SUNNY BEACH: Til tross for at Sunny Beach i Bulgaria fortsatt har rykte på seg for å være bråkete, kalles den ifølge Dagbladets reiseekspert Torild Moland ikke lenger «Bloody Beach» slik den ble kalt for noen år siden. Arkivfoto: TRULS BREKKE
SUNNY BEACH: Til tross for at Sunny Beach i Bulgaria fortsatt har rykte på seg for å være bråkete, kalles den ifølge Dagbladets reiseekspert Torild Moland ikke lenger «Bloody Beach» slik den ble kalt for noen år siden. Arkivfoto: TRULS BREKKEVis mer

- Kalles ikke lenger «Bloody Beach»

Men det finnes roligere alternativer.

(Dagbladet): • Send inn dine spørsmål til Dagbladets reiseeksperter.

Flere og flere oppdager billige reisemål Øst-Europa.

Dagbladets reiseekspert og redaktør i Reiselyst Torild Moland, har mange gode råd å gi til dem som vender nesa mot øst.

Sol og strender Noen som ønsker å feriere østover er Svenn og kona. Begge er i midten av 60-åra, og har vært flere turer i Tyrkia.

I år spekulerer de på om de kan få like mye ut av pensjonen ved å ta en tur til Bulgaria og Svartehavet, og spør i en e-post til Dagbladets reiseeksperter om det stemmer

- Dere får mye sol, fine strender og ikke minst omtrent like mye ut av pensjonen ved å legge turen til Bulgaria og Svartehavet, som til Tyrkia, sier Dagbladet reiseekspert og redaktør i Reiselyst Torild Moland.

Ti på topp Både Bulgaria og Tyrkia er blant de desidert billigste ferielandene for nordmenn, forteller hun.

- Da den tyske bileierorganisasjonen Adac sjekket prisnivået ved å fylle handlekurven med de samme varene i 50 badebyer tidligere i år, kuppet byer i Bulgaria og Tyrkia så godt som hele ti-på-topp-listen, sier Moland.

Tyrkiske Datca kom aller best ut, med bulgarske Sveti Konstantin, Golden Beach, Albena og Obzor på de neste plassene.

- Alle de store reiseselskapene arrangerer turer til Bulgaria i sommersesongen med fly til Varna og Burgas, fortsetter hun.

Norwegian flyr for eksempel direkte til Burgas fra Oslo én gang i uka. Herfra kommer man seg lett til mange turistdestinasjoner, forklarer Moland.

Ikke lenger «Bloody Beach» - Bulgarias strender langs Svartehavskysten er lange og deilige. Den største stranden er populære Sunny Beach, som er flott om du er glade i å bade. Her er det nemlig nærmest garanti for «snill» sjø, sier hun og fortsetter:

- Byen har derimot et rykte for ikke å være stille ellers. Dog kalles den ikke «Bloody Beach» som for noen år siden.

Mindre svømmevennlig Obzory og ikke minst det forholdsvis nye stedet Byala, har vanligvis litt roligere stemning. Her er det likevel mer urolig og mindre svømmevennlig sjø, forteller Moland.

- Om du ønsker å reise litt rundt, kan den koselige byen Ravda være et tips. Her er det mulig å oppleve litt mer av Bulgaria, slik det egentlig er uten masseturisme på hvert et hjørne, sier Dagbladets reiseekspert.

Fra Ravda er veien kort til for eksempel Sunny Beach og ikke minst den vakre oldtidsbyen Nessebar, som ifølge Moland bør besøkes.

Svartehavets Dubrovnic - Den Unesco-vernede byen kalles gjerne Svartehavets Dubrovnik på grunn av de godt bevarte ruinene fra de tidene da stedet var gresk koloni.

Om du trenger en pause fra stranden vil du finne utfluktsmuligheter til naturskjønne områder rundt, eller du kan bruke litt tid i sjarmerende Burgas med shopping og kaféliv.

Moland anbefaler også å titte innom nettsiden til Bulgarias turistportal.

Ferie i Ukraina Sist ut er Thor Erling, som vurderer en tur til Ukraina.

REISEEKSPERT: Redaktør i magasinet Reiselyst (tidligere Zine travel), Torild Moland (41). Foto HANS ARNE VEDLOG
REISEEKSPERT: Redaktør i magasinet Reiselyst (tidligere Zine travel), Torild Moland (41). Foto HANS ARNE VEDLOG Vis mer

- Enten med fly til Kiev eller Odessa. Hva vil dere anbefale og hva må man være obs på? spør han i en e-post.

Ikke minst lurer han på hvordan det er å leie bil, om turen byr på språkvansker, og om det er trygt å reise rundt?

- Ukraina er et av Europas fattigste land, noe som fører med seg både gode og dårlige ting: De dårlige er selvfølgelig kriminalitet, de gode er at folk ikke er bortskjemt med for mange turister og er veldig imøtekommende, sier Torild Moland.

- Bruk vanlig folkevett Ukraina begynner å bli en mer populær destinasjon blant nordmenn, spesielt de som allerede har vært i Moskva eller på elvecruise i Russland, forteller Dagbladets reiseekspert.

Hun legger til at det fortsatt ikke er overflod av nordmenn i den gamle Sovjet-staten.

- Ukraina er trygt, bare bruk vanlig folkevett. Mange snakker engelsk, men du vil nok oppleve at det ikke er hvermannsen, sier Moland.

- Leie bil er som i ethvert annet land, Avis har kontor her. Elvecruise er også en fin måte å se landet på. Du kan jo sjekke elvecruisespesialisten Escape, avslutter hun.

Les flere saker fra Dagbladets reiseeksperter her.