Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Kan de kreve betaling?

Nei, ikke når butikken glemmer å advare deg.

MÅ AVTALES: Selger skal si klart og tydelig fra hva du må betale for, selv før selger vet om du må betale noe som helst.  Foto: PER ERVLAND / DINSIDE.NO
MÅ AVTALES: Selger skal si klart og tydelig fra hva du må betale for, selv før selger vet om du må betale noe som helst. Foto: PER ERVLAND / DINSIDE.NO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DinSide.no: Går produktet ditt i stykker, kan du ofte bruke reklamasjonsretten, uavhengig av om produktet har en egen garanti.

Du leverer da produktet til butikken, som sjekker om feilen er påført av kunden eller ikke. Om butikken mener du selv må ta regningen for en eventuell reparasjon, kan butikken kreve betaling for undersøkelsene av produktet.

Men bare om de klart har varslet om den potensielle regningen på forhånd.

Og butikken kan ikke reparere produktet og kreve betalt for dette uten avtale.

Fikk overraskelsesregning Dette fikk en Oslo-kar nylig erfare, da han leverte en Jura ENA5-kaffemaskin tilbake til butikken etter at den streiket. Maskinen, som kostet over 5000 kroner, hadde nemlig tettet seg, til tross for at kunden mente å ha fulgt renseinstruksjonene til punkt og prikke.

Butikken mente at kunden slettes ikke hadde renset maskinen slik han burde, og sendte ham derfor en regning på 919 kroner for sjekk og rensing av maskinen.

Kunden nektet å betale, da han mente feilen var maskinens egen, og sendte saken videre til Forbrukertvistutvalget (FTU). Utvalget gir kunden fullt medhold. Oslo-karen skal få tilbake de 919 kronene, og på den måten få reparasjonen gratis.

Ikke fordi utvalget finner mannen uskyldig i renseslurv - for det bryr de seg faktisk ikke om. Poenget er at butikken finnes skyldig i å ikke opplyse kunden om regning for verken undersøkelse eller reparasjon.

Dette sier loven Får du ikke gjennomslag for reklamasjonssaken din, kan butikken kreve betalt for undersøkelsene som kreves for å finne ut av hvorvidt de skal ta regningen eller ikke. Da kan de selvfølgelig også ta betalt for reparasjonen.

Men forbrukerkjøpsloven paragraf 30 sier at butikken bare kan sende deg regning «dersom selgeren har gjort forbrukeren uttrykkelig oppmerksom på at han eller hun selv må dekke slike kostnader».

Når du leverer et produkt til butikken, skal de altså si klart og tydelig fra om at du må betale for undersøkelsene om du blir beskyldt for å ha påført feilen selv. Og de kan ikke reparere den mot betaling uten å spørre deg først.

Og har de ikke gjort det, kan du altså gjøre som mannen i vårt eksempel: Kreve gratis reparasjon.

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.

Flere saker får du her:
Alternativet: Dr. iPod reparerer vår ødelagte iPad
Tar reparasjonen for lang tid, kan du kreve nytt produkt!
Er vinterjakka i ferd med å gå i stykker? Bruk reklamasjonsretten på klær!

Hele Norges coronakart