- Kan komme som et sjokk

Ingen skal være mer lykkelige enn nybakte foreldre. Å si noe annet er tabu.

MORSLYKKE: Vikki de la Cruz gleder seg nå over sønnen Matteo. Kjersti Gjems Vangberg
MORSLYKKE: Vikki de la Cruz gleder seg nå over sønnen Matteo. Kjersti Gjems Vangberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Noen beskriver en intens følelse av forelskelse i sitt nyfødte barn, men det er ikke tilfellet hos alle. Noen blir nedstemte, redde eller likegyldige, mens andre utvikler depresjon eller angst.

Det er heller ikke uvanlig å få problemer med ammingen.

Sjokk å få barn - Mange kvinner er så opptatt av svangerskapet at de ikke ser lenger enn til fødselen. Alt etterpå kan derfor komme som et sjokk. Du får lite søvn og må tenke på barnets behov døgnet rundt, enda du kanskje ikke har sovet godt på mange uker, sier Malin Eberhard-Gran, lege og forsker ved Folkehelseinstituttet.

Hun tror mange hadde kommet seg raskere om de hadde fått litt avlastning i ett eller to døgn i begynnelsen, særlig om natta.

Normalt å være sliten - De fleste har høye forventninger om at de skal kjenne en veldig lykkefølelse etter fødselen. De som ikke har det slik, har nok lett for å føle skyld. Jeg tror vi må nøytralisere bildet av hvordan det er å bli mor. Det er helt normalt å føle seg sliten og overveldet. Det er også helt normalt å føle seg som et takras, sier Marit Heiberg, leder i Jordmorforeningen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer