Kald drikke så lenge som mulig?

Se hvilken kjøleboks som er best.

BILLIG OG BRA: NAF har testet fem kjølebokser du kan ha med i bilen. Vinneren var både billigst og best. Foto: NAF
BILLIG OG BRA: NAF har testet fem kjølebokser du kan ha med i bilen. Vinneren var både billigst og best. Foto: NAF Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere saker fra db.no/bil.

Dinside: Skal du feriere i bilen denne sommeren, eller bare ut og kjøre på en varm sommerdag, da kan en kjøleboks være din sårt etterlengtede bestevenn.

NAF har gjort en test av fem forskjellige kjølebokser. Felles for alle de fem boksene som er med i testen, er at de kan kobles til bilens 12-voltsuttak.

Testvinneren ble den billigste av de fem kjøleboksene.

Her kan du lese flere tips til bilferien

Slik er testen gjennomført - Vi tester ulike kjølebokser for at forbrukerne kan gjøre et godt valg før sommerferien, sier Nils Sødal, kommunikasjonsrådgiver i NAF i en pressemelding. NAF har lagt størst vekt på boksenes kjøleeffekt i testen.

Alle boksene trenger flere timer på å kjøle seg ned til kjøleskapstemperatur, noe som betyr at man må sette dem på tidlig for at de skal være klare til kjøreturen.

I testen ble det brukt en 1,5-liters brusflaske og to desiliter vann i bunnen av boksen. Målingene før flaskene ble lagt i boksen, ble gjort mens drikken holdt romtemperatur.

Kontrollmålinger er gjort hver halvtime. Etter fire timer var resultatet klart. Dersom brusflasken hadde vært nedkjølt på forhånd, ville forholdene naturlig nok blitt annerledes.

Men for å tydeligst se kjøleeffekten ble væsken målt ved romtemperatur som utgangspunkt.

Rimelig testvinner Da kjøletesten var gjort, ble isolasjonsevnen testet ved å måle temperaturøkningen i hver boks. Resultatet viste i snitt om lag to graders økning per time.

Vinneren av testen kommer fra Carwise og var ikke bare den beste på kjøling, men også den billigste av de fem boksene.

- Testvinneren fra Carwise er best på kjøling. Selv denne bruker hele tre timer på senke temperaturen med 9,5 grader. Dette viser at det tar tid å få kjøleboksene kalde, sier Sødal.

Kjøleboksen fra Carwise var et godt hakk bedre enn de fire andre kjøleboksene, som fikk relativt like testresultater nærmere bestemt Biltema 49-513, Sun and Fun, Ezetil Electric Cooler og TriStar Jula 604002. Det var sistnevnte som hadde høyest temperatur etter fire timer.

Vis mer

Her kan du lese flere testresultater for de fem kjøleboksene

Bør være tilkoblet To av boksene leveres med en 230-voltsadapter slik at de kan kobles på strømnettet. Til de resterende tre må man kjøpe en adapter i tillegg og det koster 200-300 kroner ekstra.

Dersom boksen skal ut av bilen, bør den settes i skyggen. Ved hyppig åpning av lokket vil temperaturen stige ganske raskt.

En kjøleboks på denne størrelsen klarer ikke å bli kaldere enn 10 til 15 grader lavere enn temperaturen rundt boksen.

Når det gjelder strømforbruk varierer dette fra cirka 3,5 til 4,5 ampere. De kan stå på et par timer uten at bilen går, dersom batteriet er bra. Likevel anbefales det at motoren er i gang ved bruk.

Alle boksene hadde lange nok ledninger til at de kan plasseres på gulvet i baksetet. Dersom man ønsker å ha den i bagasjerommet og ikke har et 12-voltsuttak der, må man kjøpe en skjøteledning.

Sikker plassering Som med alle andre løse objekter i bilen, skal den aller helst plasseres i bagasjerommet. Det går også å ha den i baksetet, så lenge den står plassert på gulvet.

En kjøleboks på 20 kilo vil i en kollisjon i 50 kilometer i timen komme forover med en kraft tilsvarende et halvt tonn.

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside- Les her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer