BROOM BROOM:  Det finnes flere barn i Norge som har samme navn som kjente bilmerker, blant annet Mercedes, Audi og Alfa Romeo. Foto: Istock
BROOM BROOM: Det finnes flere barn i Norge som har samme navn som kjente bilmerker, blant annet Mercedes, Audi og Alfa Romeo. Foto: IstockVis mer

Kaller opp barna etter biler

Her er de vanligste bilmerke-navnene i Norge.

Det finnes ikke lenger grenser når det kommer til valg av navn, og du kan hente inspirasjon hvor som helst, til og med fra bilen din.

Nå skal det sies at noen av navnene vi presenterer her har vært menneskenavn før de ble et bilmerke, men det er også de som helt bevisst har gitt barnet navn etter favorittbilen.

Audi Nilsen er en av kun seks kvinner i Norge med dette navnet, og hun er stolt av det.

Gammelt norskt navn - Jeg vet at noen av disse damene med samme navn er godt opp i årene, og jeg har snakket med flere som har arvet navnet etter tanter og lignende. Jeg har mistanke om at en som er 14 år yngre enn jeg, muligens har navnet sitt på grunn av meg, sier hun og foklarer at hun er datter av en av hennes tanters venninne.

På bakgrunn av dem som Audi Nilsen har snakket med, er hun ganske så sikker på at Audi er et gammelt, norsk navn. En avledning av det mer kjente navnet Aud, som kommer fra det norrøne ordet "audr" som betyr "rikdom".

Ikke et A4-menneske Og hun er glad i sitt eget navn.

- Jeg er meget positiv til navnet. Det er kort og greit. Fordi det er så sjeldent, sier det seg selv at vi som har det ikke alltid er helt A4-mennesker. Det blir lett til at vi skiller oss ut, forteller hun.

Og det oppstår til tider morsomme situasjoner når Nilsen skal presentere seg.

- Når det oppstår misforståelser, fjernes disse raskt ved å si: "Det er en slik på 4 hjul". Da er svaret straks "Å, ja!" med en liten latter, og så er vi ferdige med den gjetteleken, sier Nilsen.

Populært i Europa Og det er flere kjente bilnavn som blir brukt i Norge, men som egentlig kommer fra andre steder i verden.

- Mercedes er brukt litt i Norge, men er svært populært i andre land i Europa og elles i verden. Det er opprinnelig spansk med bakgrunn i Maria de las Mercedes 'nåde, miskunn', altså neppe biloppkalling, forklarer navneforsker ved Universitetet i Oslo, Botolv Helleland.

Også navn som Lada og Audi er brukt som eneste fornavn i Norge. Navnet Audi kan også være en avart av navnet Audry tror navneforskeren.

- Om bilmerkenavn ligger til grunn for disse navnene er usikkert, selv om de kan assosieres med de respektive bilmerkene, sier Helleland.

JENTENAVN: Mercedes: Mercedes var et bilmerke eid av tyske Daimler Motoren Gesellschaft (DMG), som første gang dukket opp i 1900. Navnet Mercedes ble senere brukt for å representere DMG i et annet merkenavn, Mercedes-Benz, som ble opprettet i 1926. Det finnes 40 kvinner i Norge med fornavnet Mercedes

Audi: Audi AG er en tysk bilprodusent som eies av selskapet Volkswagen AG. Merket har erobret posisjon som en del av den såkalte AMB-klassen sammen med Mercedes-Benz og BMW, tre prestisjetunge, tyske bilmerker.Det finnes 6 kvinner i Norge med fornavnet Audi.

Lada: Lada er et russisk bilmerke som tilhører selskapet Auto VAZ. Lada forsvant fra det norske markedet på 1990-tallet, da avgiftsomlegging gjorde det lite attraktivt. 13 kvinner har dette navnet i Norge.

Carina: Carina er en bilmodell som Toyota produserte fra 1970 og helt frem til 2000 i Japan. Her i Europa forsvant den fra importørenes lister i 1998. Den ble opprinnelig bygd for å være en kompaktbil, og i Japan og USA har den alltid blitt sett på som det, men her i Europa er den alltid betraktet som en liten familiebil. Det finnes 2510 kvinner med navnet Carina i Norge.

Alfa: Alfa Romeo er en italiensk bilprodusent. Den har vært en del av Fiat-gruppen siden 1986. Det finnes 30 kvinner med fornavnet Alfa i Norge.

GUTTENAVN: Romeo: Alfa Romeo er en italiensk bilprodusent. Den har vært en del av Fiat-gruppen siden 1986. Det finnes 78 menn med Romeo som fornavn.

Austin: Austin Motor Company var en britisk bilprodusent, stiftet av Herbert Austin (1866-1941) i 1905, i Longbridge, som den gang lå i Worchestershire. 19 menn i Norge har fornavnet Austin.

Alvis: Alvis er et britisk bilmerke produsert av Alvis Car and Engineering Company Ltd mellom 1919 og 1967. Selskapet bygget også flymotorer og militærkjøretøyer. 4 menn i Norge har fornavnet Alvis.

Morgan: The Morgan Motor Company er en britisk bilfabrikk. Selskapet ble grunnlagt i 1912 av H.F.S. Morgan. Fra 1959 til 2003 ble det drevet av hans sønn Peter Morgan. Nå styres selskapet av H.F.S. Morgans sønnesønn, Charles Morgan. Til tross for deres gammeldagse utseende har Morgan fartsegenskapene til en moderne sportsbil. 636 menn har fornavnet Morgan.

Morris: MG er en britisk produsent av sportsbiler som ble stiftet i 1924. Selskapet fikk navnet fra Morris Garages, en Morris-forhandler i Oxford, som begynte å produsere sine egne versjoner av bilene med design av Cecil Kimber. Det finnes 48 menn i Norge med fornavnet Morris.

Walter: Walter var et et bilmerke fra Tsjekkoslovakia, produsert mellom 1908-1937. Det ble eid av selskapet ved samme navn. Etter andre verdenskrig sluttet de å produsere biler, og konsentrerte seg om flymotorer. Det finnes 605 menn med fornavnet Walter.

Les også:

Her er navnene som funker i utlandet
Slik velger vi navn
Oralsex gir sunnere graviditet
Trening gir raskere fødsel

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

FAVORITT: Dersom du elsker din Mercedes er det helt greit å hente inspirasjon i favorittbilen når du skal velge navn til barnet ditt.  Foto: Colourbox
FAVORITT: Dersom du elsker din Mercedes er det helt greit å hente inspirasjon i favorittbilen når du skal velge navn til barnet ditt. Foto: Colourbox Vis mer