TILBAKEKALT: Toros bearnéssaus er tilbakekalt fordi den kan inneholde egg. Det absurde i å tilbakekalle et produkt fordi det inneholder det produktet burde inneholde, har ikke gått upåaktet hen. Illustrasjonsfoto: NTB SCANPIX/ AP PHOTO / MATTHEW MEAD
TILBAKEKALT: Toros bearnéssaus er tilbakekalt fordi den kan inneholde egg. Det absurde i å tilbakekalle et produkt fordi det inneholder det produktet burde inneholde, har ikke gått upåaktet hen. Illustrasjonsfoto: NTB SCANPIX/ AP PHOTO / MATTHEW MEADVis mer

- Kanskje man burde tilbakekalle fiskeboller som har spor av fisk

Andreas Viestad: Villedende å kalle Toros bearnés for bearnés.

Orkla Foods Norge tilbakekalte mandag flere tomatsupper og bearnéssauser, fordi de kunne inneholde egg.

For mange kom opplysningen om fare for egg i bearnéssausen som en overraskelse.

- Jeg fikk meg først og fremst en god latter. Bearnés er jo laget av egg! Det er som å si at fiskebollene må tilbakekalles fordi de kan inneholde spor av fisk, sier Dagbladets matskribent, Andreas Viestad.

Gulsaus Han var ikke den eneste som lo. Eller tok fram pekefingeren. På nettet ble det livlig.

Les også: Den perfekte bearnéssaus lager du slik

Viestad skrev: Kjære Toro. Hvordan mener dere man kan lage bearnéssaus uten egg, egentlig? Sausen er ikke først og fremst en smak, men en emulsjon. Kunne en idé være å kalle sausen for «saus med bearnéssmak», eller eventuelt overta det trønderske uttrykket «gulsaus», som ikke er å si for mye.

Viestad understreker at han er mer lattermild enn sur og ikke fryktelig sjokkert.

FAMILIE:  Bearnés er datteren til hollandés. Sausene inneholder smør, egg, hvitvinsreduksjon eller vann. Foto: METTE MØLLER
FAMILIE: Bearnés er datteren til hollandés. Sausene inneholder smør, egg, hvitvinsreduksjon eller vann. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Likevel er han klar i sin sak: Bearnés uten egg er ikke bearnés.

- Jo, dette er bearnés, sier Dag Olav Stokken, kommunikasjonsdirektør i Orkla Foods Norge.

Hans forklaring er at egget i bearnésen først og fremst har en funksjon, å gjøre sausen fyldig og luftig.

- Det finnes ikke noen formelle krav til at sausen må ha egg. Vi har funnet en løsning hvor vi har erstattet egget uten at det har gått ut over smaken. Det er vi fornøyd med, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Så du mener Toro bearnés smaker slik en bearnés skal smake?

- Vår er en posesaus. Selvfølgelig smaker den ikke som Viestads bearnés. Det skulle bare mangle.

Tankevekker Tilbaketrekkingen er tankevekkende, mener Viestad.
 
- Når man må trekke et produkt fra markedet fordi det inneholder det produktet burde inneholde, viser det hvor lavt vi har lagt oss, sier han.

VILLEDENDE: Viestad mener Toros suppe burde hatt et annet navn. Foto: METTE RANDEM
VILLEDENDE: Viestad mener Toros suppe burde hatt et annet navn. Foto: METTE RANDEM Vis mer

Viestad ønsker ikke å hovere over dem som ikke lager sausen sin fra bunnen.

- Det finnes alltid grunner til at noen velger en pose. Og det er greit. Det som ikke er greit er om de tror at det er slik bearnés skal smake.

Villedende Viestad mener forbrukerne bør bruke lovverket overfor produsenter som bevisst villeder.

- Dette produktet burde ikke få lov til å hete bearnés. Det burde hete noe annet, sier han.

Dag Olav Stokken i Orkla synes ikke Orkla villeder, men tilfredsstiller et behov hos forbrukerne ved å lage sausen slik de gjør.

- Vi lanserte sausen i 1969, med eggeplomme, men sløyfet egget for 15 år siden etter reaksjoner fra eggeallergikere. Vi ønsker å lage produkter for flest mulig og syntes vi fant en god løsning, sier han.

Viestad holder på sitt. Uten egg er det juks. Og Orkla er langt fra alene.

Da barn fra hans eget matkultursenter, Geitmyra i Oslo, gikk juksepatrulje for å sjekke varer i fjor, fant de blant annet guacamole som inneholdt mindre avokado enn salt.

-Produktet hadde ingenting med guacamole å gjøre, bortsett fra grønnfargen, sier han.

Idiotsikker saus Skulle du lure på hva posesausen inneholder, er dette noe: modifisert stivelse, melk, sukker, maisstivelse, maltodekstrin, rapsolje, salt, xantangummi, natriumalginat, løk, estragon og persille.

Skulle du miste lysten på saus etter å ha sett ingredienslisten, oppfordrer Viestad folk til å prøve hans egen idiotsikre metode, å lage hele bearnéssausen i en blender.

Han oppfordrer også alle dem som har tenkt å kritisere skrivemåten her, om å sjekke bokmålsordboka.

Der heter det bearnés. Og hollandés. Begge er de kjente smørsauser fra det franske kjøkkenet

Skulle du ha bearnés i skapet og ikke tåle egg, her er det du skal se etter:

Toro Bearnaisesaus, merket Best før 16.03.2017, 18.03.2017, 14.04.2017
Toro Bearnaisesaus Familiepakning, merket Best før 18.03.2017, 09.04.2017