POPULÆRT: Kaffe er populært blant nordmenn, vi er faktisk noen av dem som drikker aller mest kaffe i verden. I denne studien var det de som drakk tre kopper kaffe om dagen eller mer, altså omtrent like mye som en gjennomsnittlig norsk kaffedrikker, som hadde lavest risiko for å utvikle type 2-diabetes. Foto: COLOURBOX
POPULÆRT: Kaffe er populært blant nordmenn, vi er faktisk noen av dem som drikker aller mest kaffe i verden. I denne studien var det de som drakk tre kopper kaffe om dagen eller mer, altså omtrent like mye som en gjennomsnittlig norsk kaffedrikker, som hadde lavest risiko for å utvikle type 2-diabetes. Foto: COLOURBOXVis mer

Kaffe kan forebygge diabetes

Å drikke en kopp ekstra kan redusere risikoen for å utvikle diabetes type 2, viser ny studie.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Dagbladet): En studie publisert i tidsskriftet Diabetologia bidrar med ny kunnskap om hvordan kaffedrikking påvirker risikoen for å utvikle type 2-diabetes. Forskerne har sett på data fra tre store amerikanske befolkningsstudier.

DETTE ER FUNNENE • Denne studien er den første som ser på hvordan endret kaffeinntak påvirker risikoen for å utvikle type 2-diabetes.• Resultatene viser at økt kaffeinntak med en kopp eller mer hos de som drakk relativt lite kaffe, omtrent to kopper per dag, reduserte risikoen for type 2-diabetes med omtrent elleve prosent. Dette var gjennom en fireårsperiode, sammenliknet med dem som ikke endret inntaket av kaffe. En kopp her regnes som rundt 360 milliliter.• Samtidig viser resultatene at å redusere inntaket med en kopp eller mer hos de som drakk omtrent fire kopper kaffe om dagen, som en gjennomsnittlig norsk kaffedrikker, økte risikoen for type 2-diabetes med omtrent 17 prosent, forklarer Hjelmesæth.• Blant personene i studien med lavest risiko for å utvikle type 2-diabetes, var dem som hadde et høyt stabilt inntak av kaffe med tre kopper dagen eller mer. De hadde 37 prosent lavere risiko for å utvikle sykdommen enn de som drakk én kopp om dagen eller mindre.

- Dette bekrefter først og fremst det tidligere forskning har vist, nemlig at kaffe sannsynligvis har en viss forebyggende effekt mot nyoppstått type 2-diabetes, sier Jøran Hjelmesæth.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn