Juleøl for viderekommende

Vi har testet de 18 sterkeste juleølene. Altså ekte vare.

STERKØL: Vi har testet de 18 sterkeste juleølene. Foto: Øivind Lie
STERKØL: Vi har testet de 18 sterkeste juleølene. Foto: Øivind LieVis mer

Endelig har vi kommet til siste del av vår gigantiske juleøl-test. I denne gruppen finner vi de sterkeste øl-sortene. Alle juleølene i denne bolken holder over åtte prosent.

Tidligere har vi har testet juleøl fra butikk. Vi har også samlet testene av juleølet fra Vinmonopolet på styrke opp til 8 prosent i en egen test.

For noen kan det virke overveldende med så sterkt øl. På den tiden da alle i Norge brygget øl selv (det er bare litt over 100 år siden, da alle bodde på bondegård) var det slik ølet så ut: mørkt og tykt og fullt av smak.

Det originale ølet Med andre ord er det disse mørke øl-typene som er det originale ølet.

De pilstypene de fleste av oss drikker resten av året er egentlig bare sørgelige skygger av det kraftige, smaksfulle jule-ølet vi koser oss med i adventstiden.

Den lyse, industrielle pilsen kom som et resultat av at de urolige tidene på begynnelsen av 1900-tallet.

Man måtte får mer ut av kornet - og vi endte med endimensjonale og lyse øltyper som visstnok ble karakterisert som «jenteøl».

Med dette perspektivet blir tradisjonen med jule-øl enda litt vakrere.

Vi som setter pris på øl kan endelig velge og vrake i skikkelig, ekte godt øl.

Om du tar en øl til baking av julekakene, drikker det til superribba til Hellstrøm eller vil ha det til pinnekjøttet med verdens beste kålrabistappe er opp til deg, men det blir ikke jul uten godt øl.

Endelig kan vi lage øl! Tradisjonen med juleøl er en måte for bryggeriene å vise hva de egentlig kan.

Mens de resten av året lager de enkle og uinteressante (men leskende) lagertypene koser de seg med å lage ordentlige saker.

Bryggmesterne rundt om i landet kan endelige gjøre alvor av faget sitt.

Og når vi tester juleøl er det et slags uoffisielt NM i ølbrygging.

Vi legger merke til at store bryggerier som Ringnes, Hansa og Carlsberg gjør det godt i testen - som viser at det bor mer enn lyse, feminine pilstyper i disse bryggeriene.

Resultatene finner du nedenfor.

Det er sikkert ikke alle som er enige bedømmelsen av alle typene og vi oppfordrer herved alle øl-entusiaster til å bruke kommentarfeltet.

Finn hele testen under:

Les også:

Slik kjøper du ribbe

Hjemmebrygg til 6 på teningen

Slik velger du vin til julematen

Endelig: Verdens beste kjøttboller

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!


Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Herslev bryghus Stjernebryg Lang ettersmak med kledelig bitterhet. Velbalansert og harmonisk. Karakter: 92/100 Produsent: Herslev Bryghus Berentsens Jule-Avec Velbalansert og harmonisk. Det beste ølet men alkoholprosent fra 8 og oppover Karakter: 92/100 Produsent: Berentsens Special Holiday Ale I motsetning til endel av de andre krydderpregede ølene, har denne nok fylde, sødme og lengde for balanse. Karakter: 90/100 Produsent: Nøgne Ø Ringnes julebokk God fylde med fin sødme. Harmonisk og velbalansert. Karakter: 90/100 Produsent: Ringnes Stellinger Divum Dette er et flott, men massivt øl, med mye av alt, men det blir for tungt. Karakter: 90/100 Produsent: Berentsens Julemandens Trøst God fylde, lang ettersmak. Kunne hatt litt bedre bitterhet. Karakter: 89/100 Produsent: Brouwerij Sterkens Corsedonk Christmas Ale God fylde med veldig fruktig smak og passe bitterhet. Karakter: 89/100 Produsent: Brouwerij Corsendonk abbaye de st martin Den friske kullsyren gir en syrlig tone. Lang ettersmak med fin bitterhet. Karakter: 89/100 Produsent: Brasserie de Brunehaut HaandBryggeriet Bestefar Stor fylde og lang ettersmak med fin bitterhet. Karakter: 89/100 Produsent: Haandbryggeriet Noël de Silenrieux Frisk kullsyre og lang ettersmak, men det er litt for lite bitterhet til å balansere den store sødmen. Karakter: 89/100 Produsent: Brasserie de Silenrieux Kings Blue God fylde med lang ettersmak og fin bitterhet. Frisk kullsyre, som kler ølen. Karakter: 88/100 Produsent: Strag Raasted juleøl God fylde med rik og sødmefull smak, men mangler både litt kullsyre og bitterhet for å balansere det hele. Karakter: 88/100 Produsent: Raasted Bryghus Aass Juleøl Premium God fylde og ganske lang, men med litt for lite bitterhet til å balansere sødmen. Karakter: 88/100 Produsent: Aass Delirium Christmas Litt slapt anslag, men smaken kommer kraftig utover. Karakter: 88/100 Samichlaus Bier Veldig lang ettersmak med lett bitterhet. Kontoversiell stil. Karakter: 88/100 Produsent: Castle Brewery Eggenberg Bocq Christmas God fylde med i overkant mye sødme. God lengde og fin bitterhet. Karakter: 87/100 Produsent: Brasserie de Bocq Gouden Carolus Christmas God fylde med ganske lang ettersmak. Ikke helt harmonisk. Karakter: 86/100 Produsent: Het Anker Santa Paws Brewdog Rar og overdrevent bitter. Dette blir for ubalansert. Karakter: 85/100 Produsent: Brewdog Brewery