Kalte det en virkelig tragisk lyktestolpe og et skjelett av et klokketårn

Egentlig skulle verdens mest berømte tårn rives i 1909.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

PARIS (Dagbladet): Paris er byen du besøker igjen og igjen og oppdager noe nytt av byens historie hver eneste gang.

Som historien om Eiffeltårnet: Byggmester var den da 57 år gamle ingeniøren Gustave Eiffel, og tårnet ble bygget til verdensutstillingen i 1889.

Monstertårnet Mange var kritiske til at man i hjertet av hovedstaden reiste et slikt unyttig monstertårn, sto det i et protestskriv fra byens kunstnere.

Forfattere kalte tårnet en virkelig tragisk lyktestolpe og et skjelett av et klokketårn.

Planen var å rive det hele i 1909, men på grunn av den økende interessen for radioteknologi besluttet man å beholde det noen få år til.

I dag er Eiffeltårnet blitt den største turistmagneten i byen og selve symbolet på Paris, skriver forfatteren Erik Bjørnskau i boka «Paris - Metropolens facinerende historie».

EIFFELTÅRNET: Ble skjelt ut av kunstnerne i Paris da det sto ferdig i 1889. Foto: GEIR BØLSTAD
TURISTATTRAKSJON: I dag er Eiffeltårnet byens hovedattraksjon og besøkes av mer en 7 millioner i året. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
NOTRE-DAME: Turister kan gå opp i det nordre tårnet og se utsikten over Paris. Foto: GEIR BØLSTAD
LOUVRE: Her med glasspyramiden tegnet av I.M. Pei. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
SACRE-COEUR: Kirken med navnet Det Hellige Hjertet er en av byens mest fotograferte. Foto: GEIR BØLSTAD
METROEN: Mange av metronedgangen har originale Art Noveau utforminger på gateplan. Foto: GEIR BØLSTAD
MATKULTUR: Små og store setter pris på god mat i Paris. Her fiskerestaurant på Boulevard Beaumarchais. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
MOBILMAT: Det er bare i matbyen Paris vi har sett sånne mobilcovere. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
LUNSJ-KØ: Hos slakter Bequerel er lunsjkøene lange for dem som vil ha med seg en ferdigstekt lunsjkylling hjem. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
MARAIS: Le Progres er en av de tradisjonelle barene som fremdeles holder koken i den gamle bydelen. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
I MARAIS: Jeg liker godt denne gaten, sier sier Petter Jakobsen fra Oslo i Rue de Vieille Temple i Marais. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI

Men Paris har også mye annet å vise fram:

Vi står på Place des Vosges. Den store plassen som Henri den 4 fikk anlagt i 1612 regnes som en av de vakreste plassene i verden.

Den store parken i fullstendig symmetri med fontener i alle fire hjørner er omgitt av Paris eneste røde mursteinsbygninger, 36 i tallet hvor rikmannsfolket bor.

Pikinik i Marais Det er bare tre år siden det ble lov å sitte på gresset på Place des Vosges, en av de få parkene i Paris hvor det er tillatt.

Tidligere kom politiet, blåste i en fløyte og alle måtte fjerne seg fra gresset til politiet hadde gått.

Nå har opprørske parisere vunnet parkkampen og parken er stedet hvor pariserne slapper av, leser, sover, leker, trener eller bare nyter bylivet på en grønn og symetrisk flekk  i Paris.

Søndagslunsj - Vi kommer hit hver søndag, sier Anja fra Paris.

Sammen med et tjuetall venner og familier møtes de til piknik på Paris vakreste plass sist søndag.

SØNDAGSPIKNIK I PARIS: Place des Vosges i bydelen Marais  regnes som en av verdens vakreste plasser. Dette er også en av de få parkene i Paris hvor det er lov å sitte på gresset. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
SØNDAGSPIKNIK I PARIS: Place des Vosges i bydelen Marais regnes som en av verdens vakreste plasser. Dette er også en av de få parkene i Paris hvor det er lov å sitte på gresset. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI Vis mer

Place des Vosges ligger øst i Marais.

Med gamle bygårder, herskapshus og smale middelaldergater regnes bydelen i 3. og 4. arrondissement som en av de hyggeligste områdene å besøke i Paris.

Sammen med de travle gatene i nærliggende Bastillen er dette nå byens hippeste områder med uteliv, nattklubber og spisesteder.

Tørrlagt sump Le Marais betyr sumpene.

