeg tar bladet fra munnen: Jeg spiser ikke julekaker fordi jeg liker dem, men av ren nostalgia. Tråkker jeg noen på tærne her?

Garantert. Og det beklager jeg. Krumkaker og sirupsnipper har jo sin sjarme, men de spilte en viktigere rolle i en tid da vi bare hadde mel, sukker og smør til rådighet.

The cakes are changing Tidene endrer seg - og det gjør maten og julekakene også.

For all del: Man skal ikke tukle for mye med tradisjonene, særlig ikke juletradisjoner. Så dersom du ikke er enig: Her er de tradisjonelle kakene.

Mange synes det er hyggelig å bake de tradisjonelle julekakene - selv om man ikke ender opp med å spise alle sammen. (Julekaker er faktisk kjempefine å kne og strø dem over hjemmelaget is, ha dem i tilslørte bondepiker eller noe annet).

Jeg vil nødig såre noen. Samtidig vil jeg gjerne slå et slag for juleknask som folk digger. Her er min liste over forslag (oppskriftene finner du nedenfor):
- Sjokoladefudge - Sjokoladetrøfler - Brownies - Risboller - Sara Bernhard - Delfiakake (bare til jul...) - Punsjboller - Karameller - Marsipan- og nougatruller Jeg vil i samme slengen få anbefale disse godsakene:

Valnøttfudge

Sjokoladepletter

Sjokolade og nøtteknask

Slik lager du italiensk superkjeks: Biscotti


Har du andre forslag som egner seg som alternativer til de tradisjonelle kakene så bruk gjerne kommentarfeltet i bunnen av artikkelen.

Få med deg alt! Følg Sjuve på Twitter eller Facebook (Vi har runda 2500!)

Vil du ha gode oppskrifter i postkassa di hver fredag? Klikk her


Les også:

Endelig: Verdens beste kjøttboller

Snickerskake: Bedre enn snickers...

Slik lager du perfekt ribbe

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!


Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Slik lager du sjokoladetrøfler Det er enkelt å lage sjokoladetrøfler!

Du trenger ikke mye for å lage lekre sjokoladetrøfler.

I utgangspunktet trenger du sjokolade, fløte og kakaopulver. De tre ingrediensene er grunnoppskriften. Utover de tre kan du variere i det uendelige.

Hvor mye av hver? Hvor mye sjokolade? Og hvor mye kremfløte? Generelt kan man si at du må bruke dobbelt så mye sjokolade som fløte. (Dersom du skal lage glassur til kake er forholdet 1:3). Dersom du har 200 gram sjokolade trenger du altså 1 desiliter kremfløte.

Du kan variere sjokoladetrøflene med alt fra konjakk og kaffe til wasabi og appelsinskall.

FREMGANGSMÅTE

1. Kok opp fløten.

2. Knus sjokoladen.

3. Hell fløten over sjokoladen. Rør rundt til du har en jevn blanding.

4. La det avkjøle seg, ca 2 timer i kjøleskap. Du har nå laget en ganache. Gratulerer.

5. Trill kuler (bruk gjerne plastikkhansker).

6. Rull dem i kakaopulver.

Det er fremgangsmåten. Noen vil kanskje savne smør i oppskriften. Det er ikke noe i veien for å blande inn smørterninger, men det er strengt tatt ikke nødvendig (og i en streng definisjon av ganache er det bare fløte og sjokolade).

Slik lager du perfekte brownies Print ut og heng oppskriften på kjøleskapet!

Foto: Erik Hannemann

Brownies er og blir en fantastisk kake. Denne oppskriften er klassisk med sjokoladebiter og litt kaffe.

INGREDIENSER
300 g kokesjokolade
100 g smør
3 dl sukker
4 stk egg
1 kopp espresso kaffe
2 dl hvetemel
melis

FREMGANGSMÅTE
Smelt 200 gram av sjokoladen og smøret i vannbad. Rør inn sukkeret.

Knekk og rør inn ett og ett av eggene. Ha i kaffe.

Sikt inn melet og rør det godt inn.

Knekk opp resten (100 gram) sjokolade i biter og ha i røren.

Stek i ovnen på 160 grader i ca 30 minutter.

Skjær opp i biter og dryss gjerne over litt melis. Lag risboller til jul Har du lyst på risboller med sjokoladetrekk? Her er oppskriften!

Foto: Astrid Hals

Oppskriften er hentet fra: egg.no

INGREDIENSER
1 porsjoner 250 g kokosfett (delfiafett)
200 g kokesjokolade
2 stk egg
2 dl sukker
3 ss kaffe, gjerne litt sterk
100 g puffet ris

FREMGANGSMÅTE
1. Smelt delfiafett og sjokolade sammen. Avkjøl.

2. Pisk eggedosis av egg og sukker. Rør inn kaffe og delfiafett/sjokolade. Elt lett inn puffet ris.

3. Sett boller med skje på matpapir. Avkjøl og oppbevar i kjøleskap til servering. Kaker fra Sarah Bernhard Her er oppskriften på de populære kakene!

Foto: Alf Børjesson

Oppskriften er hentet fra: egg.no

INGREDIENSER
1 porsjoner
Bunner: 500 g ferdig kransekakemasse

Trøffelkrem: 330 ml kremfløte
150 g kokesjokolade

Sjokoladeglasur: 100 g smeltet sjokolade
4 ss delfiafett

FREMGANGSMÅTE
Bunnen stekes ved 210 grader i ca. 7 minutter på midterste rille.

Trøffelkrem dag 1:
Kok opp fløte og tilsett grovhakket sjokolade. Trekk kjelen til side og rør i blandingen til sjokoladen er smeltet. Sett sjokoladefløten i kjøleskap noen timer, helst til dagen etter.

Bunn:
Kjevle ut kransekakemassen til den er ca. 1 cm tykk. Stikk ut små rundinger (bruk et smalt glass) og legg dem på stekebrett. Kransekakebitene skal bare være så vidt stekt. Avkjøles på rist.

Trøffelkrem dag 2:
Pisk opp blandingen. Legg en god skje med trøffelkrem på de små kransekakebunnene. Form kremen som spisse hatter ved hjelp av en myk smørekniv. Alternativt kan kremen sprøytes på med sprøytepose. Sett kakene kaldt.

Sjokoladeglasur:
Smelt sjokolade over vannbad. Tilsett kokosfett for ? gj?re sjokoladen tynnere. Avkjøl noe. Dypp kakene raskt i glasuren og sett dem på brett.

Tips: Smart å ha i fryseren, fordi de tiner på et øyeblikk!
  Slik lager du punsjboller Spander gjerne noen dråpe rom eller cognac i de her.

Her er den deilige oppskriften på punsjboller.
Foto: Alf Børjesson

Oppskriften er hentet fra: egg.no

INGREDIENSER

250 g myke kakerester (gjerne avskjær fra sjokoladekake) 1,5 dl melis 2 ss bringebærsyltetøy 2 ss kakaopulver 1 ts vaniljesukker 1 ts romessens eller ekte rom 100 g kokesjokolade 1 pk sjokoladestrøssel, evt. kokosmasse
FREMGANGSMÅTE

Ha alle ingrediensene (utenom kokesjokolade og strøssel) i en bolle og rør dem godt sammen. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin.

Trill massen til passe store kuler.

Brekk kokesjokoladen i biter og smelt den i vannbad (en liten kjele står i en større kjele med kokende varmt vann). Rør sammen sjokoladen når den har blitt myk.

Dypp kulene i smeltet sjokolade og rull dem i strøssel eller kokos.

Oppbevares i tett boks eller fryses. Slik lager du fudge Her er hemmeligheten bak et supert resultat!

Sjuves sjokoladefudge.

Dette er supert godterisnadder! Men, du må nesten ha et digitalt steketermometer for å være på den sikre siden.

INGREDIENSER
4 dl sukker
2 dl kremfløte
200 g sjokolade
2 ss smør

FREMGANGSMÅTE
Ha sukker og fløte i en tykkbundet kjele.
Bruk et steketermometer - helst digitalt. Varm det opp til 115 grader. Ta av platen.
 
Vent til blandingen har kjølnet til ca 60-70 grader. Knekk opp sjokoladen og ha den i sammen med smøret. Rør det ut til en jevn masse.
Når temperaturen er omtrent 40 grader heller du blandingen i en smurt, firkantet beholder. La det kjøle seg helt ned - gjerne i kjøleskapet.

Spis og kos deg! Slik lager du karameller Lag deilige fløtekarameller stappet med salte peanøtter og med mørkt sjokoladelokk

INGREDIENSER
175 g peanøtter 75 g cashewnøtter 100 g mørk sjokolade 70 % kakaoinnhold 500 g sukker 2 dl fløte 1 ts vaniljesukker 200 g smør 50 g kokosfett FREMGANGSMÅTE

1. Gjør klart det du trenger. Kle en form på ca. 22 x 18 cm med bakepapir.

2. Kok karamell av sukkeret. Ha sukkeret i en tykkbunnet kjele med høye kanter og la det smelte på medium varme til alt sukkeret er smeltet og det har blitt gyllenbrunt. I en annen kasserolle koker du opp fløten og vaniljesukkeret. Når sukkeret har smeltet, trekker du kasserollen halvveis av plata og tilsetter den kokende fløten. Pass på for dette spruter veldig. Sett kasserollen tilbake på plata, ha i smøret og la det koke i 5 minutter. Hvis du har et sukkertermometer, skal det vise 120 grader.

3. Tilsett kokosfettet. Ta kasserollen av plata og rør inn kokosfettet. Grovhakk nøttene. Når alt delfiafettet er smeltet, rører du raskt inn mesteparten av nøttene før du heller karamellen oppi den klargjorte forma.

4. Lag sjokoladelokk. La karamellen stivne i forma i 3 minutter. I mellomtiden finhakker du sjokoladen før du fordeler den over karemellen. La den ligge slik til den har smeltet. Bruk så en stekespade til å dra den glatt utover. Strø over resten av nøttene og sett hele forma til avkjøling i kjøleskapet.

5. Skjær karamellen i serveringsbiter. Skjær karamellen i mindre biter og server. Stående kaldt i en lufttett boks, holder den seg fint i 4 - 5 dager.
Marsipan- og nougatruller Så enkelt er det! Du må bare kunne ett lite triks...

FUDGE: En oppskrift på fudge må være veldig nøyaktig. Her finner du det du trenger. Foto: Erik Hannemann
FUDGE: En oppskrift på fudge må være veldig nøyaktig. Her finner du det du trenger. Foto: Erik Hannemann Vis mer