Juleølene du bør styre unna

Disse juleølene falt ikke i smak hos våre testere.

IKKE BEST I TEST: Disse juleølene falt ikke i smak da vi testet årets juleøl - men kanskje du synes noe annet? Foto: LARS EIVIND BONES
IKKE BEST I TEST: Disse juleølene falt ikke i smak da vi testet årets juleøl - men kanskje du synes noe annet? Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I år har vi smakt på nesten 60 ulike varianter av juleøl, både fra pol og juleøl fra butikk. Og det var mye godt å få i glasset!

Akkurat som at alle tester har en vinner, er det også noen som ikke kommer fullt så heldig ut. Her er de ølene som ikke falt i smak hos våre testere.

Se hvilket øl som passer til ribbe, pinnekjøtt, lutefisk og første juledagsfrokost.

Juleøl i butikk Blant butikkølene var det flere som skåret dårlig. To fikk terningkast én, Trollbryggeriet Slogen juleøl og Grans Vinterbrygg, og to fikk terningkast to - Sagene Rød jul og Telemark Mikrobryggeri juleøl.

Det ølet som skåret aller dårligst, fra Grans, kan ha vært infisert.

DAGBLADETS JULEØLTEST 2015 Testpanelet bestående av (fra venstre); Ken Robin Ruud, Per Øyvind Arnesen, Jan Petter Arnesen, Eskil Gaare Høstad, Anders Gran Osmundsvaag og Torleif Haug, kom også med klare anbefalinger om hvilken mat de ulike ølene passer til. Thomas Svennungsen var ikke til stede da bildet ble tatt. Foto: LARS EIVIND BONES
DAGBLADETS JULEØLTEST 2015 Testpanelet bestående av (fra venstre); Ken Robin Ruud, Per Øyvind Arnesen, Jan Petter Arnesen, Eskil Gaare Høstad, Anders Gran Osmundsvaag og Torleif Haug, kom også med klare anbefalinger om hvilken mat de ulike ølene passer til. Thomas Svennungsen var ikke til stede da bildet ble tatt. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer

- Vi ble skuffet og overrasket over resultatene i Dagbladets test. Vi har undersøkt ølet nærmere og funnet øl fra en tank som ikke holder våre krav til kvalitet, og har derfor trukket dette fra markedet. Alt øl fra Grans som er i butikk skal være av beste kvalitet, skriver Morten Gran, administrerende direktør i Grans bryggerier, i en e-post til Dagbladet.

Jørund Ringset fra Trollbryggeriet peker på at det er vanskelig å kommentere øltester, da karakterene spriker mye. I år har de fått terningkast fra topp til bunn.

- Det kan jo være at vi av og til er uheldig med rekkefølgen ølet blir testet, da mange juleøl er veldig søte og/eller krydret. Kommer vi etter dette kan nok ølet virke litt spesielt, skriver Ringset i en e-post.

De håper kunder prøver ølet og gjør seg opp sin egen mening. - Smak og behag er jo som kjent svært forskjellig. Ellers går salget bra, så noen må da like vårt øl, avslutter han.

Nordlands juleøl ble best blant butikkølene: Se hele vår test juleøl fra butikk.

Juleøl fra Polet Polølene kommer tradisjonelt litt bedre ut i juleøltestene enn øl fra butikk. Her var det ingen som fikk terningkast én, men tre øl fikk ikke mer enn to øyne på terningen; Olav den Heldige fra Nøisom, Slogen Sunnmørsjul fra Trollbryggeriet.

Sagene juleøl ble best i test blant polølene: Test av juleøl fra Vinmonopolet.

Slik testet vi Ølene er bedømt etter utseende, aroma, smak og munnfølelse. I tillegg har dommerne kommet med forslag til hvilken mat ølet eventuelt passer til.

Vi har fått hjelp til å bedømme ølene av medlemmer i Norøl og Norbrygg; Per Øyvind Arnesen, Ken Robin Ruud, Torleif Haug, Eskil Gaare Høstad, Anders Gran Osmundsvaag, Thomas Svennungsen og Jan Petter Arnesen.

Juryen ble delt opp i to grupper, den ene har stått for vurderingen av butikkøl, den andre for poløl.

Testen er gjennomført som en blindtest.    

Merk også at dette er en vurdering gjort av øldommere. Hva som er korrekt og hva du liker kan være to helt forskjellige ting.

Det er mange faktorer som påvirker smaken på øl. For eksempel er serveringstemperaturen, glassets form og hvordan du skjenker ølet med på å påvirke hvordan det smaker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer