SUPERMUS: Normalt vil hybrider innenfor to underarter bare produsere avkom med dårligere sædkvalitet, men det er absolutt ikke tilfellet her.  Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
SUPERMUS: Normalt vil hybrider innenfor to underarter bare produsere avkom med dårligere sædkvalitet, men det er absolutt ikke tilfellet her. Illustrasjonsfoto: Colourbox.comVis mer

Kan ha nøkkelen til bedre sædkvalitet

Sentraleuropeisk supermus.

Nye observasjoner av hybridmus i Sør-Europa avslører at de produserer supersæd.

Denne kunnskapen kan bidra til å løse problemet med synkende sædkvalitet hos menn verden over.

I Tsjekkia og den sørtyske regionen Bayern lever det nemlig mange supermus med helt usedvanlig høy sædkvalitet.

Her har forskere observert hvordan det mannlige Y-kromosomet fra en østeuropeisk husmus har infiltrert vesteuropeiske slektninger, som har skapt en hybridmus med supersæd, skriver nettstedet LiveScience.com.

Forskerne håper nye kunnskaper om supersæden kan bidra til å forklare genetiske årsaker til sædkvalitet. Dette vil gi bedre muligheter til å løse problemet.

Blandingsmus redder sæden Musa er en blanding av den vesteuropeiske underarten, Mus musculus domesticus, og den østeuropeiske underarten, Mus musculus musculus.

Gjennom de siste 6000 årene har de ynglet med hverandre. Det finnes nå et 20 kilometer bredt belte, den europeiske husmus-hybridsonen, der man finner blandingsmusa.

Hver 5. nordmann har nedsatt sædkvalitet En av fem norske menn har dårligere sædkvalitet enn det Verdens Helseorganisasjon (WHO) mener er grensen for å kunne kalles nedsatt fruktbarhet. Årsakene er mange, men forskerne ser på miljø- og livsstilsfaktorer som vesentlige bidragsytere til at sædkvaliteten er urovekkende dårlig.

Menns fruktbarhet defineres av WHO som antallet levende sædceller, og hvor aktive de er.

Skadelige kjemikalier Ny forskning fra Folkehelseinstituttet viser at skadelige kjemikalier, blant annet fra sigarettrøyk, grillos og dieseleksos, kan være en årsak til at menns sædkvalitet er blitt dårligere med årene.

Enkelte kjemikalier påvirker sædcellene, og noen kan også påvirke sædcellenes stamceller. Det anbefales å stumpe røyken og unngå skadelige kjemikalier generelt i minst tre måneder før unnfangelse.

SUPERMUS MED SUPERSÆD: En hybridmus i Sør-Europa produserer supersæd. Denne kunnskapen kan bidra til å løse problemet med synkende sædkvalitet hos menn verden over.  Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
SUPERMUS MED SUPERSÆD: En hybridmus i Sør-Europa produserer supersæd. Denne kunnskapen kan bidra til å løse problemet med synkende sædkvalitet hos menn verden over. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer

Mange norske menn frykter for sin sædkvalitet. Rådet fra androlog Ken Purvis er blant annet å spare opp sæd i noen dager.

Blanding gir supersæd Det spesielle ved de hybridene forskerne nå har funnet, er sammensetningen av kromosomene deres. Det er snakk om hannmus av den vesteuropeiske underarten som har fått Y-kromosomet fra den østlige underarten. Nettopp den blandingen gir supersæd.

Helt usedvanlig kvalitet Normalt vil hybrider innenfor to underarter bare produsere avkom med dårligere sædkvalitet, men det er absolutt ikke tilfellet her. Forskernes foreløpige undersøkelser har vist at den lille musa har langt høyere spermtall enn begge de originale underartene. I gjennomsnitt seks millioner flere sædceller.

- Oppdagelsen forklarer en generell stigning i sædkvaliteten hos musene i regionen. Det er kanskje bare den første av en hel kaskade av effekter som oppstår når barrierene mellom underartene brytes ned, sier forskeren bak studien, Stuart J.E. Baird, evolusjonsbiolog ved Universitetet i Porto i Portugal, ifølge Forskning.no.

Avles i laboratorier For å undersøke fenomenet fanget forskerne 212 mus fra både den tsjekkiske og den tyske hybridsonen. Stuart Baird forteller at de genetiske variantene vil bli avlet videre i laboratorier, slik at forskningen kan fortsette under kontrollerte forhold.

Han har store forventninger til denne forskningen. Andre forskningsresultater indikerer nemlig at menns sædkvalitet globalt blir dårligere.

Stuart Baird og kollegene hans håper at forskningen kan bidra til bedre forståelse av genetiske årsaker til dette og til hvordan dette problemet kan løses.

Forskningen er publisert i tidsskriftet Proceedings of the Royal Society B.

- Ikke ha sex som kaniner Det første steget til økt fruktbarhet hos menn starter i hodet, skal vi tro landets fremste ekspert på menns fruktbarhet.

- Ikke ha sex som kaniner i eggløsningsperioden hos kvinnen. Det ender ofte med blårøyk, stress og ingen graviditet, sier androlog Ken Purvis.

Sol og dagslys kan også være med på å øke sjansen for å bli gravid.

Purvis mener det er mye bedre å bruke tid, og at mannen sparer opp sæd i noen dager, for å ikke brenne kruttet med hyppig sex i kvinnens eggløsningsperiode.

DÅRLIG SÆD: En av de vanligste årsakene til infertilitet er dårlig sædkvalitet. Det kan henge sammen med blant annet faktorer i miljøet.  Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
DÅRLIG SÆD: En av de vanligste årsakene til infertilitet er dårlig sædkvalitet. Det kan henge sammen med blant annet faktorer i miljøet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer

- Sædcellene kan leve i kvinnen i to til tre dager, så det er ingen grunn til å stresse for mye med å treffe nøyaktig på eggløsningen, sier Purvis.

Ufrivillig barnløs Seksjonsoverlege Tom Tanbo ved Seksjon for barnløshet ved Rikshospitalet sier at om lag 10 prosent av alle norske kvinner og menn rammes av ufrivillig barnløshet (infertilitet). Tilstanden fører ofte til depresjoner og stor fortvilelse hos dem som rammes.

- Men lykkes man ikke i å få barn, er det god hjelp å få. Vi regner med at om lag 60 prosent av dem som utredes hos oss, oppnår å få barn.

Det er ikke alltid så lett å bli gravid som man tror. Men i løpet av et år vil omlag 90 prosent av alle par som forsøker, lykkes, sier Tom Tanbo.

- Skyldes dårlig sædkvalitet Mange oppfatter ufrivillig barnløshet som et «kvinneproblem». Men infertilitet er i realiteten et parproblem. Årsaken(e) kan nemlig ligge både hos kvinnen og hos mannen, og når en av dem rammes, rammes de begge.

- Vi ser at ca. en tredjedel av infertilitetstilfellene skyldes mannen, en tredjedel kvinnen og en tredjedel begge. Derfor er det like viktig å undersøke begge to. En av de vanligste årsakene til infertilitet er dårlig sædkvalitet. Det kan henge sammen med blant annet faktorer i miljøet. I plast og i en del andre materialer har forskerne funnet østrogenhermere som muligens bidrar til å nedsette mannens fruktbarhet. Men også livsstilsfaktorer som overvekt og røyking spiller inn. I tillegg kan årsaken være fysisk. Hos noen menn kom ikke testiklene ned i pungen i fosterlivet eller i løpet av de første dagene etter fødselen. Dette kan ha ført til at testiklene har blitt liggende galt og dermed blitt ødelagt, sier Tanbo.

Les også:
8 tips til deg som vil bli gravid
Spis deg fruktbar
Sol øker sædkvaliteten
17 tegn på at du er gravid

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.