VERDENS FINESTE: Denne kaka er skapt av det italienske landslaget i kakekunst. Det italienske laget vant i fjor, men er ennå regjerende verdensmester i kakekunst, ettersom VM, La Coupe du Monde de Pâtisserie, bare arrangeres annethvert år. Vil du overraske noen som fyller år og kanskje kjemper en smule mot tida, er det inspirasjon å hente her. Foto: LA COUPE DU MONDE DE PATISSERIE
VERDENS FINESTE: Denne kaka er skapt av det italienske landslaget i kakekunst. Det italienske laget vant i fjor, men er ennå regjerende verdensmester i kakekunst, ettersom VM, La Coupe du Monde de Pâtisserie, bare arrangeres annethvert år. Vil du overraske noen som fyller år og kanskje kjemper en smule mot tida, er det inspirasjon å hente her. Foto: LA COUPE DU MONDE DE PATISSERIEVis mer

Kake-EM: Se Europas flotteste kaker

Danmark og Sverige til VM, Norge på offensiven.

Elin Vatnar Nilsen, konditor og koordinator for det norske konditorlandslaget, ser med beundring på kakene og skulpturene fra det nylig avholdte Europamesterskapet i kakekunst.

I løpet av noen formiddagstimer ble det ene kunstverket etter det andre skapt, i sjokolade, sukker og iskrem.

Noen av bidragene ser du her.

Mesterskapet gikk av stabelen i Geneve. Belgia vant, Danmark kom på andre plass, Sverige på tredje. Alle går videre til VM.

Les også: Tre kaker som står til gull.

Og Norge? Norge var ikke med.

LAS VEGAS: Det danske laget vant sølv med sitt casino-tema i kake-EM. Alt på bordet ble laget på fem timer. I Verdensmesterskapet får deltakerne dobbelt så lang tid på seg.  Foto: LE PHOTOGRAPHE/ LA COUPE EUROPEENNE DE PATISSERIE
LAS VEGAS: Det danske laget vant sølv med sitt casino-tema i kake-EM. Alt på bordet ble laget på fem timer. I Verdensmesterskapet får deltakerne dobbelt så lang tid på seg. Foto: LE PHOTOGRAPHE/ LA COUPE EUROPEENNE DE PATISSERIE Vis mer

- Norge må bli bedre på sukker først, mener konditor Vatnar Nilsen.

Lang sukkerhistorie Europeisk konditorkunst er verdens eldste - en kulturarv stadig flere skjønner verdien av - men ikke alle land i Europa var med fra starten.

Etter at sukkeret ble frigitt fra hoffene på 1600-tallet utviklet konditorfaget seg raskt. Kaker og fine bakverk ble noe man fikk tak i, særlig i mellom-Europa. Konditoren ble omtalt som sukkerbaker, et prestisjefylt yrke.

Og i Norge? Her holdt vi på med lefser og julekaker. Konditorfaget ble først et eget fag på 1800-tallet.

Les også: Kaker og kremer som sikrer suksessen

Da skjedde det til gjengjeld mye. Hundre år senere var en verdens dyktigste på sukkerarbeid en nordmann.

STJERNELAG: Kunsten ligger i detaljene, her bidraget til det belgiske laget. Å vinne EM er stort for Belgia, som legger mye arbeid og penger i konkurransen. Kaka som vant har etter sigende vært prøvebakt 35 ganger.  Foto: LE PHOTOGRAPHE/ LA COUPE EUROPEENNE DE PATISSERIE
STJERNELAG: Kunsten ligger i detaljene, her bidraget til det belgiske laget. Å vinne EM er stort for Belgia, som legger mye arbeid og penger i konkurransen. Kaka som vant har etter sigende vært prøvebakt 35 ganger. Foto: LE PHOTOGRAPHE/ LA COUPE EUROPEENNE DE PATISSERIE Vis mer

Konditor Rolf Bjerke (1909-1994) jobbet ved Ritz konditorier i Oslo i 30 år og reiste verden rundt med sine fantastiske kreasjoner.

Nordisk opptur For et par tiår siden hadde Norge sterke konditorlag med folk som Pascal Dupuy og Lars Lian. Sverre Sætre har også utmerket seg. Danskene begynte for alvor å satse på kaker i 2009 og har deltatt i en rekke mesterskap. Nå gjør også svenske konditorer seg bemerket.

At Norden kaprer både andreplassen og tredjeplassen i et Europamesterskap er bortimot sensasjonelt.

