VÆR SAMMEN: Bryt hverdagsmønsteret og jobb bevisst med å øke intimiteten, råder våre eksperter. Foto: Colourbox
VÆR SAMMEN: Bryt hverdagsmønsteret og jobb bevisst med å øke intimiteten, råder våre eksperter. Foto: ColourboxVis mer

Kan du ikke huske sist dere hadde sex?

Kanskje det er på tide å ta vårpussen på forholdet. Her er 14 gode råd.

(Dagbladet God torsdag!):
Det er en kjent sak at mange par setter sin lit til ferie og fri når det kommer til å pleie forholdet.

Ekspertene mener derimot at grunnlaget legges i hverdagen.

Vi ba om råd for de vanligste hverdagsutfordringene. Med andre ord: Start nå om du vil ha en god sommer sammen med den du er glad i!

•Vær oppmerksom - Et godt parforhold krever at du er lydhør, oppmerksom og tilstede. Den største utfordringen i hverdagen, blir for mange å ikke ta hverandre for gitt, sier psykolog Frode Thuen ved Universitetet i Bergen.

Han tipser om at det er lurt å stoppe opp og spørre seg hva som skal til for å styrke samhørigheten.

Å ha et felles mål å jobbe mot, vil fungere for mange.

FRODE THUEN: Professor i psykologi. Vis mer

- Samfunnet i dag er ikke bygget for samliv. Vi har begrenset mental energi, og er mest opplagte på morgenen. Da drar de fleste på jobb og mange er slitne når de kommer hjem. Dermed kan det bli vanskelig å tolke alt partneren sier og gjør på en positiv måte, sier klinisk psykolog Anne Marie Fosse Teigen ved Familievernkontoret i Follo, som nylig har gitt ut boka «Varig kjærleik. Ei handbok».


•Ta grep nå En hektisk hverdag med jobb, foreldreansvar og fritidsaktiviteter er imidlertid ingen unnskyldning for å ikke pleie forholdet.

Ønsker du et lykkelig samliv, er det viktig at dere fungerer sammen - også i hverdagen.

- Det handler mest av alt om innstilling. Begge parter må være villige til å velge bort noe annet for å få tid og overskudd til å jobbe med forholdet. En kjæreste-weekend alene kan ikke erstatte at dere har det godt sammen i hverdagen. Har dere først fått øynene opp for hverandres svakheter og mangler, fører det raskt til dårligere kommunikasjon og risiko for at samtalen skal dreie i negativ retning, sier Mette Haulund, samlivscoach og grunnlegger av parforholdsraad.dk og skilsmisseraad.dk.

•Ett skritt av gangen Er du først kommet inn i et negativt mønster, krever det mer enn noen ferieuker å komme ut av det, i følge coachen. Dermed bør dere ta grep allerede nå, i god tid før ferien.

- Å kjempe for å styrke samliv og relasjon, kan være et langt og seigt trekk. Dere finner kanskje ikke tilbake til hverandre på bare noen måneder. Ta ett skritt av gangen, oppfordrer Haulund.

•Bryt mønsteret - Så godt som alle forhold kan reddes, men det krever innsats og arbeid fra begge parter, mener psykolog Thuen.

Han sier det er avgjørende å ta tak i ting som er vanskelige, fremfor å lukke øynene og unngå dem.

ANNE MARIE FOSSE TEIGEN<: Klinisk psykolog. Vis mer

- Gjør ting sammen. Dyrk de positive sidene som gjorde at dere fant fram til hverandre i utgangspunktet, blant annet nærhet og sex. Jobb mot et felles mål for å beholde samhørigheten.

Til småbarnsforeldre som ikke føler at tiden strekker til, har han følgende råd:

- Søk avlastning. Ansett en barnevakt en gang i uka og bruk den ledige tida på hverandre. Jobb bevisst med å øke intimiteten. Bestem dere for å kysse hverandre noen ganger hver dag.

•Avklar på forhånd Den klassiske forventningen om at «i ferien får vi det bedre», gjelder slett ikke for alle, ifølge Teigen.

Ofte henger det sammen med ulike forventninger.

- Det vil lønne seg å snakke om forventninger til ferien på forhånd. Hvordan drømmer dere om at det skal bli? Kanskje den ene vil slappe av på stranda, mens den andre vil dra på fottur i fjellet. Avklar på forhånd. Når forventinger brytes, fører det til skuffelse og partneren kan bli lei seg, sier hun.

METTE HAULUND: Skilsmisse-coach. Vis mer

 Teigen advarer også mot å forvente seg at partneren vil forandre vaner og personlighet i ferien.

- Personlige forskjeller blir enda tydeligere enn ellers fordi vi har mer overskudd til å være oss selv.

Her er samlivsekspertenes 14 råd til dere som vil styrke forholdet:

1. Jeg tar partneren for gitt
Samlivscoach Mette Haulund:
- Når fokus er på alt annet enn forholdet, tar du samlivet som en selvfølge. Kanskje snakker dere stadig mindre om følelser og kjærlighet. Sex nedprioriteres fordi «vi kan gjøre det i morgen». Stopp opp og snakk om det som skjer. Vær oppriktig engasjert i partnerens liv og personlighet. Bli mer åpen om egne følelser og tanker. Vi kan ikke gjette oss til hvordan andre har det.

Psykolog Frode Thuen: - Gjør ting sammen for å beholde samhørigheten. Sett opp mål å jobbe mot.

2. Jeg blir ikke lyttet til
Haulund:
- Begge må være imøtekommende, selv i diskusjoner og konflikter. Om
en av partene kommuniserer aggressivt og angripende, vil den andre gå i forsvar. Ofte
ender det i konflikt. Ta utgangspunkt i deg selv når du skal ta opp noe. Ønsker du at partneren skal ta større del i husarbeidet, start samtalen med at du ønsker mer tid sammen, men at du sjelden har overskudd fordi du stresser med husarbeidet. Be om hjelp til å finne løsning. Fortell at du blir lei deg av å føle at du står alene med ansvaret fordi du gjerne vil føle at dere står sammen.

3. Vi deler ikke samme syn på ting
Klinisk psykolog Anne Marie Fosse Teigen:
- Ulike forventinger skyldes hva
som helst, men ofte ligger ulike personligheter til grunn. Når forventninger brytes, fører det til skuffelse som kan gjøre oss sure og irriterte.

Haulund: - To individer med ulik kunnskap fører til ulike reaksjoner og handlinger. Bli ordentlig kjent for å forstå og akseptere forskjellighetene deres.

INGRID STAKKESTAD (27), PROSJEKTLEDER OG KHALIL NAGHMOUCHI (26), KOKK: Bor i Oslo. Vært gift i åtte måneder. - Det er viktig å si «I love you» ofte til hverandre, ler Ingrid.- Og det er selvfølgelig viktig å ta vare på hverandre, gi hverandre komplimenter og smågaver. Å kysse mye er også viktig. Resten er hemmelig, spøker Khalil.Foto: Steinar Buholm Vis mer

Fosse Teigen: - Finn grunnen til partnerens synspunkter, ønsker og behov. Kanskje kommer det frem verdier eller hendelser du ikke var klar over?

Thuen: - Tilpass forventinger etter faser i forholdet. Par med barn forventer andre ting enn par som er nyforelska.

4. Jeg irriterer meg over partneren
Fosse Teigen:
- Det er naturlig å få lyst til å korrigere andre, fordi vi bruker oss selv som referanse. Ikke tenk at bare partneren din er sær, begge er sære!

Haulund: - Vi blir raskt lei snorking og hår
i vasken. Om vi ikke prater om dem, kan likegyldige ting bli til problemer som vokser.

Thuen: - Så lenge irritasjonsmomentene du opplever ikke fører til dårlig kommunikasjonsmønster, må du akseptere disse. Fleksibilitet og tilpasningsdyktighet er viktig for å klare å leve sammen.

5. Vi er ofte uenige
Haulund:
- Det er okei å være uenige, krangler er umulig å unngå i et forhold. Det avgjørende er hvordan dere løser ting. Husk at dere er et team og at ingen skal vinne noen «kamp».

Fosse Teigen: - Konflikter som stadig går igjen uten at dere oppnår løsninger, er ting dere må lære å leve med.

KRISTIN HALLERÅKER (28), STUDENT, OG DANIEL OLSSON (31), PILOT: Bor i Oslo. Vært samboere i åtte år. - I et forhold er det viktig å få tid til seg selv, sier Kristin. - Det er også viktig å holde hender og kline mye, smiler Daniel.Foto: Steinar Buholm Vis mer

Thuen: - Oppnå forståelse for hverandre og inngå kompromisser. Vær enige om at dere er uenige.

6. Jeg vet ikke hvorfor vi krangler
Haulund:
- Lytt til hverandre for å finne ut hva problemene deres er. Kartlegg de største og mest grunnleggende. Skriv holdningene deres på en lapp, så dere er sikre på å være enige om problemene. Sett felles mål og evaluer en gang i måneden.

7. Jeg er ikke forelska lenger
Haulund:
- Forelskelsen varer vanligvis 6 - 12 måneder. Når den forsvinner, erstattes den av en dypere kjærlighet, eller likegyldighet og oppløsning. Husk at det er viktig å vise kjærlighet, nærvær og respekt, også når forelskelsen forsvinner.

Thuen: - De fleste opplever at nysgjerrigheten fra begynnelsen avtar etter hvert. Få er like nyforelska etter noen år, men det betyr ikke at forholdet er lite verdifullt. Behold en positiv innstilling, erkjenn og tilpass dere ulike faser i forholdet.

8. Jeg har lite tid til partneren
Fosse Teigen:
- Fokuser på små, gode ting i hverdagen. De er av avgjørende betydning. Lytt når han/hun snakker til deg, og del noen sekunders udelt oppmerksomhet hver dag.

