Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Kan du tortilla-trikset?

Her er flere smarte knep som sikrer at kakene holder helt til jul.

METALLBOKS: Mange tiår med husmødre tar ikke feil: Tette kakebokser i metall er det beste når du skal oppbevare julekakene dine. Og med en tortilla-lefse i boksen til kaker som helst skal være litt myke, holder de også lenger. Foto: PER ERVLAND / DINSIDE.NO
METALLBOKS: Mange tiår med husmødre tar ikke feil: Tette kakebokser i metall er det beste når du skal oppbevare julekakene dine. Og med en tortilla-lefse i boksen til kaker som helst skal være litt myke, holder de også lenger. Foto: PER ERVLAND / DINSIDE.NO Vis mer

Dinside På tide å begynne med julebaksten? Du har kanskje begynt allerede?

Med disse smarte tipsene unngår du å servere tallerkenknusere til julekaffen.

Slik virker hevemidlene: Hornsalt, natron og bakepulver

Så lenge holder kakene Hvor lenge julekakene holder, er avhengig av hvilken type du lager. Den gode nyheten er at alle de klassiske julekakene holder lenge.

- Alt av kjekskaker og pepperkaker holder i omtrent tre uker, om du oppbevarer dem riktig, sier Cathrine Nilsen, landslagskonditor og konditor ved Dromedar bakeri i Trondheim.

Med riktig oppbevaring mener hun i luftettt kakeboks, gjerne metall. Du kan selvsagt også bruke en tett boks i glass eller plast om du har det, men Nilsen holder en knapp på metall.

- En god gammeldags kakeboks er ikke til å kimse av.

PROFFTIPS: Landslagskonditor Cathrine Nilsen fra Dromedar bakeri gir oss gode kaketips. Foto: ELISABETH DALSEG / DINSIDE.NO
PROFFTIPS: Landslagskonditor Cathrine Nilsen fra Dromedar bakeri gir oss gode kaketips. Foto: ELISABETH DALSEG / DINSIDE.NO Vis mer

Frityrstekte kaker som smultringer, goro, fattigmann og hjortebakkels holder i et par uker i en tett kakeboks. Disse kan fint fryses, da i plastposer, men de vil ikke være like fine og sprø når du tiner dem. Dette fikser du ved å gi dem en liten tur på rist i varm ovn etter at de er tint.

Vil du ha kransekake til jul, kan denne også fint lages opp i forkant og fryses i plastposer. Men montering og glasur bør du vente med til kaken skal spise. Det samme gjelder for ulike typer vannbakkels: De kan fint fryses og tines når du skal bruke dem, men du bør ikke fylle dem før de skal spises.

Holder bollene lenger med ferskere bakst? Vi har testet.

Tortillatrikset Når kakene så er i boks, holder de som nevnt over i to-tre-fire uker. Noen kaker skal være skikkelig sprø, mens andre skal være seigere, og ikke tørke inn og smuldre opp når du skal spise dem.

Et smart tips vi har plukket med oss fra Americas Test Kitchen er å legge tortillaer i kakeboksen for å hjelpe småkakene å holde på fuktigheten.

Klipp til bakepapir slik at det passer inn i kakeboksen, og legg en tortilla mellom to lag papir. Legg «tortillasandwichene» i bunn av kakeboksene, eventuelt som lagdelere, om du har plass til flere lag småkaker.

Vi har fått anbefalt å bruke brødskalker til det samme formålet, men vår erfaring er er at tortillalefser holder seg mye lenger enn brødskalker før de blir mugne.

TIPS: Legg klar kakedeig i sprøyteposer eller pakket godt inn i plast i kjøleskapet, så har du klar til å bake ferske porsjoner underveis. Foto: PER ERVLAND / DINSIDE.NO
TIPS: Legg klar kakedeig i sprøyteposer eller pakket godt inn i plast i kjøleskapet, så har du klar til å bake ferske porsjoner underveis. Foto: PER ERVLAND / DINSIDE.NO Vis mer

Få julebaksten unna på rekordtid med dette smarte trikset. Bedre blir den også!

Ikke bak ut alt Et annet tips til deg som ønsker å gå i gang med julebaksten allerede nå, er å ikke bake ut hele deigen med én gang.

Vanlig pepperkake- og småkakedeig holder flere uker i kjøleskapet. (Vår pepperkakedeig holder flere måneder i kjøleskapet, om vi pakker den ordentlig godt inn.)

Skal du oppbevare deigen lenge, bør du passe på at du bruker så ferske råvarer som mulig. Selv om smør og egg stort sett holder mye lenger enn det står på pakken, skader det ikke å ha ekstra ferske egg om deigen skal ligge en stund.

Enkelte deigtyper kan også fryses, dette gjelder blant annet de fleste typiske småkakene.

TIPS: Rull en pølse av kakedeigen før du fryser, så kan du enkelt skjære den opp i skiver når kakene skal bakes ut. Har du stor fryser, kan du også bake ut kakene og fryse dem på ark med bakepapir (pakket inn i plast). Tar du dem ut av fryseren når du setter opp komfyren er de ferdig tinte innen komfyren er varmt nok til å sette dem inn.

Planer om gjærbakst før jul? Dinside gir deg tipsene du trenger:

Slik blir gjærbaksten perfekt, hver gang
Temperaturen på vannet
Juster deigen med vann, ikke mel
Vi har testet fersk gjær mot tørrgjær
Holder bollene seg bedre med Ferskere bakst?
Blir baksten luftigere med Luftigere bakst?

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.

RESTER ETTER FREDAGSTACOEN? Legg tortillaer i kakeboksene for at mykere kaker skal holde på fuktigheten. Foto: PER ERVLAND / DINSIDE.NO
RESTER ETTER FREDAGSTACOEN? Legg tortillaer i kakeboksene for at mykere kaker skal holde på fuktigheten. Foto: PER ERVLAND / DINSIDE.NO Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling