Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Karbonader: Noen har 94 prosent kjøtt, andre har 60 prosent

Test viser store forskjeller i innhold av kjøtt og salt.

LES PÅ PAKKEN:  Ikke alle karbonader er fulle av kjøtt. Noen er fulle av kjøttfett og stivelse. Foto: ERIK HELGENESET
LES PÅ PAKKEN: Ikke alle karbonader er fulle av kjøtt. Noen er fulle av kjøttfett og stivelse. Foto: ERIK HELGENESET Vis mer

(Bramat.no): I løpet av de siste ukene har Bramat testet kjøttboller, kjøttkaker, og nå karbonadekaker.

Felles for alle er at de inneholder relativt mye salt. Det er også en del forskjell på kjøttinnholdet.

Mens noen inneholder så mye som 94% kjøtt, er det andre som bare inneholder 60 %.

Påvirker næringsinnholdet Kjøper du karbonadekaker med 60 % kjøtt, utgjør resten ingredienser som ikke er rent kjøtt, men ingredienser som kjøttfett og stivelse.

Dette går utover næringsinnholdet.

Kjøtt er naturlig fri for karbohydrater, men kjøttvarer tilsettes ofte stivelse, som blant annet fungerer som bindemiddel.

Desto mer kjøtt det er i karbonadekakene, desto mindre tilsatt karbohydrater er det.

Karbohydratene du finner i denne type mat er ikke fiber- og næringsrike ingredienser, men ren stivelse dog noen tilsetter hvetefiber (men siden fiber ikke deklareres vet vi ikke hvor mye dette er). Derfor er det en fordel at karbohydratinnholdet er lavt.

Spis heller karbonadekaker med fiberrikt tilbehør som fullkornpasta og salat. Øker kjøttinnholdet, øker vanligvis innholdet av fett (og mettet fett) med mindre det brukes magert kjøtt. Proteininnholdet øker også med mengde kjøtt.

Når karbonadekakene består av rødt kjøtt, f.eks. storfe, vil dette øke jerninnholdet i produktet. Derimot, består karbonadekakene av fjærkre, som kylling og kalkun, er jerninnholdet lavt.

Og desto mer utspedd karbonadekakene er, desto mindre mengde jern inneholder de.

Redd for å spise kjøtt? Da bør du lese dette.
Sjekk saltinnholdet Det er stor fokus på salt for tiden, noe som er vel og bra ettersom mange får i seg langt mer salt enn anbefalt.

«Ferdigmat» er en av saltverstingene, for eksempel produkter som fiskekaker, kjøttboller, kjøttkaker og karbonadekaker.

Står du i butikken og har valget mellom to typer karbonadekaker, bør du velge den som inneholder minst salt og fett. Men, hvordan skal du vite om en matvare inneholder mye salt eller ikke?

En grei regel å forholde seg til er at matvarer som inneholder 1,25 gram salt eller mer per 100 gram regnes det som mye salt.

Les mer om salt og omregning fra salt til natrium.
Slik har vi gjort testen I denne testen har vi sett på karbonadekakenes innhold av protein, mettet fett, karbohydrater, salt og prosentandel kjøtt.

Mye mettet fett, salt og karbohydrater har trukket ned, mens mye protein og kjøtt har trukket opp. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det sunneste får terningkast 6 og det minst sunne terningkast 3.

Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen. Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.
Testresultater Finsbråten For alle karbonader Mye kjøtt, minst salt av alle. Karakter: Produsent: Finsbråten AS Prior Ordentlige karbonader av kylling Bra med kjøtt, ok saltinnhold men kunne gjerne vært litt lavere. Lite mettet fett. Karakter: Produsent: Nortura SA Smedstuen gård Biffkarbonader Mye kjøtt, greit med salt. Karakter: Produsent: Smedstuen gård AS Finsbråten Karbonader Mye kjøtt, men saltinnholdet burde vært lavere. Innhold av mettet fett er noe høyere enn i de andre typene. Karakter: Produsent: Finsbråten AS Røros kjøtt Økologiske karbonader Greit med kjøtt, greit med salt. Karakter: Produsent: Røroskjøtt AS Smedstuen gård Elgkarbonader Mindre kjøtt og mer karbohydrater enn de andre typene, men greit innhold av salt og mettet fett. Karakter: Produsent: Smedstuen gård AS Prior Karbonader av kalkun og kylling Ok innhold av kjøtt og mettet fett, men saltinnholdet kunne gjerne vært lavere. Karakter: Produsent: Nortura SA Kuraas Karbonader av kjøttfe Ikke spesielt mye kjøtt i forhold til de andre. Karakter: Produsent: Kuraas AS X-tra Karbonader Kjøttinnholdet kunne gjerne vært høyere. Karakter: Produsent: Fatland Ølen AS First Price Karbonadekaker Ok innhold av kjøtt, men mer karbohydrater og mindre protein enn vinnerne. Karakter: Produsent: Unil AS Gilde Skikkelige karbonader Ok innhold av kjøtt men nokså mye salt. Karakter: Produsent: Nortura SA Finsbråten Grill biffkarbonader Ok innhold av kjøtt, men saltinnholdet kunne vært lavere. Karakter: Produsent: Finsbråten AS Nordfjord Karbonader Mindre kjøtt enn mange av de andre typene. Karakter: Produsent: Nordfjordkjøtt AS Gilde Originale karbonader Mindre kjøtt enn mange av de andre, og saltinnholdet burde vært lavere. Karakter: Produsent: Nortura SA Smedstuen gård Karbonader av rein Manglende deklarering Karakter: Produsent: Smedstuen gård AS Les mer på Bramat.no:
Småspising bra for vekten?
10 sporty julegaver
Mye kalorier og sukker?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media