Bydelens historie fra tørrlagt sump til luksusboliger, til fattighus og håndverkerstrøk og på slutten av 1990-tallet tilbake til luksusboliger, kunstgallerier, og trendy designbutikker gjør bydelen til en spennende miks, som dessverre nå er i ferd med å forsvinne.

Haute Marais, den øvre bydelen i Marais  har alltid vært borgerskapets bastion, med eksklusive butikker og spisesteder.

Nordmann i Paris Vi går i den tradisjonelle gata Rue de Vieille du Temple nedover Marais. Her møter vi norske Petter Jakobsen på handletur.

- Jeg liker godt denne gata og går her hver gang jeg er i Paris, forteller han.

 PARIS-MORO:  Hver tredje søndag i måneden er det amatørløp fra Bastillen og nedover mot Seinen. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
PARIS-MORO: Hver tredje søndag i måneden er det amatørløp fra Bastillen og nedover mot Seinen. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI Vis mer

Her kan du fremdeles finne små familiedrevne spisesteder som Chez Nénezze, Le Bonnier og Enfants Rouge.

Enkle og rimelige steder som Le Progres, som følger den gamle tradisjonen med å ha kokte egg stående på disken, i tidligere tider var det en lov at alle kunne få et egg for å spise seg mett på barer.

Tradisjonen forsvinner Men dette er de siste originale stedene i dette kvartalet forteller kunstnere på nabolagskafeen La Perle.

Økonomien er i ferd med å knuse den gamle tradisjonen. De små taper kampen mot trendy motebutikker og utesteder, og det bygges om pusset opp og hamres for fullt overalt.

Klokka seks hver ettermiddag forandrer også La Perle. Da går de hyggelige naboene hjem og byens hippeste inntar det som endrer seg til en supertrendy bar. Det var forresten der John Galliano hadde sitt famøse utbrudd i fjor.

Nå føler veldig mange mange asiatiske turister behov for å dokumentere kafeen med kamera.

Han var blitt plaget av turister hele den kvelden, fortelles det på kafeen.

Galliano bor forresten rett borti her bak den røde porten. Det står John1 på porten, tipser kafékundene.

Bybiografi Forfattere og journalist Erik Bjørnskau er bedre kjent i Paris enn mange. «Paris - Metropolens fascinerende historie» er en slags biografi om den franske hovedstaden.

Det er første gang på lenge det er kommet ut en slik bok om Paris på norsk. Det er ingen turistguide, men beskriver stedene, menneskene, dramaene, mordene, kjærlighetshistoriene, politikerne, krigerne, skurkene og heltene i historien om Paris.

Boka er blitt en historisk slentring i Paris gjennom 2000 år. Kronologisk ordnet- fra romernes etablering av Lutetia og fram til i dag, forteller forfatteren.

- Jeg har vel skrevet en type bok som jeg ville ha lyst til å lese selv. Ei bok som tar leserne på alvor, dette er nok ikke en helt vanlig og lettfordøyelig guidebok, innrømmer han.

Kulturturist Bjørnskau har selv studert i den franske hovedstaden, og har besøkt byen utallige ganger gjennom førti år.

Jo, man må nok være nokså godt kjent i Paris for å gi seg i kast med en slik bok, forteller forfatteren.

- Nå har jeg ikke akkurat saumfart hver eneste gate og hvert strøk. Det er steder jeg ikke har vært, selvfølgelig.

PARIS-EKSPERTEN:  Erik Bjørnskau på kafeen Le Petit Zinc ved Boulevard St. Germain. Foto: PRIVAT
PARIS-EKSPERTEN: Erik Bjørnskau på kafeen Le Petit Zinc ved Boulevard St. Germain. Foto: PRIVAT Vis mer

- Men jeg kjenner vel til de fleste viktige stedene, monumentene og severdighetene. Når det er sagt er denne Paris-historien også et journalistisk utvalg. Så det er sikkert noen som vil vite om hendelser som jeg ikke har tatt med.

Oppdagerferd - Du kan si at dette er en oppdagerferd i Paris gjennom tid og rom for viderekomne.

For den som kanskje allerede har vært en eller to ganger i byen, og som har lyst til å oppdage noe nytt og lære noe nytt kanskje?

- Dessuten er boka klart skrevet for et norsk publikum, jeg har tatt med en del norske vinklinger, om kjente nordmenns oppdagerferder i Paris.