Bare de beste i EM får være med i VM, Coupe du Monde de la Pâtisserie, som arrangeres i Lyon neste år.
  Sukkerkunst I konditorbransjen er sukker en egen spesialitet. Sukkerarbeid kalles også ofte for sukkerkunst.

I en konkurranse stiller hvert lag med en en sjokoladeekspert og en sukkerspesialist.

- Vi er gode på sjokolade, nå skal vi bli enda bedre på sukker, sier landslagskoordinator Vatnar Nilsen.

Hun mener svenskene for øyeblikket er best på området i Norden.

Norge opp og fram Det norske konditorlandslaget satser nå alt. Første mål er å vinne det nordiske mesterskapet i september i år.

UFLAKS: Sveitserne lå an til å vinne, men kaka falt sammen i siste liten. Det ble likevel fjerde plass og billett til kake-VM neste år. Foto: LE PHOTOGRAPHE/ LA COUPE EUROPEENNE DE PATISSERIE
UFLAKS: Sveitserne lå an til å vinne, men kaka falt sammen i siste liten. Det ble likevel fjerde plass og billett til kake-VM neste år. Foto: LE PHOTOGRAPHE/ LA COUPE EUROPEENNE DE PATISSERIE Vis mer

Det er ikke umulig. Norge ble nummer to i fjor, bare slått av danskene.

Mads Kilstrup, assistentcouch for det danske konditorlandslaget, tror det norske laget har mulighet til å vinne mesterskapet.

- De er dyktige og har masse talent, ser han.

Norge kan tidligst være med i EM i 2018, og forhåpentlig i VM året etter.

- Coupe du Monde de la Pâtisserie, VM i kakekunst, er som Bocuse d'or for oss konditorer, en veldig viktig konkurranse, sier Vatnar Nilsen.
  Kjøkkendisiplin Danskenes gjennomgangstema var Las Vegas.Bidraget besto av en stilren kake, en casinorulett i sjokolade,ulike skulpturer og desserter dekorert med spillkort og terninger.
 
Kilstrup, til daglig konditor på michelinrestauranten Formel B i København, satt ringside under konkurransen i Geneve.

Han mener nivået var høyt på teknisk gjennomføring, smak, hygiene og orden på kjøkkenet.

DANSK SØLV:  Danmarks bidrag kom på andre plass. Danskene laget et helt Las Vegas tema, med sukkerskulpturer og casinorulett i sjokolade (se annet bilde) Foto: LE PHOTOGRAPHE/ LA COUPE EUROPEENNE DE PATISSERIE
DANSK SØLV: Danmarks bidrag kom på andre plass. Danskene laget et helt Las Vegas tema, med sukkerskulpturer og casinorulett i sjokolade (se annet bilde) Foto: LE PHOTOGRAPHE/ LA COUPE EUROPEENNE DE PATISSERIE Vis mer

- Alt dette gir poeng, ikke bare utseendet, sier han.

Glasert klokke Den lekre «klokkekaka» du ser øverst i denne saken er signert det italienske laget. En fantastisk kreasjon med dekor som krever lang erfaring. Hvordan den ble skapt, har italienerne allerede laget et foredrag av.

Fikk du lyst på kake? Her kan du spiser så mange kaker du vil noen formiddagstimer hver helg

Jubelen sto i taket i Lyon i fjor da Italia vant VM etter ti timers intens jobbing.

Å mestre teknikker som frosting, glasering og modellering innebærer år med trening. Sukkerarbeid krever dessuten mye utstyr.

Du må ha både varmelamper, silikonformer, spesialhansker og en rekke verktøy.

SVENSK: Bidraget til Sverige i Europamesterskapet ser kanskje ikke så spektakulært ut, men glaseringen og detaljene kvalifiserer til tredjeplass mente dommerne. Det sender Sverige til VM i kakekunst i 2017. Foto: LE PHOTOGRAPHE/ LA COUPE EUROPEENNE DE PATISSERIE
SVENSK: Bidraget til Sverige i Europamesterskapet ser kanskje ikke så spektakulært ut, men glaseringen og detaljene kvalifiserer til tredjeplass mente dommerne. Det sender Sverige til VM i kakekunst i 2017. Foto: LE PHOTOGRAPHE/ LA COUPE EUROPEENNE DE PATISSERIE Vis mer

-  Skal du lykkes må du også følge med på temperaturen. Er den litt feil, klistrer ting seg sammen og du mister kontroll, forteller danskenes assistentcouch, Mads Kilstrup.

De færreste av oss har proffutstyr hjemme.

Men ideer kan vi hente, både fra årets EM og VM, selveste Coupe du Monde de la Pâtisserie.