Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Juletre-tabbene du må unngå

Det er din feil hvis treet drysser.

GRØNNE BARNÅLER: Gi treet rikelig med vann fra første dag og du beholder de grønne nålene lenger. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
GRØNNE BARNÅLER: Gi treet rikelig med vann fra første dag og du beholder de grønne nålene lenger. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi ønsker oss alle et juletre som drysser minst mulig. Men hvordan sørge for at juletreet holder seg fint gjennom hele jula?

- Treet er et levende produkt og bør behandles deretter. Beskjeden er klar fra Terjer Hidle, rådgiver hos Norsk Pyntegrønt.

Se på nålene Hun oppfordrer til å se nøye på barnålene.

- Det er noen brune nåler innerst på grenene på alle trær. Rist på treet, da skal de brune nålene falle av.

- Drysser det grønne nåler, så ikke sats på det juletreet, mener rådgiveren.

Mellom barken og veden Et råd fra Rune Säfenbom hos Plantasjens opplysningskontor for juletrær er å ta med juletrefoten når du skal kjøpe juletre.
- Da slipper du å spikke det til og ødelegge treet.

Akklimatiseres Et tre som har stått ute i kulden, må akklimatiseres.

- Vær tidlig ute når du kjøper tre. Sett det i kjelleren eller i uteboden og gi det mye vann fra første stund. Treet er som en rosebukett, det skal behandles som friske blomster, sier Hidle hos Norsk Pyntegrønt.

Huggingstidspunkt Säfenbom er enig i at du bør være tidlig ute, forhør deg om når treet er felt før du kjøper.

- For at treet skal ha lengst mulig holdbarhet bør det være felt tidligst i november. Utover dette har det ingenting å si om man kjøper treet 25.november eller på lillejulaften.

Kutt ned Norsk Pyntegrønt opplyser at du må klippe av eventuell emballasje når du har hentet treet slik at greinene folder seg ut.

GRADVIS TILNÆRMING: Treet er i dyp hvile ute i minusgradene. Ikke gi det sjokk, men akklimatiser det før det kommer inn i stua. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
GRADVIS TILNÆRMING: Treet er i dyp hvile ute i minusgradene. Ikke gi det sjokk, men akklimatiser det før det kommer inn i stua. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com Vis mer

- For at treet skal drikke mest mulig vann, sager du av et par cenitmeter av stammen før du setter det i vann, sier Terjer Hidle.

Drysser lite Norsk gran vil begynne å drysse raskt uten vann, mens edelgranene vil tørke inn, miste glansen og se tufse ut.

- Edelgranen drysser lite selv om den er tørr. Men idet treet skal ut av stua, vil de tørre nålene brekke av og det virker som nåledryss.

- Et friskt vannfylt edelgrantre vil være fleksibelt og miste minimalt med nåler på vei ut døra, sier Terjer Hidle.

Unngå varme - Ikke sett treet i nærheten av varmekilder, sier Hidle. Bruk gjerne holdbarhetsmiddel i vannet, men det viktigste er å etterfylle med kaldt vann akkurat som du gjør med en blomsterbukett.

- For et par år siden leverte jeg et juletre til Statsministerens kontor på vegne av norske juletredyrkere. Først ville ikke kontoret ta imot, men da jeg sa at treet var en stor blomst ble det mottatt med glede.

Holdbare trær Nordmannsedelgran og fjelledelgran er juletrærne som holder seg lengst.

- Førstnevnte holder godt på nålene i stuetemperatur, men treet har ingen aromatisk lukt. Det har imidlertid fjelledelgranen og vanlig gran, sier rådgiveren hos Norske Pyntegrønt.

Les også:

PEN BEHANDLING: Behandler du juletreet pent, glitrer det lenge i stua. Foto: Margaret M. de Lange
PEN BEHANDLING: Behandler du juletreet pent, glitrer det lenge i stua. Foto: Margaret M. de Lange Vis mer

Insektsdryss i treet

Send grana til himmels

Hogg juletreet selv

Friskt juletre

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

DEKORATIVT: Etterfyll med kaldt vann, treet er som en stor blomst. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
DEKORATIVT: Etterfyll med kaldt vann, treet er som en stor blomst. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!