TILPASSET TERRENGET: De 25 meter lange og 5 meter brede hytta er lagt slik at den ikke skal forstyrre naturen omkring. Med den semitransparente oljebeisen "Steingrå" blir anlegget ekstra diskré i landskapet. Takterrassen går nesten over hele takflaten.  FOTO: Sølvi dos Santos
TILPASSET TERRENGET: De 25 meter lange og 5 meter brede hytta er lagt slik at den ikke skal forstyrre naturen omkring. Med den semitransparente oljebeisen "Steingrå" blir anlegget ekstra diskré i landskapet. Takterrassen går nesten over hele takflaten. FOTO: Sølvi dos SantosVis mer

Kanskje Norges fineste hytte

Og du kan knapt se den.

Denne svært diskré, men arkitektonisk spennende Kragerø-hytta har Oslo-arkitekt Brit Seijersted Bødtker planlagt til seg og sin familie, og med sin sterke personlighet minner den oss om endel oppsiktsvekkende, finske design- og arkitekthytter.

Forbilde i lysthus og funkishytter - Jeg var inspirert av et nøkternt, tredvetalls lysthus som sto i området samt modernistiske sekstitallshytter da jeg tegnet hytta i 2001. Målet mitt var å la huset gli best mulig inn i naturen. Å bevare trærne på tomten og sprenge minst mulig var svært viktig for meg, sier hun til klikk.no

Den grå bygningen ligger diskré i ly mellom de glattskurte bergene. Her kan eierne og gode venner nyte sommerkveldene uforstyrret på de to terrassene til langt på nattt.

Hyttekonstruksjonen er enklest mulig. Pultaket, de store vindusflatene, noen av dem trill runde, åpner huset, og ikke minst det store allrommet med stue og kjøkken i ett mot den maleriske sjøutsikten.

Trærne fikk stå De gamle trærne på tomten er bevart.

Blant annet stikker en krokete furu opp som en skulptur fra terrassen, og om kvelden lager den noen trolske skygger og former i front av bygningen. Furua er en opplevelse i seg selv.

Runde funkisvinduer og solskjerming Glassfasaden mot sjøen er 2,6 høy og i nesten hele hyttas lengde.

FULL POTT: Fra takterrassen som ligger i høyde med trekronene ser man mot Jomfruland, Rauane og den travle skipsleden aller ytterst.  FOTO: Are Carlsen
FULL POTT: Fra takterrassen som ligger i høyde med trekronene ser man mot Jomfruland, Rauane og den travle skipsleden aller ytterst. FOTO: Are Carlsen Vis mer

Over de store vinduene løper et seksti cm høyt vindusbånd, og enkelte av disse vinduene kan åpnes.
Dette gjør det mulig med full utlufting av stuen på hete sommerdager.

Innganger overalt Alle værelser i hytta har atkomst via en treplatting som går rundt hele anlegget.

Denne plattingen fungerer som en raus forlengelse av rommene innenfor og skaper en fin kontakt, overgang mellom ute og inne.

Innvendlig lot arkitekten alle treoverflater få stå ubehandlet.

DESIGN TIL  ALLE KANTER: En stilig, arkitekttegnet trapp står på baksiden av hytta. Den leder opp til den rause takterrasen.  FOTO: Sølvi dos Santos
DESIGN TIL ALLE KANTER: En stilig, arkitekttegnet trapp står på baksiden av hytta. Den leder opp til den rause takterrasen. FOTO: Sølvi dos Santos Vis mer

Bygningen lukker seg totalt mot berget bak huset hvor en skulpturell betongtrapp leder opp til takterrassen.

Kjøkkenet er hevet over stuen Bygningskroppen er delt opp i tre deler og med stuedelen som den største. I enden av denne stuen ligger kjøkkenet. Det er hevet opp fra gulvet på 35 cm høyt sokkelnivå.

Panel i særklasse - Det var en utfordring å sette opp denne unkonvensjonelle hytta. Her var det blant annet spesielle paneltyper og andre uvanlige snekkerløsninger, sier byggmester Trond Buen som var ansvarlig for prosjektet.

Listløse overganger - Det at det ikke skulle være belistning, verken rundt dører, vinduer eller de runde glassene, stilte spesielt høye krav til håndverket og nøyaktigheten vår, sier Buen.

Trapp til himmels Trappen bak huset er også skreddersydd for å matche resten av anlegget. Takdekket hviler for øvrig på en rund, plasstøpt betongpillar som står rett på berget. Alle rekkverk er også i en modernistisk stil som kler bygningen.

Og har du først kommet opp på terrassen blir du belønnet med panoramautsikt langt til havs, helt ut til den travle skipsleia.

Vakkert med smale spiler Av estetiske og praktiske grunner er taksperrene i front av huset trukket ut og belagt med smekre trespiler.

Dette arrangementet både skjermer beboerne for stikkende sol og myker opp den kasseaktige hytta.

Panel som forlenger bygningen Stående lektepanel i endeveggene er en egen finesse som visuelt gjør hytta lengre, samtidig som den bidrar til å gi hele huset en arkitektonisk snert.

Grunnplan og organisering av hytta: Den langsmale, enetasjers hytta måler 25 x 5 meter.

HIMMELSK: Hytta glir diskré inn i det maleriske landskapet. Her er naturen i førersetet, og bygningen tilpasser seg terrenget.  FOTO: Are Carlsen
HIMMELSK: Hytta glir diskré inn i det maleriske landskapet. Her er naturen i førersetet, og bygningen tilpasser seg terrenget. FOTO: Are Carlsen Vis mer

Den er oppdelt i tre klart atskilte deler. Den største er stuen med kjøkken et nivå opp, på et platå. I midtpartiet ligger vaskerom og bod i en egen gruppe. Helt i vest, inn mot berget er alle fire soverom samlet i et arealeffektivt korsplan.

Arealutnyttelsen er høy. Bruksareal er 99 kvm. Bebygd areal er 129 kv.

Les også:
Se nye bilder av interiør i Inspirasjonsguiden.
Er dette Nordens råeste ferdighus
Dette huset er så kult at det ble fredet
Innreder med moderne foto

NATURNÆR: Hytta har treplattinger i to nivå. De krokete, vakre trærne får fortsette å gro, akkurat der de sto før hytta ble reist.  FOTO: Sølvi dos Santos
NATURNÆR: Hytta har treplattinger i to nivå. De krokete, vakre trærne får fortsette å gro, akkurat der de sto før hytta ble reist. FOTO: Sølvi dos Santos Vis mer

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

HAVBLIKK: Fra stuen ser eierne langt til havs. Her i huset får naturen spille hovedrollen.  FOTO: Sølvi dos Santos
HAVBLIKK: Fra stuen ser eierne langt til havs. Her i huset får naturen spille hovedrollen. FOTO: Sølvi dos Santos Vis mer
ALLROM: Stuen med kjøkkenet i den ene enden er det dominerende rommet i bygningen.  FOTO: Are Carlsen
ALLROM: Stuen med kjøkkenet i den ene enden er det dominerende rommet i bygningen. FOTO: Are Carlsen Vis mer
FUNKISVINDU: Det stående lektepanelet gir en spennende, visuell virkning. Det forlenger hytta og det runde vinduet minner oss om funkistidens stiluttrykk. FOTO: Sølvi dos Santos
FUNKISVINDU: Det stående lektepanelet gir en spennende, visuell virkning. Det forlenger hytta og det runde vinduet minner oss om funkistidens stiluttrykk. FOTO: Sølvi dos Santos Vis mer