Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Storbyferie

Julemarkedene åpner over hele Europa - her er noen av de beste

Europeiske julebyer er det mange av. Her er seks julemarkeder hvor du garantert finner stemningen!

ET JULEPARADIS: Rådhusplassen i Tallinn er et fantastisk skue for juleelskere. Foto: NTB Scanpix
ET JULEPARADIS: Rådhusplassen i Tallinn er et fantastisk skue for juleelskere. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trivelige Tallinn

18. november–7. januar

Når Tallinn pynter til jul, er det som å gå inn i en eventyrverden, og britiske The Times er blant dem som har latt seg fortrylle. Avisen har omtalt julemarkedet i Tallinn som ett av de beste i Europa. Og i år er det 575 år siden munker satte opp det aller første juletreet på Rådhusplassen i byen.

JULESTEMNING: Det spares ikke på noe når man pynter til jul i Tallinn. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
JULESTEMNING: Det spares ikke på noe når man pynter til jul i Tallinn. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Estlands hovedstad, den gamle hansa-byen Tallinn, har et fantastisk middelaldersentrum som i år vil bli lyst opp av 40 000 julelys. Det tradisjonelle julemarkedet på plassen foran rådhuset er en skikkelig godbit. Plassen forvandles til en landsby av salgsboder fulle av håndverk og juledekorasjoner. Her finnes et stort utvalg av estiske delikatesser og kunsthåndverk, som honning, bivokslys, fine, håndstrikkede ullgensere, nydelig, håndlagd treleketøy samt lappetepper, raggsokker, hatter, vakre lokale juledekorasjoner, glass og porselen. Her finner du dermed julegaver til store og små.

Julemusikk setter den rette stemningen, kombinert med duften av brente mandler og gløgg. Det serveres lokal mat, alt fra velkjente juleretter som sauerkraut og blodpølser til fisk og and. Barna kan gå på oppdagelsesferd i et minizoo med blant annet kaniner, geiter, lam, ponnier og gjess. Og det er ikke bare turistene som setter pris på den stemningsfulle atmosfæren. Lokalbefolkningen har også gjort det til en førjulstradisjon å besøke markedet.

Når du er trøtt av å gå rundt blant bodene på Rådhusplassen, kan du rusle gatelangs i gamlebyen og nyte den koselige stemningen, eller leie skøyter og teste utendørs-skøytebanen. Vil du ha et glimt av hele byen, kan tårnet på St. Olavs kirke anbefales som utkikkssted.

Berlin kan jul!

27. november til 31. desember

Glühwein, stekte epler, bratwurst, folkeliv og musikk – å vandre langs bodene på et tysk julemarked er en stemningsfull opplevelse. Her er det både inspirasjon og gaveideer å hente!Det var Tyskland og andre tysktalende land som i sin tid startet med julemarkedene. I dag er de en selvfølgelig tradisjon i mange tyske byer, deriblant Berlin Selv etter terrorangrepet i fjor, snudde verken tyskerne eller turistene ryggen til byens jule- markeder. I år er de på plass igjen, men med flere sikkerhetsforanstaltninger.

FLOTT: Gendarmenmarkt i Berlin er et mektig skue.
FLOTT: Gendarmenmarkt i Berlin er et mektig skue. Vis mer

Årets marked er det 34. i rekken, og her finner du blant annet kunsthånd- verk, håndlagde kniver og julepynt.

GODT: Den lokale baksten bør prøves.
GODT: Den lokale baksten bør prøves. Vis mer

Julemarkedet i Berlin er faktisk ikke bare ett marked. Rundt 60 markeder arrangeres, gjerne i tilknytning til de forskjellige bydelene. Et par av de største og mest kjente markedene er markedene i bydel Mitte – på Alexanderplatz og foran Rådhuset. Disse er fine for hele familien med skøytebaner, pariserhjul og masse boder. Det vakreste og mest tradisjonsrike markedet finner du på den store plassen Gendarmenmarkt, også dette i Mitte. Her tilbys håndverk av god kvalitet, lyslenker, englekor, brente mandler og god stemning – flott innram- met av både den franske og den tyske domen.

Markedet ved Operpalais er mer nostalgisk, mens julemarkedet i Spandau, ca. 2 mil fra sentrum er det største. Her er det deilig å ha god tid til sakte å rusle og ta pauser for å nyte god mat og drikke.

