Kæstur hakarl skal være både sunt og smakfullt, men lukter død og jævelskap

Tradisjonskost på Island er like variert som øyas natur.

DELIKATESSE: Sigurdur Gardarsson byr på den erkeislandske spesialiteten kæstur hakarl. - Det minner om en vellagret ost, mener den islandske fiskehandleren. Foto: RUNAR LARSEN
DELIKATESSE: Sigurdur Gardarsson byr på den erkeislandske spesialiteten kæstur hakarl. - Det minner om en vellagret ost, mener den islandske fiskehandleren. Foto: RUNAR LARSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Magasinet reiselyst): Det lukter død og jævelskap, men skal være både sunt og smakfullt, og har vært en del av den islandske mattradisjonen i flere hundre år.

- Denne haien biter ikke.

Sigurdur Gardarsson (64) byr på den erkeislandske spesialiteten kæstur hakarl, håkjerring tilberedt på en måte som ikke akkurat brøler hverdagskost: Tørket og gravet.

Det hjelper når Sigurdur tilbyr noen smaksnotater på kjøpet:

- Det er som en veldig moden ost. Den smaker litt ammoniakk, men også søtt og salt, bemerker fiskehandleren i markedshallen ved havna i Reykjavík.

Kæstur hakarl kan virke som en dårlig spøk beregnet på blåøyde turister, men den underlige spesialiteten er faktisk en viktig del av islandsk gastronomi.

Inn i varmen - Noen spiser det som drops. I vinterfestivalen Þorrablót har den en sentral rolle, men den selges året rundt. Hakarl er bra for helsa; den hjelper til og med mot sure oppstøt, hevder Sigurdur.

Men har du aldri smakt den spesielle delikatessen før, kan det godt hende du må skylle ned med en annen lokal berømthet. Brennivin, den lokale spritsorten ofte omtalt som Svartadaudir, kan bli en reddende engel om du synes det smaker død. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer