Kan du forskjell på ekte og uekte kanel?

Kan du forskjellen på ceylon og cassia, er veien til baksthimmelen kort.

EKTE KANEL EN SELVFØLGE: Lom-bakeriets Morten Schakenda mener det er to typer kanel - ekte og uekte. Foto: PÅL RØDAL
EKTE KANEL EN SELVFØLGE: Lom-bakeriets Morten Schakenda mener det er to typer kanel - ekte og uekte. Foto: PÅL RØDALVis mer

Dinside Husker du den første gangen du satte tennene i en saftig kanelbolle? Eller kjente lukten av mormors sukker- og kanelglaserte epler på signaturkaken?

Kanel, om det er på lørdagsgrøten eller i gluhweinen og julegløggen, får fram mange gode minner hos de fleste av oss.

Men hvor mange ganger har vi egentlig smakt og luktet på ekte kanel? Det finnes nemlig to typer kanel, og bare én av dem er ekte.

Det er ikke den vi som oftest får tak i på nærbutikken.

Forvirret? Her skal du få en oversikt over hva som er hva.

Trend og tradisjon: Er grøt den nye sushien?

Kanel og kanel I krydderhyllen finner vi kanel i både glass og pose, enten i pulverform eller stang.

Fargen kan variere noe, men kanel er det likefullt. Eller?

- Vi har to typer kanel. Ceylonkanel, eller cinnamomum verum, som også er kjent som ekte kanel, og cassiakanel, sier produktutvikler hos krydderprodusenten Urtekram, Line D. Iversen.

Forskjellen på de to ligger i smaken, hvor de kommer fra, cassiakanelen fra Vietnam og Indonesia og ceylonkanelen fra Sri Lanka, Madagaskar og Vietnam, og hvor mye kumarin de inneholder.

Ikke alt pepper er ekte pepper heller, se hvilken type pepper du bør bruke når.

Mindre kumarin i ekte kanel Og her er kumarin et viktig stikkord, for i tillegg til å gi mye smak er det også et giftstoff som kan skade leveren i for store mengder.

Så skadelig skal det være, at Mattilsynet i samråd med EUs hovedkvarter, advarer mot bruken av krydderet. Den daglige dosen for oss voksne bør ikke være mer enn 1,4 gram, noe som tilsvarer en halv teskje.

Det pussige er bare at det er store forskjeller på kumarininnholdet i de to ulike kaneltypene.

- Begge typer kanel inneholder kumarin, men innholdet varierer hos de to. Ceylonkanel innholder omkring 200 mg per kilo, mens cassiakanel inneholder fra 600- til 2000 mg per kilo, sier Iversen.

Betyr det at vi ikke trenger å være så engstelige for å bruke kanel, så lenge det er ekte vare?

Forbudte følelser: Andreas Viestad om kanel

- Skal dufte litt sitrus På Bakeriet i Lom har de sterke følelser for kanel. Her lager de over 1500 kanelsnurrer daglig, med fløyelsmykt meierismør, godt sukker og ja, ekte kanel i deigen.

De får ferdig knust kanel i tilitersbøtter til døra, som gir så mye krytt og smak at kun to spiseskjeer er nok til et parti med boller med en kilo hvetemel i bunn.

- Det finnes to typer kanel, den ekte og den uekte. Ceylon er den ekte, og er den veldig god, lukter det sitrus, appelsin og sitron når du knuser den med en steinmorter, sier mannen bak Lom-bakeriet, Morten Schakenda.

Og ceylonkanel, i motsetning til cassiakanel, kan du lett knuse mellom fingrene dine, og pulveret er nesten som melis. Den har en søt aroma, men smaker ikke like søtt som cassia. Smaken er mer pikant og krydret, og sparker mer fra seg.

Cassiakanel har på sin side mer sødme, men mangler duften av sitrus. Fargen er dessuten litt mørkere.

Dinside har testet ferdig mot hjemmelaget fyll til kanelbollene

Her får du tak i ekte vare Men hvor finner vi ceylons gull da? Tar vi en tur i butikken, er det jo stort sett cassiakanel å få kjøpt.

Ikke for det, den har jo den karakteristiske smaken vi elsker på grøten, og er skjønn å drysse over eplebitene.

Skjønt, sjekker du ut helsekostforretninger og steder der de har mye økologiske råvarer, risikerer du å få med deg ekte kanel hjem i posen. Og stadig flere produsenter har ceylon å by på, så utvalget har etterhvert blitt ganske stort.

Et lite tips? Er det ikke opplyst om at det er ceylonkanel på pakningen, er det mest sannsynlig ikke det, men den mer vanlige cassiakanelen.

Hiv oppi en kanelstang eller to Glem heller ikke at kanel er mer enn bare pulver. For selv om det er godt å ha over grøten, er en kanelstang genial å piffe opp en matrett eller en drikk med. Men den kan være sterk, så du vil ikke ha den i for lenge.

- Hele stenger kan du bruke oppi kakaoen eller når du koker syltetøy de siste minuttene det står og trekker, for å få ut maks aroma og smak, tipser gründeren bak restaurantene Kolonihagen og Maemo, Jon-Frede Engdahl.

Og det samme kan du gjøre i mat, som i tacosausen du lager fra bunnen av, eller i mer eksotiske retter med oppskrifter fra Marokko og Tunisia.

Eller hva med en ile merengada-drink i Catalonia-stil? Ta litt sukker, skall fra en sitron og kanel opp i kokt melk, og riv over litt fra en kanelstang, og vips blir det fest.

Kanskje du helt enkelt vil fylle huset med de deiligste dufter? En kjele med kokt vann, en kanelstang eller to og litt nellik er alt du trenger.

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.

Kan du forskjell på ekte og uekte kanel?