Kalles et «ikon», og har overlevd krig, kjærlighet og politiske skandaler

Er et av verdens første luksushoteller.

FORNEMNT: Hver centimeter av luksushotellet er pusset opp. Her fra inngangen med kuppeltak i gull. Foto: HOTEL D'ANGLETERRE
FORNEMNT: Hver centimeter av luksushotellet er pusset opp. Her fra inngangen med kuppeltak i gull. Foto: HOTEL D'ANGLETERREVis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Hotel d'Angleterre har vært landemerke i København i 250 år. De siste to åra har det legendariske hotellet på Kongens Nytorv vært stengt for en skikkelig makeover.

Gjenåpningen har vært utsatt flere ganger og spenningen har vært stor, men nå er hotellet åpent igjen, i første omgang 35 nyoppussede rom og suiter, ytterligere 55 rom og suiter kommer i august.

KØBENHAVN: Filmstjerner, topp-politikere og kongelige har sovet på Hotel d?Angleterre. Hotellet ble bygd i 1755 og ligger på Kongens Nytorv. Nå er et av verdens første luksushoteller gjenåpnet. Foto: HOTEL D'ANGLETERRE
KØBENHAVN: Filmstjerner, topp-politikere og kongelige har sovet på Hotel d?Angleterre. Hotellet ble bygd i 1755 og ligger på Kongens Nytorv. Nå er et av verdens første luksushoteller gjenåpnet. Foto: HOTEL D'ANGLETERRE Vis mer

Selvfølgelig finner du også spa, basseng, restaurant og champagnebar på hotellet regnet som Danmarks mest fornemme.

Engelsk klubb Det legendariske hotellet ble i sin tid bygd som palass for storkansler Frederik Ahlefeldt. Etterhvert ble det gjort om til et av verdens første luksushoteller. Navnet d'Angleterre har sammenheng med at «Den engelske Klub» holdt til her.

Hotellet blir gjerne kalt «ikon» og «historisk landemerke». Det duger som vanlig landemerke også. Finner du d'Angleterre, finner du Strøget og Nyhavn også.

Hvor vellykket milliardinvesteringen er, vil vise seg. På Tripadvisor ligger foreløpig åtte anmeldelser. Fire er positive, de andre litt lunkne. De siste dagene er det også meldt om økonomisk krangel og byggestopp.

Diktere og politikere Å ta en tur innom kan uansett være interessant. D'Angleterre har historie så det holder. I 1860 var forfatteren H.C. Andersen langtidsgjest her et par måneder. 38 år senere ble Henrik Ibsen feiret her i anledning sin 70-årsdag.

Hotellet har overlevd krig, kjærlighet og politiske skandaler.

 BOBLER: Champagnebar er en selvfølge på hotellet som regnes som Danmarks fornemste. Foto: HOTEL D'ANGLETERRE
BOBLER: Champagnebar er en selvfølge på hotellet som regnes som Danmarks fornemste. Foto: HOTEL D'ANGLETERRE Vis mer

Også nordmenn har levd ut sine kjærlighetsdramaer her. Under en togreise i 1919 forelsket for eksempel Høyre-politiker og stortingspresident Carl Joachim Hambro seg i skuespilleren Gyda Christensen.

Hambro var da gift og hadde fem barn. Da Hambro besøkte København sto det i en notis at «stortingspresident Hambro tok i går inn på hotel d'Angleterre i følge med sin hustru».

Rasende ringte Hambro til redaktøren, og neste dag stod følgende presisering: «Det var ikke sin hustru stortingspresident Hambro hadde følge med da han i forgårs tok inn på hotel d'Angleterre».

Luksussuiter Mens lavprishotellene brer om seg som er markant reiselivstrend, utvikles en luksustrend parallelt.

Det ene hotellet etter det andre satser på suiter. I Danmark er d'Angleterre ett av flere eksempler. Et par kilometer unna følger Nimb Hotel samme utvikling.

Nylig innviet hotellet sin «Suite Louise» med alt fra egen kokk til påkleder - og privat utgang til Tivoli. Suiten koster 45 000 danske kroner et døgn.

Fullt så mye må du ikke ut med på d' Angleterre.

EGEN BALKONG: En drink før middag eller sein frokost? Flere rom har egen balkong. Foto: HOTEL D'ANGLETERRE
EGEN BALKONG: En drink før middag eller sein frokost? Flere rom har egen balkong. Foto: HOTEL D'ANGLETERRE Vis mer

Danmarks største suite, «Royal Suite» på 250 kvadratmeter med butler og balkong koster «bare» 42 000 kroner.

En mulighet om du har godt med feriepenger i vente.

STASELIG: Madrassen er garantert god, men å overnatte er for de færreste. Det går an å ta en drink i baren også. Foto: HOTEL D'ANGLETERRE
STASELIG: Madrassen er garantert god, men å overnatte er for de færreste. Det går an å ta en drink i baren også. Foto: HOTEL D'ANGLETERRE Vis mer