Kan se veldig billig ut ved første øyekast, men ikke la deg lure

Slik slipper du havne i leiebilfella i ferien.

IKKE GÅ I LEIEFELLA: GPS kan fort bli dyrt som tillegg. Trenger du det egentlig? I så fall, hva med å ta med sin egen - eller bruke mobiltelefonen? Foto: COLOURBOX
IKKE GÅ I LEIEFELLA: GPS kan fort bli dyrt som tillegg. Trenger du det egentlig? I så fall, hva med å ta med sin egen - eller bruke mobiltelefonen? Foto: COLOURBOXVis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise

(Dinside): Leiebil i utlandet kan ved første øyekast se veldig billig ut, men ikke la deg lure.

Forbruker Europa kan melde om at det er mange som kontakter dem på grunn av uventede ekstrakostnader og krav for angivelige skader etter at de har leid en bil i Europa og andre steder i verden.

- Mange blir tilbudt tilleggsforsikringer når de skal hente bilen og klager på kjøpepress. Ved å sjekke dine egne forsikringer og hva de dekker, så kan du spare penger, sier direktør Ragnar Wiik ved Forbruker Europa.

SJEKK PRISENE:Det er lurt å vite hva den totale prisen er før man står i skranken og skal betale. Styr også unna unødvendige og dyre forsikringer. Foto: MORTEN MOUM
SJEKK PRISENE:Det er lurt å vite hva den totale prisen er før man står i skranken og skal betale. Styr også unna unødvendige og dyre forsikringer. Foto: MORTEN MOUM Vis mer

Du bør altså undersøke hvilke forsikringer du har, og hva de eventuelt dekker. Reiseforsikringer dekker som oftest tyveri i bilen. Dermed er det ikke nødvendig med en ekstra bagasjeforsking.

Normalt dekker ulykkesforsikringen din skader, hvis du har huket av for førerulykkesforsikring for leiebil i utlandet.

Finn ut av hva du trenger Det kan være lurt å lage en oversikt over hva du trenger av ekstrautstyr på forhånd, slik at du får den totale prisen ved bestilling og slipper unna mindre hyggelige overraskelser når leiebilen skal hentes ut etter en lang flyreise.

For eksempel er det greit å avklare om det skal være flere enn en sjåfør, da ekstra sjåfører fort koster mye, spesielt om de er unge.

Følger det med GPS? Om ikke, trenger du egentlig det? Og monterer du det, så husk at tyvene ser utstyret selv om du fjerner noe av det.

Med andre ord: Vit hva du trenger og hva du kan klare deg uten, så er du mer beredt til å takle kjøpepress fra ivrige leiebilselskaper.

- Det er dessverre ikke mulig å ta ferie fra uhell. Skulle det skje, gjelder det å holde hodet kaldt. Ta kontakt med politiet om nødvendig, og si i fra til utleieselskapet umiddelbart, legger Wiik til.

Bruk kredittkort og kjør forsiktig Det anbefales også at du benytter kredittkort når du betaler for leiebilen.

Ikke bare fryser selskapene en stor sum på kontoen når bilen leies, men dersom du benytter kredittkort ved betaling gjør det kredittyter ansvarlig hvis du ikke får det du har betalt for.

Dessuten kan du også risikere at du blir belastet for utgifter som ikke er avtalt med leiebilselskapet. Da er det greit at det ikke er penger som skal betale mat eller andre viktige utgifter på ferien.

ADVARER: Direktør Ragnar Wiik ved Forbruker Europa. Foto: CF WESENBERG / FORBRUKER EUROPA
ADVARER: Direktør Ragnar Wiik ved Forbruker Europa. Foto: CF WESENBERG / FORBRUKER EUROPA Vis mer

- Det er ikke lovlig, så kontakt kredittkortselskapet ditt hvis du rammes. Den beste måten å unngå at det skjer, er ved å være nøye både når du henter og leverer bilen. Ta bilder, og se helst over bilen sammen med utleier, sier Wiik.

Det kan også være veldig lurt å sette seg inn i trafikkreglene i landet du skal kjøre bil i.

- Det er ikke bare i Norge man kan få bot, enten det er for feilparkering eller for å være litt for ivrig på gasspedalen. Det er ofte vanskelig å klage på disse bøtene i etterkant også, avslutter Wiik.