- Kanskje den råeste mobilen akkurat nå

Kameraet på 20,7 megapiksler er aller mest imponerende.

I DUSJEN: Xperia Z1 kan du ta med deg i dusjen, om du vil. Foto: Hallvard Lunde
I DUSJEN: Xperia Z1 kan du ta med deg i dusjen, om du vil. Foto: Hallvard LundeVis mer

Sony Xperia Z1 er en skattkiste av en mobil. Her er krefter i overflod, og man oppdager stadig nye funksjoner og finesser. Men det er likevel kameraet som er hovedattraksjonen på Xperia Z1. Og kameraet veksler fra å gjøre en ok jobb, til virkelig å imponere.

Ytelsen på 20,7 megapiksler får du ikke automatisk, og du må ta bilder med manuelle innstillinger før Xperia Z1 leverer bilder med denne kvaliteten.

Som standard starter kameraet opp et modus som kalles for «Fremragende auto» og tar da bilder med en oppløsning på 8,3 megapiksler.

Det er først når du skrur over til manuelle innstillinger at du får stilt inn kameraoppløsningen på 5248 x 3936 punkter (4:3-format), som gir bilder med en oppløsning på over 20 megapiksler.

Like viktig for kameraytelsen er nok også det lyssterke objektivet med en blender helt ned til f/2, noe som gjør at Xperia Z1 leverer overraskende gode bilder i dårlig lys.

Danker ut Iphone 5 Vi brukte iPhone 5 som en referanse i denne testen, og under vanskelige lysforhold (svært mørkt) er bildene fra iPhone 5 ubrukelige, mens man med Xperia Z1 faktisk ser hva man tar bilde av. Vi antar det kanskje bare er Nokia Lumia 925 som kan konkurrere med Xperia Z1 her - uten at vi hadde anledning til å teste disse opp mot hverandre denne gangen.

Men også under mer normale lysforhold gjør Xperia X1 en god jobb. Her får vi bilder med god skarphet, sterke og klare farger, og når vi zoomer inn på detaljer i bildet, blir vi imponert over både oppløsning og detaljer.

Xperia Z1 er trolig den siste spikeren i kista for kompakte digitalkamera - om ikke de kan finne på noe smart.

For det er nesten ikke noe poeng å ta med et kompaktkamera om du har Xperia Z1 i lommen.

Kameraet til Xperia Z1 er for øvrig spekket med funksjoner. Blant annet funksjonen «Timeshift burst», der kameraet tar 60 bilder, og du kan gå fram og tilbake i tid for å plukke ut det beste bildet. Bilder med denne funksjonen blir riktignok bare på 2 megapiksler.

REGN: Så lenge dekslene på Xperia Z1 er lukket, kan du trygt bruke mobilen ute i regnvær. Du kan også ta bilder ned til 1,5 meter under vann. Foto: Hallvard Lunde
XPERIA Z1
GOD I MØRKET: Kameraet på Sony Xperia Z1 takler dårlige lysforhold utrolig godt. Her ser du Xperia Z1 til venstre og iPhone 5 til høyre. Bildene er tatt uten blits. Foto: Hallvard Lunde
SIGNATUR: Av/på-knappen er tydelig og er blitt et symbol for Sonys mobiler og nettbrett. Foto: Produsent
TYNN: Xperia Z1 er stor og tung, men tykkelsen er bare 8,5 mm, og telefonen er helt flat på baksiden slik at den ligger i ro når du bruker den på et flatt underlag. Foto: Produsent
AVRUNDET: Xperia Z1 har fått en avrundet metallramme. Rundt skjermen ligger en avrundet plastlist, som sammen med rammen gir mobilen en avrundet og behagelig form. Foto: Produsent
I DUSJEN: Xperia Z1 kan du ta med deg i dusjen om du vil. Foto: Hallvard Lunde

Du kan også nå kringkaste dine egne show direkte på Facebook via kamerafunksjonen «Social live». Det betyr at du kan overføre store og små opplevelser direkte til noen få utvalgte på Facebook eller til hele verden om du vil. Funksjonen fungerer og er utrolig enkel å bruke.

Rå ytelse Førsteinntrykket av at Xperia X1 er en lynrask mobil, bekreftes i våre ytelsesmålinger.

Her legger Sonys nye supermobil seg helt i toppen i nesten samtlige målinger. Det gjør også at den knuser Samsung Galaxy S4/Galaxy S4 Active, som også er en svært kjapp mobil. Men i skrivende stund er det Xperia Z1 som er mobilkongen når det kommer til ytelse. Man kunne tenkt seg at ytelsen raskt ville spise opp batteriet på Xperia Z1, men også her imponerer Sony.

I vår test klokket vi mobilen inn på en batterilevetid på 7 timer og 10 minutter. I år er det bare én mobil vi har notert en bedre tid på. Det er Nokia Lumia 925 - og da med en tid som er fire minutter bedre enn Xperia Z1.

Skjermen er også imponerende god. Med en oppløsning på 1920 x 1080 og 441 piksler per tommer har Xperia Z1 spesifikasjoner en toppmobil i 2013 må ha. I tillegg har Sony puttet på sine egne teknologier de har utviklet og bruker på sine egne Sony-TV-er, som Triluminos skjerm, X-Reality og Sony Bravia Engine. Resultatet er uansett en svært skarp og god skjerm med gode farger.

God brukervennlighet Innmaten til Xperia Z1 er i velkjent Sony-stil. Vi synes denne stilen til tider er litt for mørk, og at mange av disse Sony-ikonene blir litt for like. Men med Android 4.2 som basis er det likevel veldig greit å navigere rundt i Xperia Z1.

Vi liker også godt at Sony har lagt til muligheten for å søke i og sortere i app-menyen på flere måter. Det gjør det lett å finne fram til apper man har installert, men ikke plassert på et skrivebord.

Mobilen er også god å snakke i og har en utrolig god og kraftig høyttaler. Den var såpass høy at vi et par ganger måtte sjekke om høyttalerfunksjonen faktisk var slått av. Her må du være klar over at personer som står nær deg faktisk kan høre hva den som ringer deg sier. Men hører du litt dårlig, så kan Xperia Z1 være en god mobil i så måte.

Tung og stor Skal vi pirke på noe når det kommer til Xperia Z1, må det være at den kan oppleves som litt tung (169 gram) og litt stor. For eksempel er Nubia Z5 fra ZTE både lettere og mindre til tross for at begge har en 5-tommers skjerm.

Og selv om kameraet stort sett er suverent, så er det ikke alltid vi er fornøyd. Noen ganger synes vi det blir litt vel mye korn og at detaljer i bildet flyter ut. Og ja, vi tok enkelte bilder med iPhone 5 som vi synes var like bra eller bedre enn Xperia Z.

Konklusjon Etter en periode der vi har gjespet litt for hver ny Android-mobil-lansering, der funksjoner, utseende og ytelse har vært likt, er det herlig å få en mobil som Xperia Z1 i hendene.

Selv om mobilen med den 5 tommer store skjermen er både større og tyngre enn mange av konkurrentene, så har den fått et ikonisk design, som vi kjenner fra tidligere Xperia-modeller og fra nettbrettet Xperia Tablet Z.

Xperia Z1 har fått en avrundet ramme i metall med glasset pakket inn i en avrundet plastkant. Det får mobilen til å ligge behagelig i hånden. Av/på-knappen stikker tydelig fram på mobilens høyre side, og designet på denne knappen er blitt et signaturelement for Sony. Vi er ikke alltid like fornøyd med den, siden det er lett å komme bort i den og slå av/på mobilen uten at det var meningen.

Totalinntrykket av Xperia Z1 er likevel svært godt. Mobilen byr på stadig nye finesser og overraskelser. Den er vann- og sprutsikker og kan brukes både ute i regn og inne i dusjen - om du vil. Batterikapasiteten imponerer, og med Sonys eget Stamina-modus aktivert er det duket for mange timer og kanskje dager mellom hver lading. Laveste nettpris starter i dag på cirka 5500 kroner. Det er en drøy tusenlapp mer enn Samsung Galaxy S4. Det er dyrt, men samtidig får du kanskje markedets råeste mobil akkurat nå.

Telefonen er forventet i salg i oktober.

Les også:
Her er iPhone 5S
Test: Bose QC20i - ørehøyttalere med støykansellering
10 smarte tips til Dropbox
Slik er Samsung Galaxy Note 3

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.