Koselige København

18. november–31. desember

TIVOLI: Her er stemningen upåklagelig. Foto: VisitDenmark
TIVOLI: Her er stemningen upåklagelig. Foto: VisitDenmark Vis mer

I København kan du velge og vrake mel- lom en lang rekke julemarkeder. Tradisjonsrike og koselige Tivoli er uten tvil selve trekkplasteret. Her er jul i alle kriker og kroker, med snø på takene og røyk i skorsteinspipene og stort «Alp Gasthaus» rett ved alpeekspressen. Her er juletrær, julepynt, duft av julebakst og naturligvis markeds- boder – omkring 50. Rett over gata fra Tivoli er det et eget H.C. Andersen-inspirert jule- marked, der du finner kunsthåndverk, smykker, ost, pølser, klær og mye annet - på dette julemarkedet finner du garantert en gave til deg selv, familien og venner.

Ellers i byen finnes andre markeder som fint kan kombineres med presentjakt i Københavns julepyntede sentrum. Besøk for eksempel Royal Copenhagen på Strøget, der det hver jul er tradisjon for at en utvalgt dansk kjendis får dekke og pynte sitt eget julebord.

Etterpå stikker du gjerne innom julemarkedet på Højbro Plads, rett ved Strøget. Det er et litt tyskinspirert marked som serverer Glühwein og Currywurst, men også en mas- se annet som italienske og franske delikatesser, klær, håndverk, dansk julemat og så videre. Eller du satser på markedet på Kon- gens Nytorv, Nyhavn eller et av de mange andre.

God jul i Gøteborg

18. november – 23. desember

I juletiden forvandles Nordens største forlystelsespark Liseberg til et et glitrende juleeventyr. Der venter et juleland med 80 boder og butikker, skøytebane og ski- bakke. Gå på presentjakt blant bodene i skinnet fra tusener på tusener av julelys, kjenn adrenalinet pumpe i vinter- åpne karuseller, stikk innom og hils på i Kaninlandet, se den vakre isballetten, gå på spennende skattejakt i middelalderby- en og gi ønskelisten din til selveste Nissefar.

NORGESFAVORITT: Liseberg julemarked.
NORGESFAVORITT: Liseberg julemarked. Vis mer

Liseberg ligger i Göteborg, og når du kommer til byen, kan du ta turen langs det tre kilometer lange «Ljusstråket», festlig opplyste sammenhengende julegater fra operaen ved havnen til Liseberg.

London har alt!

Midten av november til nyttår

London er nok et av de aller beste stedene til å komme i julestemning. I tillegg til mange fantastsiske julemarkeder er hele byen pyntet til trengsel, og de store varemagasinene er et enda større eventyr enn ellers i båret. Det fortryllende Winter Wonderland i Hyde Park (18. november–2. januar) er et av de største julemarkedene i London med over 300 boder proppfulle av fantastiske gaveideer. Her er alt fra det tradisjonelle German Christmas Market til de alternative Angels and Fairies Markets fylt med utsøkte smykker, håndverk og leker. Etter gaveshoppingen kan du ta en runde på den utendørs skøytebanen eller se London glitre og skinne fra det enorme Giant Observation Wheel.

JUL OG SHOPPING: Julegattene er allerede tent i London, nordmenns store shopping-favoritt. Foto: NTB Scanpix
JUL OG SHOPPING: Julegattene er allerede tent i London, nordmenns store shopping-favoritt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi må også nevne Harry Potters juleverden. I Warner Bros. Studio er Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom pyntet opp til jul (19. november –29. januar). Vidunderlig for barnlige sjeler i alle aldre!

I tillegg anbefales den alltid spektakulære juleutstillingen på Harrods, å slentre en tur gjennom Covent Garden, kjøpe leker på Hamleys og synge med på de engelske «Christmas carols» i St. Paul’s Cathedral.

Norsk jul på Røros

7.–10. desember

Jul og julemarkedet i Røros er helt spesielt, med høy dombjellefaktor, nissetog og nisseorkester, snø og kuldegrader som lokker fram røde roser på kinnene. Med sine fargerike trehus, hvit snø som legger seg oppetter veggene og en blåtime som fortryller både store og små, danner verdensarven Røros den perfekte rammen for markedet.

HERLIG HYGGE: Vakre Røros blir enda vakrere med julepynten på. Foto: Thomas Rasmus Skaug
HERLIG HYGGE: Vakre Røros blir enda vakrere med julepynten på. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

I fire dager til ende fylles Røros’ trivelige handlegater med markedsboder, julemat og tradisjonsrike førjulsaktiviteter. Her er plast- dingser og juggel omtrent helt fraværende, her satses det på det ekte og nære. Og reinsdyret Rudolf er aldeles kortreist og levende til stede.

Det er hest og sledeturer, julesang, nisser som gjør små og store nissestreker i gatene og masse aktiviteter for små og store. Nedre del av Bergmannsgata er hovedområde, mens Sangerhuset brukes til utstillere, kafé, under- holdning og og ikke minst pepperkakebyen, der man kan stemme fram en vinner. Bodrekkene strekker seg oppover gata mot Sangerhuset med ca. 60 utstillere totalt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!