IKKE OVERDRIV MED FRØENE: Sjekk hvorfor du ikke bør overdrive frøinntaket ditt i denne saken. Foto: FOTOLIA
IKKE OVERDRIV MED FRØENE: Sjekk hvorfor du ikke bør overdrive frøinntaket ditt i denne saken. Foto: FOTOLIAVis mer

Kan gi allergiske reaksjoner

Er du en av dem som lesser på med frø i smoothies og knekkebrød?

Solsikkefrø, chiafrø, linfrø, sesamfrø, hampfrø - er du en av dem som lesser på med frø i smoothies, salater, kornblandinger og bakevarer fordi du har lest at det er så sunt?

Da bør du få med deg dette.

I likhet med alger, sjøgress, hvetegress, acai og annen såkalt «superfood», har ulike frøsorter blitt en stor kostholdstrend de siste årene.

Men - som KK.no tidligere har skrevet, er faktisk ikke alle disse frøene like bra for helsen din. I hvert fall ikke i for store mengder.

Inneholder giftig tungmetall Tidligere analyser utført av Mattilsynet og næringsmiddelmyndigheter i andre land har for eksempel vist at det er lurt å begrense inntaket av solsikkekjerner.

For selv om disse frøene er en god kilde til protein, flerumettede fettsyrer, vitamin E, folat og en rekke mineraler som selen, kobber, mangan, magnesium og fosfor, inneholder de også betydelige mengder av det giftige tungmetallet kadmium, som blant annet kan skade nyrefunksjonen.

En voksen person bør ikke få i seg mer enn 0,15 milligram kadmium om dagen, og selv om du ikke trenger å droppe frøene helt, er det greit å holde seg til en liten dose om dagen (les mer om solsikkekjerner og kadmium på Matportalen.no).

Kan føre til allergier Når det gjelder sesamfrø, chiafrø og hampfrø, så kan det være lurt å begrense disse av en helt annen grunn.

Som klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør tidligere har uttalt til KK.no, så kan nemlig overdrevent inntak av frøsortene føre til allergier.

- Det er ikke tilsvarende begrensninger om maksimalt inntak av sesamfrø, chiafrø og hampfrø, siden de ikke har samme problematikk når det gjelder tungmetaller, men det er likevel grunn til å moderere inntaket av disse, har Sundfør forklart:

- For høyt inntak kan nemlig føre til allergiske reaksjoner.

Til tross for at det stadig vekk dukker opp nye studier som lover at ulike frø kan være bra for hjertehelsa og stabilisere blodsukkeret ditt, understreker Sundfør at det er grunn til å være noe kritisk.

INNEHOLDER SKADELIG STOFF: Solsikkekjerner - som her avbildet, inneholder det giftige tungmetallet kadmium, og anbefales derfor ikke i store mengder. Foto: FOTOLIA
INNEHOLDER SKADELIG STOFF: Solsikkekjerner - som her avbildet, inneholder det giftige tungmetallet kadmium, og anbefales derfor ikke i store mengder. Foto: FOTOLIA Vis mer

- Det er sparsommelig med dokumentasjon for de positive helseeffektene til disse frøene, og ut fra dagens forskning er faktisk negative helseeffekter like sannsynlig som positive, har ernæringseksperten forklart.

Energirike matvarer Giftige tungmetaller og mulige allergier er ikke de eneste grunnene til at du bør følge med på frøinntaket ditt.

Ifølge Kari H. Bugge, som er ernæringsfysiolog og fagsjef i Grete Roede AS, er frø, i likhet med nøtter, energirike matvarer.

- Frø og kjerner er næringsrike matvarer. De er imidlertid energirike, så om du er opptatt av å passe vekten, bør du ha et bevisst forhold til hvor mye og hvor ofte du unner deg frø av ulikt slag. Selv om frø er sunt, er det ikke slik at jo mer jo bedre. Det er rett og slett ingen matvare som er sunn i for store mengder, sier hun til KK.no.

Ifølge Bugge bør du også variere frøinntaket ditt. Altså - ikke spis de samme frøene hele tida.

- En av mine kjepphester er rådet om å spise variert. Har du et variert kosthold der du inkluderer mange forskjellige matvarer, vil kroppen din få tilgang på mange forskjellige næringsstoffer som den trenger, samtidig som du unngår å få for høye doser av eventuelle skadelige stoffer som kan være i maten.

Hun mener også at det er flere positive ting ved å få i seg litt frø.

- Når du spiser kjerner og frø, får du med deg alle næringsstoffer i matvaren - også de aktive plantestoffene, som planten selv produserer for å beskytte seg mot skadedyr og andre angrep fra omgivelsene. På linje med at vi også produserer beskyttende stoffer i vår egen kropp for å hindre at skadelige stoffer får anledning til å utøve skade på våre vev, sier hun.

Dette bør du vite om noen av frøene Sesamfrø: Allergiske reaksjoner som følge av sesamfrø er blitt økende blant befolkningen, og årsaken er blant annet endring i spisevaner.

- Tilsetning av mer sesamfrø i maten har ført til økt forekomst av atopisk allergi mot sesam, og det dreier seg ofte om ganske alvorlige reaksjoner, har Sundfør forklart.

Det finnes ingen øvrig grense for inntak, men det er greit å vite av økt forbruk av sesamfrø øker risikoen for sesam-allergi.

Chiafrø:
Ifølge Sundfør kan også chiafrø ha allergifremmende egenskaper.

POPULÆRT: Ulike frøsorter har blitt veldig populært å bruke i maten de seineste årene - ikke minst i hjemmelagde knekkebrød. Foto: ALL OVER PRESS
POPULÆRT: Ulike frøsorter har blitt veldig populært å bruke i maten de seineste årene - ikke minst i hjemmelagde knekkebrød. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer

- Ifølge European Food Safety Authority kan frøene framkalle farlige allergiske reaksjoner hos personer som er allergiske mot peanøtter og sesamfrø, har hun fortalt.

Det stilles også spørsmål ved om et høyt inntak av chiafrø kan føre til allergi mot frøene i seg selv, i tillegg til peanøtter og sesamfrø.

Hampfrø:
Hampfrø har ikke vist seg å ha noen negative helseeffekter, men Sundfør understreker at innholdet av omega-3 fettsyrer i frøene ikke er like effektive for helsa som de du får fra sjømat.

- Vegetabilske kilder til omega-3 inneholder bare alfalinolensyre, som må omdannes til de lengre omega-3-fettsyrene EPA, EHA og DPA i kroppen. Dette er ikke like effektivt, spesielt ikke når kosten vår inneholder store mengder omega-6, har hun forklart.

Hun anbefaler derfor at du får i deg de lange omega-3 fettsyrene direkte fra maten - altså fra sjømat.

Denne saken er skrevet av KK.no. Sjekk også ut følgende saker:

Les også:
Ikke spis poteter med grønne flekker
Dette er de sunneste nøttene
Slik lager du supergode knekkebrød
Slik gjør du baksten sunnere

VARIER INNTAKET: Ifølge ernæringsekspertene er det lurt å variere inntaket av frø. Altså, bytt på mellom sesam, chia, hamp og andre frøsorter. Foto: ALL OVER PRESS.
VARIER INNTAKET: Ifølge ernæringsekspertene er det lurt å variere inntaket av frø. Altså, bytt på mellom sesam, chia, hamp og andre frøsorter. Foto: ALL OVER PRESS. Vis mer