Haulund: - Jo flinkere dere er til å huske at forholdet må vannes, gjødsles, pleies og passes som en vakker og skjør blomst, jo større mulighet har dere for å lykkes. Ha det i tankene uansett hvor mye andre ting krever av deg. Gjør noe sammen daglig. Kanskje er det bare å spise et måltid eller spørre hverandre om dere har sovet godt eller hatt en fin dag.

9. Vi snakker aldri sammen
Haulund:
- Øv på å snakke og involvere hverandre i personlige tanker og følelser.
Prat om drømmer, opplevelser på jobben, holdninger til sport, politikk, matlaging og lignende. Sett felles mål og fortell hvordan dere jobber for å nå dem.

Thuen: - Bli nysgjerrige på hverandre. Dyrk felles aktiviteter som trening eller språkkurs. Da oppnår dere et felles fokus.

10. Jeg vet ikke hvorfor vi er et par
Fosse Teigen:
- Snakk om den første tida etter at dere ble sammen. Forsøk å minnes hvorfor det ble akkurat dere. Hva var det dere falt for? Om det var tilfeldig at dere ble et par, fokuser på «hvorfor holder vi sammen»? Og «hvilke egenskaper gjør at vi fungerer»?

11. Vi har aldri sex lenger
Haulund:
- Begynn med å holde hender, kysse og kjærtegne hverandre. Ha avtale om at det ikke fører til noe i begynnelsen, om den ene ikke ønsker det.

Thuen: - Sex er ikke nødvendigvis viktig i et parforhold, men intimitet er avgjørende. Fysisk og emosjonell kontakt skiller kjærester fra venner.

12. Jeg klarer ikke si nei når partneren vil ha sex
Fosse Teigen:
- Om den ene stadig inviterer til sex og den andre ikke sier nei, kan det føre til at den som ikke hadde så lyst, får enda mindre lyst. Bli enige om hvordan det er best å si nei. Gjør andre aktiviteter som styrker relasjonen; kos med klærne på eller gå en tur sammen.

13. Det er vanskelig å invitere til sex
Fosse Teigen:
- Det er viktig med gode måter å invitere til nærhet på, men også å takke nei. Utvikle et eget språk. Har dere trygghet og fortrolighet, kan en skala fungere. Da kan du si «i dag er jeg en åtter» og partneren vil forstå hva du mener. Et annet begrep er «å gire». I tillegg til å opplyse om girene dere er i, kan dere be hverandre gire ned.

14. Barna gjør det vanskelig å være intime
Fosse Teigen:
- Småbarnsforeldre må være kreative. Husk at intimitet er så mangt. Om begge klarer å ha fokus på hverandre og oppnå kontakt, vil det fungere som innskudd i kjærlighetsbanken. Gi hverandre berøringer, komplimenter og små tjenester.

SØLVI YTTERMO (63), PENSJONIST, OG SVEIN YTTERMO (67), PENSJONIST: Bor i Harstad. Vært gift i 46 år. - Det viktigste i et forhold er å ta vare på hverandre og være tålmodige med hverandre, sier Svein. - Vi har vært gift i 46 år og jeg syns jeg skal ha honnør for det, spøker Sølvi.Foto: Steinar Buholm Vis mer

Thuen: - Par med barn føler ofte at de har mindre tid enn før. Egentlig er disse mye sammen, nettopp på grunn av barna. Forskjellen er å være bevisste på å ta vare på øyeblikk og opplevelser som partnere. Jobb aktivt og gjør typiske kjæreste-ting.

Denne artikkelen sto først på trykk i Dagbladets magasin God torsdag 03.05.2012.

ELIN VINTEREIDET (33), INGENIØR, OG RUNE KVAMME (41), ELEKTRIKER: Bor i Ålesund. Vært samboere i 14 år. - Man må tenke på at man er to og må derfor være snille med hverandre, og huske at begge skal ha det godt, sier Elin. - Ikke vært egoistisk, sier Rune.Foto: Steinar Buholm Vis mer
JOHANNE KARBØL (39), FYSIOTERAPEUT OG JØRGEN TØMMERÅS (37), JOBBER I NAV.Bor i Trondheim. Vært samboere i to år- Hvis jeg får tid til å dyrke mine egne interesser blir jeg snillere hjemme, sier Inger Johanne.- Jeg setter pris på å få dra jakt om høsten slik at jeg kan være litt «urmann». Ellers er det et tips at det er koselig å ha peis, sier Jørgen.Foto: Steinar Buholm. Vis mer
ANNE ELISE SJAASTAD(64), PENSJONIST, OG ATLE SJAASTAD(60), PENSJONIST: Bor i Levanger. Vært gift i 39 år. - Ikke ha det for travelt! Man må ta seg tid til å kose seg sammen, sier Anne Elise. - Og man må alltid snakke sammen om det skulle oppstå en konflikt. Så er et viktig å være litt raus, sier Atle.Foto: Steinar Buholm Vis mer