FLØYELSMYK: Panna cotta. Foto: Håvard Egge
FLØYELSMYK: Panna cotta. Foto: Håvard EggeVis mer

Kan du røre, kan du lage denne klassikeren

Panna cotta er digg, enkelt og billig.

Panna cotta er noe av det enkleste du kan lage innen kategorien dessert.

De fleste av oss kjenner den fra utallige restaurantmenyer, og det er neimen ikke rart, for panna cotta er rimelig og rask å lage. Den er i tillegg enkel å få til perfekt og er lett å lage til mange.

Som om ikke det var nok kan den gjøres klar i god tid før gjestene kommer.

Ikke rart at kokkene elsker denne fløyelsmyke desserten.

Rør hele tiden Populariteten blant restaurantkokkene er kanskje noe av grunnen til at mange antar at panna cotta er en gedigen utfordring man ikke bør forsøke seg på hjemme. Det er så langt ifra sannheten som du kan komme.

Kan du røre, så kan du lage panna cotta.

Bare bland vaniljestang, sukker og melk sammen med fløte. Dette kokes opp under konstant omrøring. Rør så gelatinbladene ut i fløteblandingen.

Her kan du faktisk si deg fornøyd og helle den kokte fløten over i porsjonsformer. Eller du kan gjøre som meg og røre litt til.

Jeg synes det er underholdende å prøve å perfeksjonere maten jeg lager, og derfor setter jeg blandingen over et kaldt vannbad (vann og isbiter) samtidig som jeg fortsetter å røre til blandingen begynner å tykne. På denne måten oppnår jeg to ting: Vaniljefrøene blir fordelt i panna cotta-røren og stivningsprosessen framskyndes - allerede to timer senere kan puddingen nytes.

Tør du hvelve? Panna cotta betyr egentlig kokt fløte, men jeg har også spist gode versjoner med mascarpone, rømme, tjukkmjølk eller yoghurt som hovedingrediens.

Du kan også variere ved å tilsette ulik smak. Limeskall, mørk rom eller appelsinlikør vil gjøre seg godt i panna cottaen.

Det eneste som kan være litt kinkig er å få panna cottaen over på en desserttallerken. Om du skulle ha problemmer med dette er det etter min mening lov å spise rett ifra formen fløteblandingen har stivnet i - dette vil for øvrig gjøre det mulig med en ekstra skvett fløte i blandingen som vil gi en enda mer harmonisk konsistens til sluttresultatet.

Den fløyelsmyke puddingen smaker helt nydelig alene. Men, her vil det også passe meget godt med frisk frukt, bær, karamellsaus, sjokoladesaus eller coulis til.

Les også:

Sjokoladekaker blir ikke bedre enn dette

Slik lager du tiramisu

Slik lager du perfekte brownies

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Panna cotta Dessert