Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Kåret til et av landets beste reisemål

Du finner det hvis du støvsuger Finnmarks-kartet.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet Inne og ute): På bortebane.

- Jeg kom hit som ung jente med min familie fra Island for å jobbe. Her fant jeg også kjærligheten med en staut gjesværing, og ble like gjerne værende ute i havgapet da resten av familien dro videre, sier Leonora Torkilsdottir Johansen og smiler.

Hun rører i glørne for å få liv i kaffekjelen. Sammen har vi søkt ly for vinden i grillhytta på kaia.

Hytta er forkledd som et lysthus med store vinduer, med utsyn mot havet og bryggeanlegget.

Blant landets beste Innovasjon Norge kåret nylig Gjesvær i Finnmark til et av landets beste reisemål. Og selv om tidene har endret seg for det lille fiskeværet, er det fortsatt liv laga for både fiske og en behagelig, dempet turisme.

VAKKER BYGD: Det gamle fiskeværet Gjesvær er et syn der det bader i midnattssola. Sommernatta i Finnmark er ikke akkurat skapt for å sove bort. Tre generasjoner holder liv i lokal turisme i lokalsamfunnet i Nordkapp kommune. Foto: Jarle Bruun
GRILLHYTTA PÅ KAIA: Hytta er forkledd som et lysthus med store vinduer, med utsyn mot havet og bryggeanlegget, der det er utendørs boblebad og badstue. Foto: Jarle Bruun
SKÅL VED HAVET: På bryggekanten med selvfanget kongekrabbe. Søsknene Edelh (f.v.) og Johnny Ingebrigtsen, og mor Leonora Torkilsdottir Johansen. Foto: Jarle Bruun
KONGEKRABBEFISKE: Ut i natta, på vei til kongekrabbefiske. Gjesvær har en av de siste norske skjærgårdene før grensa mot Russland. Foto: Jarle Bruun
FULL FART: Gjesvær er et eldorado for barn, særlig de som liker seg i det våte element. Fra venstre Eirik Ingebrigtsen, Tonje Kvia, Eleonora Ingebrigtsen og David Vian. Foto: Jarle Bruun
VARMESTUE: Når det er lunefullt vær, kan man krype inn i grillhytta og varme seg foran bålet. Foto: Jarle Bruun
NATTERO: Her kan du sove i ro til den søvndyssende lyden av fjerne måkeskrik og bølgeskvulp mot brygga. Foto: Jarle Bruun

Gjesvær er et vitalt samfunn, i sterk kontakt med den mektige naturen. Familien Johansen har sterk tro på økt Finnmarks-turisme.

- Vi er tre søsken som alle har et felles ønske om å ta vare på våre besteforeldres og vår fars livsverk. Da vi arvet bygningene, var det aldri aktuelt for oss å selge. Anlegget representerer en viktig historie for oss som familie og også for kystfolket. Vi ville skape liv i husene, forteller datteren Edelh Ingebrigtsen.

I starten, da familien tilbød enkel utleie, fant de ut at de ville gjøre noe spesielt ut av den beroligende atmosfæren de opplever til daglig.

Vil formidle historien Grunntanken er å formidle historien til tilreisende gjester.

Edelh fyller kaffe i koppene rundt bålet.

- Som familie er vi svært sammensveiset. Vi visste på forhånd at vi kom til å samarbeide bra. Her tar vi i et tak alt etter hvilken kapasitet hver enkelt har, og alle bruker sine kvalifikasjoner. Vi utfyller hverandre godt, sier Edelh.

UTVALGT TURISTMÅL: Det gamle fiskeværet Gjesvær i Finnmark er utvalgt av Innovasjon Norge som et av landets mest attraktive reisemål. Foto: Jarle Bruun
UTVALGT TURISTMÅL: Det gamle fiskeværet Gjesvær i Finnmark er utvalgt av Innovasjon Norge som et av landets mest attraktive reisemål. Foto: Jarle Bruun Vis mer

Bestefaren Olais nostalgiske «egnebu» har lagt rammene for familiebedriften. Fortidas slit og enkle kår er rotfestet i den nå svært så moderne utrustete rorbua.

I sin tid ble den bygd på aller enkleste vis, av rekved funnet i fjæra, etter at Finnmark ble brent under krigen.

