Kaffen du kan bli 26 kilo tyngre av

Drikk den med måte.

KALORIBOMBE: De feteste og søteste kaffedrikkene inneholder kalorier tilsvarende et måltid.  Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos.com
KALORIBOMBE: De feteste og søteste kaffedrikkene inneholder kalorier tilsvarende et måltid. Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos.comVis mer

Kaffe latte, kaffe mocha, caramel macchiato eller kaffe med hvit sjokolade og en herlig kremdott på toppen. Valgene er mange, men hvor smarte de er, kan diskuteres.

- Det kan være veldig mange kalorier i disse kaffedrikkene. En del av dem inneholder nesten like mange kalorier som et måltid, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky.

Kaloribomber For eksempel vil en stor kaffe latte med smakssirup fra Starbucks tilføre kroppen din 210 kcal.

- Og velger du en white chocolate mocha uten krem på toppen, inneholder den 430 kcal. Med en kremdott gir den hele 470 kcal, sier Arsky.

Til sammenligning gir en like stor, svart kaffe fra den samme kjeden fem kcal.

En ekstra spisedag - Forskjellen mellom en grande svart kaffe og en white chocolate mocha er 425 kcal. Drikker du en kaffe hver dag, utgjør dette 2975 kcal i løpet av en uke, sier hun.

Det ukentlige energiinntaket i kaffedrikker blir da mer enn en hel dags kost for de fleste av oss.

- Så kommer denne kaffen på toppen av det du vanligvis spiser, betyr det i prinsippet at uka di inneholder åtte spisedager i stedet for sju, sier hun.

500 gram i uka - Inntar du 500 kcal ekstra hver dag utover det du normalt inntar ved vektstabilitet, vil du i teorien gå opp et halvt kilo per uke. Det kan imidlertid kanskje være mer reelt å se på kaffedrikkens innhold på rundt 250 kcal, som da tilsvarer halvparten og vil utgjøre 250 gram per uke, sier ernæringsfysiolog Therese F. Mathisen.

Velger du de feteste variantene, kan altså bare kaffedrikken føre til at du legger på deg 26 kilo i året. Drikker du i stedet en av de mindre fete drikkene, vil kaffen fortsatt føre til 13 kilo ekstra.

- Og fristes du til å ta en croissant eller muffins til kaffen, blir det straks enda verre, sier hun.

Ikke bytt ut mat med kaffedrikker De fleste kvinner med lav til moderat fysisk aktivitet trenger rundt 2000 kcal om dagen.

- White chocolate mochaens 425 kcal er 21 prosent av dette - altså på størrelse med en frokost. Problemet er bare at i motsetning til i en balansert frokost, får du her masse fett, mye sukker og lite nyttig næring, sier Arsky.

Det er med andre ord ingen god idé å bytte ut omeletten, brødskiva eller kornblandingen med en kaffedrikk på vei til jobben.

MÅTEHOLD: Drikk de søte kaffedrikkene med måte.  Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos.com
MÅTEHOLD: Drikk de søte kaffedrikkene med måte. Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos.com Vis mer

Holder du fast på kornblandingen, er dette den sunneste varianten.

Gjør lettere valg Dersom det er mulig, kan det ifølge Mathisen være lurt å velge lettmelk og kunstige søtningsstoffer i kaffen.

- Da gjør du en god innsats for vekt og helse, selv om drikken fremdeles ikke kan måle seg med en ordinær, svart filterkaffe. Det går nok også litt utover smaksopplevelsen, men mange foretrekker likevel denne løsningen, sier hun.

Per desiliter melk går du fra 66 til 46 kcal, og i motsetning til sukkeret eller smakssirupen vil ikke det kunstige søtningsmiddelet tilføre kaffedrikken kalorier i det hele tatt.

Ikke bra for tennene Uønsket vektøkning er en ting, men det følger andre ulemper for kroppen også, ved å kose seg for ofte med søte kaffedrikker.

- Mye sukker er uheldig for tennene, mye mettet fett fra helmelk og fløte er forbundet med økt hjerterisiko og i tillegg er det uheldig med tanke på utvikling av diabetes type 2. For øvrig blir man jo litt avhengig av kaffe, og da kan det være vanskelig å slutte. Spesielt om du tar doble espressoer som utgangspunkt, sier Arsky.

Koffeinen i kaffe kan også bidra til hjertebank. Sliter du med det, kan det i noen tilfeller hjelpe å kutte ned på kaffedrikking.

Velg filterkaffe Måtehold er derfor et stikkord.

- Slike kaffedrikker er godt og kan kalles sunt hvis man koser seg med måtehold. Blir det derimot en daglig seanse, og gjerne flere ganger per dag, kan inntaket ha en helsemessig negativ betydning og en dårlig effekt på vekten, sier Mathisen.

Hun nevner for det første at den espressobaserte kaffen, i likhet med kokekaffe, er kolesteroløkende på grunn av innhold av kaffebønnens naturlige fettsyrer.

- Unntaket er frysetørket kaffe og filterkaffe. Disse har ikke fettsyrene i seg, sier hun.

Ikke bra for helsa - Videre vil de nevnte kaffedrikkene ha en viss mengde melk i seg. For eksempel vil latte som regel lages av en del kaffe og to deler melk. Dersom du ikke ber om annet, er regelen at det brukes helmelk i disse kaffedrikkene her i Norge selv om man faktisk bruker skummet melk i espressoens hjemland Italia og Frankrike, sier Mathisen.

Med helmelk øker kaloriinntaket betydelig. I tillegg påvirker også melka med sitt innhold av mettet fett, kolesterolet i negativ retning.

- Legger du til sirupen mange velger som smakstilsetning, vil sukkerinnholdet bidra til at totalen av denne kaffedrikken ikke bare er ugunstig for helsa, men også en liten kaloribombe. Svart filterkaffe er uslåelig både med tanke på helse og vekt, sier hun.

Les også:
Les dette før du spiser middag
Slik kutter du kalorier
Stemmer matmytene?

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

ET HELT MÅLTID: De feteste og søteste kaffedrikkene gir deg like mange kalorier som et helt måltid.  Illustrasjonsfoto: Colourbox
ET HELT MÅLTID: De feteste og søteste kaffedrikkene gir deg like mange kalorier som et helt måltid. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer