Kan den erstatte PC-en?

Surface Pro 2 kan kjøre alle PC-programmene dine. Og den gjør det lydløst.

DinSide.no: Microsoft lanserte nylig to nye nettbrett, Surface 2 og Surface Pro 2. De to avløser modellene Surface RT og Surface Pro, og begge har blitt forbedret siden første generasjon.

Spørsmålet er om forbedringene er store nok til å lokke flere kjøpere denne gangen.

Like, men ulike De to brettene ligner hverandre på utsiden, men på innsiden er det noen vesentlige forskjeller:

Mens Surface 2 er basert på ARM-prosessor og kjører Windows 8.1 RT, har Surface Pro 2 en Intel Core i5-4200-prosessor og kjører full Windows 8.1 Professional.

I praksis betyr dette at Surface Pro 2 er en fullverdig PC i nettbrettformat, som kan kjøre alle de klassiske Windows-programmene dine uten problemer. Og siden det kan være vanskelig å styre klassiske programmer med pekefingeren, kommer Surface Pro med en smart penn til formålet. Men det er helt på det rene at den beste opplevelsen på Surface Pro får du gjennom Modern UI-apper, som samtlige først og fremst er laget med tanke på berøring.

Tekniske data Den største forskjellen er ny Intel-generasjon på prosessor, grafikk og trådløst nett (men fortsatt ikke AC-støtte, dessverre), bedre kamera, samt mulighet for to vinkler (20 og 40 grader). Sistnevnte gir en litt mer fleksibel løsning for dem som bruker brettet sammen med tastatur.

Tabellen ovenfor viser en detaljert sammenligning av spesifikasjonene til Surface Pro 2 mot forrige generasjon.

Microsoft har to nye deksler med integrert tastatur ute nå, Touch Cover 2 og Type Cover 2. Vi fikk levert førstnevnte med vårt testeksemplar, og dette tastaturet har trykkfølsomme felter på hver tast, mens sistnevnte har taster som trykkes ned som på et vanlig tastatur. Skriver du mye, vil vi definitivt anbefale sistnevnte, eller koble til et vanlig eksternt tastatur via Bluetooth eller USB-porten.

Trenger du egentlig mer enn 64 GB? Nytt er også en 256 og 512 GB-utgave, som riktignok blir meget kostbare. Vi testet 64 GB-utgaven, som i praksis bare har 33 GB ledig ved leveransen.

Det høres nok litt snaut ut for mange, men her er det et par ting å ta i betraktning:

• Microsoft gir deg 200 GB gratis nettlagring i SkyDrive i to år. Måten SkyDrive er integrert i Windows 8.1 gjør dette spesielt interessant, siden du selv kan velge hvilke mapper og filer som tilsynelatende ligger lokalt, men som i praksis bare ligger i skyen. Dette kan du lese mer om i denne artikkelen.

• Du kan enkelt doble lagringsplassen med et MicroSDXC-kort. 64 GB får du fra 369 kroner, ifølge Prisjakt.no.

Mye bedre batteritid Ny prosessor, grafikk og trådløst nett byr først og fremst på mindre strømbruk, for vår test viser at ytelsene for øvrig er ganske så like som på forrige generasjon.

Mindre strømbruk materialiserer seg på to måter. For det første er Surface Pro 2 så godt som lydløs i alle situasjoner, der forgjengeren var langt mer hørbar under tung belastning. Begge brett er utstyrt med to kjølevifter.

Mer viktig er det imidlertid at mindre strømbruk forbedrer batteritida.

Vi klarte nemlig å tyne Surface Pro 2 til 485 minutter, altså like over 8 timer, men da med så godt som ingenting kjørende.

MICROSOFT SURFACE PRO 2: Dokket i tastaturet blir den nærmest som en vanlig PC å regne. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS / DINSIDE.NO
MICROSOFT SURFACE PRO 2: På sidene sitter minijack (lyd ut/inn), volumkontroll, en USB-port, en mini-Displayport samt minnekortleser for microSD-kort. Fordypningen med de fem kontaktpunktene er den magnetiske strømkontakten. Alt er likt som på forgjengeren. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS / DINSIDE.NO
MICROSOFT SURFACE PRO 2: Touch Cover 2 har fått baklyste taster og bedre følsomhet enn første generasjon. Det krever imidlertid litt tilvenning å bruke. Skriver du mye, vil du sikkert like Type Cover 2 bedre. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS / DINSIDE.NO
MICROSOFT SURFACE PRO 2: Baksiden. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS / DINSIDE.NO
MICROSOFT SURFACE PRO 2: Den ser nesten helt lik ut som forgjengeren, men på innsiden sitter ny maskinvare som blant annet sørger for bedre batteritid. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS / DINSIDE.NO
MICROSOFT SURFACE PRO 2: Støtte med to posisjoner øker fleksibiliteten. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS / DINSIDE.NO

Med variert, lett bruk er en brukstid mellom 6 og 7 timer realistisk, der vi målte forgjengeren til 5. Det er en vesentlig forbedring, men fortsatt et stykke opp til de langt mer strømgjerrige ARM-baserte brettene, som for eksempel Ipad.

Kan den erstatte PC-en? Surface Pro 2 har en flott og responsiv berøringsskjerm, og yter godt nok til «alt» av aktuelle programmer og apper, med unntak av de mest krevende spillene. At alt skjer lydløst er også med på heve inntrykket.

Den er imidlertid vesentlig tyngre og tykkere enn de mest solgte nettbrettene i 10"-klassen, og batteritida matcher fortsatt ikke helt.

Samtidig mangler brettet den fleksibiliteten en fullverdig PC har. Selv med to vinkler på støtten blir den aldri særlig komfortabel å ha i fanget, for eksempel.

Konklusjon Surface Pro er et gjennomført produkt, som sammen med Type Cover 2 fortsatt er en av de aller beste hybridene på markedet for deg som krever både støtte for «gamle» Windows-programmer og det stadig voksende (og stadig mer relevante) app-utvalget hos Microsoft.

Vi lander derfor på en femmer på terningen også denne gangen, om enn fortsatt noe svak.

For alle andre brukere er faren dessverre fortsatt stor for at produktet faller mellom to stoler.

LES OGSÅ:
Har de knekt nettbrettkoden?
Her er de nye Ipadene

SJEKK FORSKJELLEN: Detaljert sammenlikning av spesifikasjonene til Surface Pro 2 og forrige generasjon, Surface Pro.
SJEKK FORSKJELLEN: Detaljert sammenlikning av spesifikasjonene til Surface Pro 2 og forrige generasjon, Surface Pro. Vis mer