KAMSKJELL: De er dyre, men du trenger ikke mye. Foto: Trygve Indrelid fra Hellstrøm-boka Bagateller
KAMSKJELL: De er dyre, men du trenger ikke mye. Foto: Trygve Indrelid fra Hellstrøm-boka BagatellerVis mer

Kamskjell, lam og sjokolade

En fantastisk tre-retters som du kan lage i helga.

Jepp, jeg har lyst til å tjuvstarte litt på høsten. For høsten er helt klart blant topp fire av årstidene.

Når den først kommer, vil jeg ha mer av den med en gang. Gi meg skikkelig høst! Kaldere! Våtere! Mer kakao!

OPPSKRIFT PÅ LAMMEGRYTE: Denne lammegryta har alt av det beste høsten byr på! Foto: Erik Hannemann
OPPSKRIFT PÅ LAMMEGRYTE: Denne lammegryta har alt av det beste høsten byr på! Foto: Erik Hannemann Vis mer

Og maten? Varmere! Mektigere! Mer fårikål!

En helgemeny består av (minst) tre retter. At det blir lam til hovedrett, ja, det er gitt.

Forrett Så, før jeg kommer til fåret, begynner vi med forretten. Jeg liker å bruke lang tid på å klekke ut hva jeg skal spise først. Kanskje jeg skal lage de fabelaktige bakte reddikene? Eller hva med carpaccio av laks?

OPPSKRIFT PÅ DESSERT: En dessert med sjokolade, banan, brioche, mandler og smøreost er mektige saker... Foto: Erik Hannemann
OPPSKRIFT PÅ DESSERT: En dessert med sjokolade, banan, brioche, mandler og smøreost er mektige saker... Foto: Erik Hannemann Vis mer

Akkurat nå står kamskjell høyest i kurs. Jeg ble minnet på denne gode (og avanserte) oppskriften fordi opphavsmannen, Eyvind Hellstrøm, er i gang med ny TV-serie i disse dager.

Vi får se an humøret, kanskje blir det den forenkla variant. For, dersom man skal følge oppskriften til punkt og prikke må man ha ferske kamskjell og granateple. Det blir godt, du verden! - men det er også lov å gjøre livet litt enklere.

Hovedrett! Hovedretten er ikke fårikål. Det får jeg vente litt med. Men det jeg planlegger er en herlig gryte med lam og masse gode rotgrønnsaker. Den er enkel og når grønnsakene er skrelt og hakket, er jobben gjort. Det viktigste er at kjøttet koker seg mørt nok.

Dessert! Nevnte jeg mektig? Jepp, om du ikke synes denne er mektig, så er du heldig. Da er ingenting overdådig nok. Og sånn er jeg. På godt og (ikke så mye) vondt.

Desserten består av ristede mandler, søt brioche, banan, smøreost med solbær og sjokoladesaus... Det er ingen som sier du må spise opp alt, men det er heller ingen som sier du ikke skal gjøre det. Det er helg!


Les også:
Pannekaker med ny topp
En ukemeny for deg som liker god mat
Slik lager du perfekte muffins
10 oppskrifter med kjøttdeig
Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.