Hardføre kystfolk Pågangsmot og tilhørighet er en kjent egenskap hos det hardføre kystfolket.

Etter brannhøsten og evakueringen i 1944 ønsket de seg hjem selv om hele bygda lå i ruiner. Folk levde på nordavind og nåde, ble det spøkefullt sagt, selv om det absolutt var alvor bak ordene.

Deler av den opprinnelige egnebua er fortsatt bevart. Familiens gamle fiskeredskaper er tatt godt vare på og blitt en del av interiøret.

- Når vi finner noe gammelt blir vi så lykkelige, det blir ekstra verdifullt for oss. Det meste forsvant jo under brannhøsten i 1944, forteller Edelh mens hun viser oss overgangen mellom den nye og gamle delen i rorbua.

GJESVÆR Grafikk: KJELL ERIK BERG / Dagbladet
GJESVÆR Grafikk: KJELL ERIK BERG / Dagbladet Vis mer

Gjesvær oppdages hvis man støvsuger Finnmarks-kartet.

Aktivt fiskebruk Da vi kjørte ned fra fjellet, lå skjærgården og glødet under kveldssola.

Fiskehjeller på en knaus ved siden av et aktivt fiskebruk røper at tradisjonelle metoder fortsatt gjelder i Gjesvær.

Årtiers vinterstormer er furet inn i de gamle bryggene. Ned fra fjellet svinger veien seg langs en liten fjordarm ut til sjøen.

Dramatiske værforhold Her i Gjesvær gir møtet mellom Golfstrømmen og det kalde Nordishavet dramatiske værforhold ulikt andre steder langs norskekysten. Men det er glemt når sola brenner i sommernatta.

- I sommermånedene sovner vi til en egen klokke, og det hender ofte at barna leker i fjæresteinene til uti de seine nattetimer, sier Edelh.

- Barna har stor glede av sjøen i all slags vær. Etterpå kan de bare hive av seg våtdrakta og hente seg inn til normal kroppstemperatur i boblebadet og saunaen.

Havfiske Edelh Ingebrigtsen, som til daglig er kinosjef i Honningsvåg, driver også med havfiske rettet mot kvinner.

- Jeg så at det kunne være fint å skape et rom for kvinner, hvor vi kan prøve oss fram i et mindre maskulint miljø, forteller hun mens hun håndterer en voksen kongekrabbehann.

Fra terrassen på brygga har vi muligheten til en prat med fiskerne nede på kaia, før de drar ut om natta for å fange kongekrabbe.

- Her har vi matfatet like utenfor dørstokken, jeg bruker bare 50 minutter ut til fiskefeltene, forteller Johnny Ingebrigtsen, mens han gjør i stand krabbeteinene på brygga nedenfor.

Få turister Det er overraskende få turister i Gjesvær, til tross for det jevne trykket av busslaster med tilreisende fra Hurtigruta, som fraktes ut til fuglesafari på Gjesværstappan.

Da vi spør i butikken etter fersk fisk, får vi tips om en lokal fisker. Han kan vi høre med.

Bak oss ymter en kvinne frampå at fangsten hans har vært dårlig den siste tida.

Torsketunger Å smake på tradisjonelle retter hører med. Vi har ennå til gode å finne torsketunger på menyen.

KRABBEKLO: Edelh Ingebrigtsen er ikke lettskremt når det gjelder å håndtere en stor kongekrabbehann. Foto: Jarle Bruun
KRABBEKLO: Edelh Ingebrigtsen er ikke lettskremt når det gjelder å håndtere en stor kongekrabbehann. Foto: Jarle Bruun Vis mer

- Hva, har dere ikke spist torsketunger enda? Stakkars, det må vi gjøre noe med! sier Leonora. Ikke lenge etterpå ligger torsketunger og freser i smør og mel i jernpanna.

- Du vet, her blir det egentlig aldri helt mørkt. Vi har jo det arktiske lyset, og du kan tro det er fantastisk når det spiller over himmelen. Nå har vi besøkende også på vinterstid, sier Leonora.

- Ja, det er faktisk litt av en opplevelse å sitte i boblebadet med ullua på og ta til seg nordlyset, skyter Edelh inn.

- Stillheten man kan finne her er verd å oppleve, spesielt for hektiske sjeler, sier hun.

• Her finner du flere saker fra Dagbladets Inne og ute.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media