Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Kan man lage en skikkelig god pastasalat?

Ja. Om du jobber hardt og våger å mislykkes.

PASTASALAT:  Pastasalat, slik du finner den på norske sammenkomster og spleiselag, er ikke noe du lett finner i Italia.  Pastasalat er verken pasta eller salat og kan lett framstå som kjedelig. Jobber du litt med saken, kan du løfte den mange hakk. Foto: METTE RANDEM
PASTASALAT: Pastasalat, slik du finner den på norske sammenkomster og spleiselag, er ikke noe du lett finner i Italia. Pastasalat er verken pasta eller salat og kan lett framstå som kjedelig. Jobber du litt med saken, kan du løfte den mange hakk. Foto: METTE RANDEM Vis mer

«Alle tar med noe til bordet. Vi har allerede noen som kommer med kaker og pølser. Fint om dere tar med en pastasalat».

Rollen som far i barnehage- og skolealder er ikke alltid kompatibel med eget selvbilde som gastronomiens forkjemper, en ambassadør for matkultur, ekte råvarer og usnobbete kjærlighet til god mat og respekt for mattradisjoner.

En slik samling av barn og foreldre - som ikke har annet felles enn at barna er født i samme år og foreldrene er foreldre - er åpenbart ikke den riktige anledningen for å anføre sine vektige argumenter mot pastasalat.

Kjedelig rett Det kan enhver forstå. I hvert fall etter å blitt minnet på det av sin sindige kone.

Det tar seg simpelthen ikke ut å påpeke at pastasalat i 50 prosent av tilfellene er kjedelig, og at det i de resterende 60 prosentene - det er en rett som gir 110 prosent i sin mislykkethet - er litt motbydelig.

Pastasalat, behøver man ikke å nevne for de velmenende foreldrene som faktisk tar seg tid til alt det kjedelige merarbeidet med å arrangere slike samlinger, er feil av så mange grunner, hvorav de to første er at det verken er pasta eller salat.

Ukjent i Italia I en diskusjonstråd på Facebook, eller rundt bordet med andre italiaelskere, kunne man nevne at La Cucina, den tusen sider tjukke kokeboken med to tusen autentiske italienske oppskrifter ikke har en eneste rett som ville blitt gjenkjent som en pastasalat slik man finner den på korpsfester i kantiner rundt om i Norge.

Jeg blar og blar i Sølvskjeen - Il cucchiaio d'argento — men finner ikke noe der heller. Finnes det ikke pastasalat i Italia? Eller en skikkelig god en som er litt italienskaktig, i hvert fall?

Jeg må konferere med en ekspert.

Upopulær - Jeg kan ikke komme på noe i farta jeg heller, er den skuffende første reaksjonen fra kjøkkensjef Dag Tjersland.

Dag er Norges fremste italienske kokk (hvis det er et betegnelse man kan bruke på en gutt fra Grimstad), mannen bak Baltazar og Skur 33 i Oslo, og med fortid som restauratør i Toscana.

PASTA: Skikkelig pastasalat krever skikkelig pasta. Spanderer du pasta i farger, har du allerede en mer spennende salat. Foto: METTE RANDEM
PASTA: Skikkelig pastasalat krever skikkelig pasta. Spanderer du pasta i farger, har du allerede en mer spennende salat. Foto: METTE RANDEM Vis mer

- Jeg har prøvd å unngå pastasalat så godt jeg har kunnet på mine restauranter. Så jeg må nok grave litt i hukommelsen for å finne en god en.

Mislykkelseslykke - Kanskje pastasalat må være kulinarisk mislykket, prøver jeg meg. 

- Nå kom jeg på en! Det er skikkelig god en, faktisk, som jeg fikk på en liten plass utenfor Lucca. Den besto av fersk pasta, malfatti, samt tomater, revet hvitløk, olje, brødsmuler, kapers og fersk basilikum. Enkelt og bra.

- Kan man lage den uten malfatti? Det er pasta jeg aldri har hørt om, langt mindre sett i butikken.

- Åja, det er klart. Du kan bruke all mulig pasta. Malfatti er bare restene man får når man skjærer til fersk pasta. Når man skal lage til parpardelle eller lasagneplater, for eksempel, får man alltid en rekke biter til overs, som ikke ble helt bra nok. Det betyr «mislykket», rett og slett.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media