Kan LED erstatte refleks?

Var gutt - er juletre ... Vi har prøvd et morsommere alternativ til refleks.

ALTERNATIV TIL REFLEKS: LED-lys er et godt alternativ til refleks, spesielt for de minste. Foto: THOMAS STRZELECKI / DINSIDE.NO
ALTERNATIV TIL REFLEKS: LED-lys er et godt alternativ til refleks, spesielt for de minste. Foto: THOMAS STRZELECKI / DINSIDE.NOVis mer

Stem på Årets Bil 2014!

Hvilken bilist har ikke opplevd å skvette når de har oppdaget en bekmørk jogger langs landeveien i siste liten?

I dag markerer Trygg Trafikk Refleksens dag, og de sier at risikoen for å bli påkjørt reduseres med 85 prosent hvis man bruker refleks.

Å bruke refleks er altså riktig og viktig i mørketida, men den er ferskvare og bør gjerne byttes med jevne mellomrom.

Til aktivt bruk velger mange refleksvester, men de er ofte stygge, og henger og slenger. Noen er også så dårlige at du like godt kan bevege deg rundt uten. Mange tenker heller ikke på at det finnes effektive alternativer.

Og selve refleksene er det heller ikke mange som synes er veldig stas å ha dinglende på klærne. For dem finnes det imidlertid alternativer.

Enormt utvalg Skal vi dømme etter alle LED-tilbudene vi får i innboksen, er kinesiske LED-produkter det heiteste siden toasten ble oppfunnet. Det er neppe tilfelle, men uansett er utvalget av mini-LED, LED-lykt og LED-lampe enormt.

Vi sendte vår eldste ut på skogstur med klassen seint en bekmørk høstkveld, dekket i LED fra topp til tå. Og alle LED-lysene fungerte godt, og gjorde om poden til et stolt, lite juletre som tiltrakk seg alles oppmerksomhet.

VAR GUTT: Er LED-juletre ... Foto: THOMAS STRZELECKI / DINSIDE.NO
VAR GUTT: Er LED-juletre ... Foto: THOMAS STRZELECKI / DINSIDE.NO Vis mer

For det som skiller LED fra vanlig refleks, er at ungene er supermotiverte for å bruke dem. Lysene er kule, de blinker, de har farger og de kan trykkes på for å veksle mellom to lyseffekter, vanlig og blinkende.

Gjett hvilken som var favoritten?  

Hvor mange trenger du? Det er langt lettere å få både unger og voksne til å bruke LED heller enn kjedelige firma-reflekser med snorer som hekter seg fast i alt mulig, og som kanskje har tapt effekten. Er du usikker på om refleksen virker, kan du prøve lommelykttesten.

Spørsmålet er heller hvor mange LED-lys du skal feste på poden før du føler han eller hun er synlige nok i mørket.

Eventuelt ligner på en tvilsom bar i Pattaya.

Enormt utvalg Vi testet LED med clips-feste, glidelåsfeste, borrelåsfeste for arm, håndledd eller bein og med elastisk bånd for feste i en beltehempe. Det finnes også spennende varianter for sykkel.

For barna er nok elastiske bånd best, da de gjør ungene godt synlige, i tillegg til at de er vanskelige å miste, i motsetning til de med clips-feste.

Det finnes også LED-lykter beregnet for joggesko, som kan brukes sammen med lyktene med borrelås beregnet for armene. Du fester førstnevnte LED-bøyle enkelt bak på skoene og velger om lyktene vil blinke eller ikke.

Og de gjør deg godt synlig i mørket.

Mistet lyset Det største problemet var at vi mistet det ene LED-lyset under joggeturen uten at vi merket det. Noen turgåere oppdaget heldigvis lyset og ropte etter oss. Dette produktet hadde vi kanskje styrt unna.

PÅ SKOEN: Noen av produktene kan festes på joggeskoene. Foto: THOMAS STRZELECKI / DINSIDE.NO
PÅ SKOEN: Noen av produktene kan festes på joggeskoene. Foto: THOMAS STRZELECKI / DINSIDE.NO Vis mer

Levetid på LED-lysene er på rundt 150-200 timer, men siden dette er billige Kina-produkter, hvor alle koster under hundrelappen, vil noen av dem sannsynligvis ta kvelden før det.

Og ikke minst vil de forsvinne på ett eller annet vis.

Konklusjon LED som erstatning for refleks er absolutt en smart idé. Ungene elsker å bruke lysene, og for deg vil de fungere fint på gå-, ski- eller løpeturen. Men kjøp dem som lyser best og som sitter godt fast på klærne.

Les også:
Bli sett i mørket - på en helt ny måte
Her er den beste sykkellykten
Er blinkende lys på sykkelen lov?